in

Efsanevi Manga Sanatçısı Leiji Matsumoto 85 Yaşında Hayatını Kaybetti

Leiji Matsumoto yaşamını yitirdi. Gerçek adı Akira Matsumoto olan ünlü Japon manga ve anime sanatçısı 85 yaşında aramızdan ayrıldı.

Leiji Matsumoto: Manga Sanatçısı Hayatını Kaybetti
- Reklam -
- Reklam -

Leiji Matsumoto hayatını kaybetti. Space Battleship Yamato ve Galaxy Express 999 gibi yapıtlarıyla tanınan egsanevi manga sanatçısı 85 yaşındaydı.

Gerçek adı Akira Matsumoto olan ünlü Japon manga ve anime sanatçısı Leiji Matsumoto, Galaxy Express 999, Queen Emeraldas ve Space Battleship Yamato gibi destansı bilimkurgu mangalarıyla tanınıyordu. Çalışmaları genellikle savaş karşıtı temalar ve duygusal hikâyeler içeriyordu.

Studio Leijisha yaptığı açıklamada, mangakanın 13 Şubat 2023 tarihinde akut kalp yetmezliğinden yaşamını yitirdiğini duyurdu. Matsumoto’nun kızı ve aynı zamanda Studio Leijisha’nın başkanı Makiko Matsumoto yaptığı açıklamada şunları söyledi:

- Reklam -

“Yıldızlar denizine doğru bir yolculuğa çıktı. Bence bir manga sanatçısı olarak hikâyeler çizmeye devam etmeyi düşünerek mutlu bir hayat yaşadı.”

Manga Sanatçısı Leiji Matsumoto Yaşamını Yitirdi

1938’de Fukuoka’nın güneybatı Kurume şehrinde doğan Matsumoto, ilk çalışması Mitsubachi no Boken (Bal Arısının Maceraları) bir manga dergisinde yayınlandığında sadece 15 yaşındaydı. Liseyi bitirdikten sonra profesyonel biri olma hayalinin peşinden gitmek için Tokyo’ya taşındı.

Tanınmış bir manga yaratıcısı ve bu türde Japonya’nın en eski kadın sanatçılarından biri olan Miyako Maki ile 1961’de evlendi. Birlikte birkaç projede işbirliği yaptılar ve sonrasında adını Leiji Matsumoto olarak değiştirdi.

Yaşamını Yitiren Leiji Matsumoto Savaş Karşıtı Mangalar Kaleme Aldı

Mangakanın ilk büyük çıkışı, üniversite sınavlarına hazırlanan fakir, genç bir adamın hayatını konu alan Otoko Oidon’u yayınlamasından on yıl sonra geldi. Oldukça başarılıydı ve En İyi Çocuk Mangası dalında Kodansha Yayıncılık Ödülü’nü kazandı.

Dışlanmış bir uzay korsanının maceralarını konu alan bilimkurgu mangası Space Pirate Captain Harlock da dahil olmak üzere, manga çizgi romanlarından birkaçı anime dizisine uyarlandı.

Manga Sanatçısı Leiji Matsumoto Öldü

- Reklam -

Matsumoto’nun yaşamı boyunca kaleme aldığı 150’den fazla manga öyküsü savaşın trajedisini tasvir ediyordu. Kendisi İkinci Dünya Savaşı sona erdiğinde henüz yedi yaşındaydı. Yıllar sonra, seçkin bir ordu pilotu olan ve ona savaşın “geleceğinizi mahvettiği” için asla yapılmaması gerektiğini öğreten kendi babasından ilham aldığını söyledi.

1999’da Japonya’nın liman kenti Tsuruga’ya her biri Space Battleship Yamato ve Galaxy Express 999’dan bir karakter veya sahneyi tasvir eden bir dizi bronz heykel dikildi. Matsumoto, Japonya tarafından Yükselen Güneş Nişanı da dahil olmak üzere birçok prestijli kültür ve sanat madalyası aldı ve Fransız hükûmeti ona Sanat ve Edebiyat Şövalyelik Nişanı verdi.

Matsumoto’nun çalışmalarının çoğunu İngilizceye çeviren Kaliforniyalı yazar Zack Davisson, Twitter hesabı üzerinden dünyanın “mutlak bir devi” kaybettiğini söyledi.

Çalışmaları uzun zamandan beri farklı mecralara uyarlanan isim nesiller boyu manga ve anime hayranlarını etkilemeye devam edecek.

Manga Sanatçısı Leiji Matsumoto Ölüm

Leiji Matsumoto’nun eserlerini okumuş veya uyarlamalarını izlemiş miydiniz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: BBC

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Akuma_Blade Akuma_Blade dedi ki:

    Osamu Dezaki ve Yoshiyuki Tomino ile birlikte bende en cok iz birakmis kreatordu. Kendisi Anime’nin sektorlesmesi, kacis edebiyatina karsi durarak dramatik anlatim metotlari ile Anime’nin tek bir yaş grubundan cikmasinda muazzam paya sahip bir sanatciydi. Sadece tek bir seri izleyerek ne kadar onemli bir yaratici oldugu hakkinda fikir sahibi olmak isterseniz, 1974’de (Star Wars’dan bile yillar once) yaptigi seriden uyarlanan Uchuu Senkan Yamato 2199’i yada eserlerinin bir hayrani olan Daft Punk’in onun sanat tarzini kullanan klip derlemesi olan Interstella 5555’i izleyebilirsiniz.

    Yasarken yaptiklari, sonsuzlukta yankilanacak.

    Not: Kendisine ayni oranda saygi duyamadigim Hayao Miyazaki, Matsumoto ve Tomino’dan pek haz duymaz. Hatta bir keresinde dolayli olarak bu iki kreatorun eserlerinin Anime’ye yapilmis en buyuk kotuluk oldugunu iddia etmistir. Yorumu bu baglamda size bırakıyorum.

  2. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Ruhu huzur içinde olsun, bir animesever olarak üzüldüm :slightly_frowning_face: Anime serilerini izlemiştim ve çok sevmiştim, burada yaşamının kısa özetini okuyup savaşın ne denli zarar verici bir olgu olduğunu işlediği mangaları olduğunu öğrenince kendisine bir kat daha arttı saygım. Anime serilerinin, ülkemizde faaliyet gösteren dijital platformlarda gösterilerek (hem dublajlı hem alt yazılı olarak), yeni kuşaklarında bu güzel animelerden haberinin olması dileğiyle :frowning:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Blumhouse Korku Oyunu Stüdyosu

Bağımsız Korku Sinemasının Öncülerinden Blumhouse Oyun Stüdyosu Kuruyor

Sisu Fragmanı: John Wick Ekibinden Yeni Film

Nazileri Avlayan Bir Adamın Hikâyesini Anlatan “Sisu” Filminden İlk Fragman