in

Valerian Çizgi Romanlarının Yaratıcısı Fransız Sanatçı Jean-Claude Mézières Hayatını Kaybetti

Jean-Claude Mézières hayata veda etti. Valerian çizgi romanları ile tanınan ünlü Fransız sanatçı 83 yaşında yaşamını yitirdi.

Jean-Claude Mezieres: Valerian Yaratıcısı Öldü
- Reklam -

Jean-Claude Mezieres aramızdan ayrıldı. 83 yaşındaki ünlü Fransız çizer başta Valerian olmak üzere çizgi roman dünyasında pek çok önemli esere imza atmış bir isimdi.

Kariyeri boyunca neredeyse tamamen Valerian üzerinde çalışan Fransız çizer Jean-Claude Mézières, aralarında Star Wars’un da yer aldığı sayısız bilimkurgu filmine ve çizgi romanına ilham vermişti. Le Monde, sanatçının ölümü sonrası şöyle bir tanımlama yaptı:

“Nadiren bir Fransız çizgi roman yazarı bu kadar çok sinema filmine, özellikle de Amerikan sinemasına ilham vermiştir. Doğuştan gelen bu yeteneği olmasaydı, bilimkurgu 9. sanatta asla bu kadar verimli bir tür olamazdı.”

- Reklam -

23 Eylül 1938’de doğan Jean-Claude Mézières, ilk eserini henüz 13 yaşındayken yayımlatmayı başardı. 15 yaşında prestijli Uygulamalı Sanatlar Enstitüsü’ne kaydoldu. Sınıf arkadaşları arasında efsanevi çizer Moebius da vardı. Mézières, Amerika’dan ve kültüründen büyülenmişti ve zamanını ülke çapında otostop yaparak geçirdi. Fransa’ya döndüğünde çocukluk arkadaşı Pierre Christin ile tekrar bir araya geldi ve “Kötü Rüyalar” başlıklı ilk Valerian macerasını yarattı. Çizer, yalnızca Valerian ile ilgili projeler üzerinde çalıştı ve kariyerini bu büyüleyici destana adadı.

Jean-Claude Mezieres, Ömrünü Valerian Maceralarına Adadı

Jean-Claude Mezieres: Valerian Yaratıcısı Öldü

Valerian ve Laureline karakterleri, Luc Besson tarafından yönetilen 2017 yapımı Valerian and the City of a Thousand Planets (Valerian ve Bin Gezegen İmparatorluğu) sayesinde dünya çapında daha da bilinirlik sağladı. Filmde Valerian’ı Dane DeHaan, Laureline’ı ise Cara Delevingne canlandırıyordu. Mütevazı bir gişe rekoru kıran film, Fransa’da zengin bir tarihe sahip olan Valerian serisinin daha fazla dikkat çekilmesine yardımcı oldu.

- Reklam -

Ünlü karakter ilk olarak Pilote’un 9 Kasım 1967 sayısında ortaya çıktı ve kısa sürede hayranların favorisi oldu. Yirmi sekizinci yüzyılda geçen kitap, Valerian ve Laureline’ın çeşitli çağlarda bir dizi renkli maceraya izin veren “uzay-zamansal ajanlar” olarak evrendeki maceralarını takip ediyordu. Mézières, Valerian ve evrenini uzun zamandır arkadaşı olan Pierre Christin ile birlikte yarattı ve ikisi 1967 ile 2010 yılları arasında toplanmış 24 çizgi roman albümü hazırladı.

Jean-Claude Mézières’in Valerian serisini ya da diğer işlerini okuma fırsatınız olmuş muydu? Ünlü sanatçı hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Comics Beat

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Salcan ayrıldı

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Salcan 17 Yılın Ardından Görevinden Ayrıldı

Yapay zeka Antarktika göktaşı keşif

Yapay Zekâ, Antarktika’da Henüz Keşfedilmemiş 300 Bin Göktaşını Tespit Etti: “Hazine Haritası”