in

Çizgi Romanlardaki Kadın Karakterlerin Göğüs Büyüklüğü Son 70 Yılda Yüzde 300 Arttı

Çizgi roman kapaklarındaki kadın karakterlerin göğüs büyüklüğü 1940’tan bugüne yüzde 300’lük bir artış gösterdi. Yapılan araştırma dekolte derinliğinin de arttığını söylüyor.

cizgi roman kadin karakter gogus degisim
- Reklam -
- Reklam -

Çizgi roman kapaklarında kullanılan kadın karakterlerin göğüs büyüklüğü son 70 yılda dramatik bir şekilde arttı. Yapılan istatistiksel çalışma kapak tasarımında yer alan kadın karakterlerin daha derin dekolteler ve göze çarpan göğüs orantılarıyla yer bulduğunu gösteriyor.

Çizgi roman kapak tasarımlarını dijital ortamda arşivleyen Price Charting sitesi ilginç bir çalışmaya imza attı. 1940 yılından bu yana çizgi roman kapaklarındaki kadın karakterlerin nasıl değiştiğini gözlemleyen çalışmada sonuçlar oldukça dikkat çekici.

Son 40 yılın en çok okunan kadın karakterlerinin olduğu eserleri tarayan araştırma Wonder Woman, Catwoman ve Red Sonja’yı temel alıyor. Her 10 yıllık süreçte, karakterin bütün bedenini kapsayan ve rastgele seçilen 10 kapak tasarımı inceleniyor. Kapak dijital ortamda tarandıktan sonra karakterin çizilen meme genişliği ve büyüklüğü, dekolte genişliği ve derinliği, bel genişliği ve kalça genişliğiyle kapak genişliği oranlanıyor. Bu çalışma sonrasında ise çizgi roman görselliğinin zaman içinde nasıl değiştiğine dair ilgi çekici bir grafik ortaya çıkıyor.

- Reklam -

çizgi roman kadın karakter göğüs boyutları

Kadın karakterlerin ilk ortaya çıktığı zamandan 2010 yılına kadar kapakta görünen göğüs piksel sayısı giderek yükseliyor. Ayrıca dekolte derinliği de 2010 yılının başında en yüksek değerine ulaşıyor. Ancak bu tarihten itibaren karakterlerin daha “normal” bir görünüme kavuşmaya başladığı da görülüyor.

Kadın Çizgi Roman Karakterleri Daha Derin Dekolteli Kıyafetlerle Çiziliyor

12 farklı karakter daha eklenerek genişletilen çalışma sonrasında 1940 yılında çizilen karakterler ile 2010 yılında çizilen aynı karakterlere ait karşılaştırmaların sonucu ise şu şekilde:

  • Kadın karakterlerin göğüsleri kapak sayfasında eskisinden 3 kat daha fazla yer kaplıyor.
  • Gösterilen dekolte eskisine göre 2 kat daha derin.
  • Kadın karakterlerin kalçaları daha büyük çiziliyor.
  • Göğüs – kalça oranı değişmiyor. (Göğüs büyüklüğü arttıkça kalça genişliği de artıyor)

çizgi roman kadın karakter göğüs boyutları inceleme

Price Charting yöneticisi JJ. Hendricks yapılan çalışma sonrasında şu açıklamayı paylaştı:

- Reklam -

“Çizgi romanların erken döneminde kadın karakterlerin daha ölçülü biçimde çizildiklerini ve çizimlerde zaman içinde değişiklik olabileceğini biliyorduk. Ancak bu değişikliğin inanılmaz derecelere çıkabileceğini tahmin etmemiştik.”

Konuya dair parametrelerin daha derinden ele alınması gerektiğini de belirten çalışma çizim tarzı, çizim açısı, karakterin yakınlık ve uzaklığı gibi noktaları da ele almadığını söylüyor. Diğer taraftan ekip çizgi romanlarda gösterilen erkek karakterlerin nasıl değiştiğine dair bir çalışma yürüttüklerini de belirtiyor.

çizgi roman kadın karakter göğüs boyutları analiz

Siz kadın karakterlerin çizgi romanlardaki temsili hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Price Charting

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Lorien_archers Lorien_archers dedi ki:

    Bu akımı Oda sensei başlattı hep. Mangada da Nami ve diğer kadın karakterler aynı sorundan muzdarip. Oda sensei 3 O ve 1 X ile çizdiğini söylüyordu hatta kadın karakterleri özür dileyerek :joy::joy::joy:.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Marvel 5. Faz Filmleri ve Dizileri Açıklandı

Marvel’ın 5. Faz Dizi ve Filmleri Duyuruldu: İşte Tüm “The Multiverse Saga” Yapımları

house of the dragon uzun fragman

Yeni Game of Thrones Dizisi “House of the Dragon”dan Ejderha Dolu Uzun Fragman Yayınlandı