Yapay zekâ tarafından oluşturulan görseller çizgi roman sektörü içinde yer alan birçok çizer ve editör tarafından protesto ediliyor. Sektör çalışanları YZ eserlerinin kendi sanatlarını “izinleri dışında kullandığını” ve bundan “para kazandığını” söylüyor.
Midjourney ve Dall-E gibi yapay zekâ çizim programları son dönemlerde giderek popülerleşti. Verilen belli komutlar ile ortaya çıkarılan görseller sayesinde çizgi roman hazırlayanlar bile yer alıyor. Öyle ki bu tarz eserler bazı yarışmalarda birinci çıkıyor. Tüm bunlara karşı en büyük eleştiri BOOM! Studios editörü Jon Moison tarafından geldi. Sosyal medya hesabı üzerinden takipçileri ile paylaştığı gönderisinde duruma dair bakış açısını net bir şekilde belirtti:
“Eğer iş bulma ümidiyle bana yapay zekâ tarafından oluşturulmuş bir eser gönderirseniz ve ben de bunu fark edersem bütün gücümle çizgi roman endüstrisine bir daha girmemeniz için çabalarım. Bu sektörde sahtekârlığa yer yok.”
Devam eden yazısında ise çizerlerin YZ tarafından oluşturulan görselleri sanki kendi orijinal işleriymiş gibi göstermesinden endişe duyduğunu aktardı. Moison’un paylaşımı ise daha sonrasında IDW editörü Heather Antos tarafından alıntılandı.
Bağımsız çizgi roman yayımcısı Z2 Comics yöneticisi Rantz A. Haseley ise son zamanlarda YZ eserlerinin kendisine gönderildiğini söyledi.
Çizgi Roman Yayıncıları ve Çizerleri, Yapay Zekâ Görüntülerinin Gerçek Sanat Olmadığını Söylüyor
Editörlerin yanı sıra çizerler de sosyal medya üzerinden yapay zekâ görsellerinin sanat eseri olarak görülemeyeceğini söylüyor. Popüler portfolyo sitesi ArtStation’da birçok çizer “No to AI-Generated Images” (Yapay Zekâ ile Oluşturulan Görsellere Hayır) etiketi altında toplandı. Çizerler, AI harflerinin üzerine kırmızı çizgi çekerek tepkilerini gösterdiler.
Ünlü çizer Dave Rapoza ise tartışmaya farklı bir boyut kazandırdı. Rapoza yapay zekâya tamamen karşı olmadığını ancak bazı etik sınırların çizilmesi gerektiğini söylüyor.
“Buna karşı değilim, çizenlerin kullanılan görseller için bir karşılık alması gerektiğini düşünüyorum. Şirketlere sınırında kullanımları için bazı lisanslı görsellerin verilebileceği kanısındayım.”
Tartışmalara Ünlü Yönetmen Guillermo del Toro da Katıldı
Çizer Loish ise internet üzerinde kullanılan görsellere ilişkin şunları paylaştı:
“Yapay zekâ karşıtı gösterileri tüm kalbimle destekliyorum. Neden mi? Çünkü programı eğitmek için kullanılan eserler arasında benim iznim olmadan kullanılan çizimlerim de vardı. Konuyla ilgili bana herhangi bir ödeme yapılmadı bile. Üstelik buradan çıkarılan ürünler parayla satılır ve para kazandırırken.”
Yayıncı kuruluşlar da çizer ve editörleri, orijinal sanatçıların eserlerini kullanacaklarını söyleyerek destekledi. Holiday House Yayınları editörlerinden Alex Aceves, yapay zekânın dönemsel bir trend olduğunu ve zaman içerisinde kaybolacağını düşünüyor. Ünlü yönetmen Guillermo del Toro da geçen günlerde yaptığı açıklama ile YZ eserlerine karşı olduğunu ve bu durumu “yaşamın kendisine bir hakaret” olduğunu dile getirdi.
Yapay zekâ tarafından üretilen görseller hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.
Kaynak: CBR
Ben de birkaç kez kullandım ama karşıt gösteri düzenleyenlere ve açıklama yapanlara katılıyorum. Eğer işin ucunda para varsa kullanılan görsel sahiplerine ücret ödenmeli. Umuyorum ki bu da en kısa zamanda yürürlüğe girecektir.
Bir de yaklasık 3 saat önce ‘Sanatın Yeni Düşmanı Yapay Zekâ mı?’ adlı yeni bir yazı planlamaya başlamıştım. Bu yapay zeka elbette resim ile sınırlı kalmıyor müziğe, edebiyata ve heykelciliğe de el atmış durumda.
Dave Rapoza’ya katılıyorum. YZ’nin sanat eserleri üretiminde alacağı rol artık engellenemez ama etik sınırlar çizilebilir. YZ eğitilirken kullanılan eserlerin sahiplerine hakları verilmeli.