in ,

Marvel’ın Çizgi Roman Sanatçılarına Ödediği Komik Ücret Ortaya Çıktı

Marvel çizgi roman sanatçılarına ne kadar ödeme yapıyor? Milyar dolarlık endüstrinin ardındaki saklı kahramanların aldığı “komik” ücretler ortaya çıktı.

Marvel Çizgi Roman Sanatçıları Ne Kadar Kazanıyor
- Reklam -
- Reklam -

Marvel çizgi roman sanatçılarına ne kadar ödeme yapıyor? Milyar dolarlık endüstrinin ardındaki saklı kahramanların aldığı “komik” ücretler ortaya çıktı.

Son dönemde süper kahramanlar sinema sektöründe oldukça sevildi. Eserler gerek bir kaçış edebiyatı olarak gerekse de mevcut sistemlere karşı ortaya konulan amansız bir eleştiri olarak karşımıza çıktı. İzleyiciler olarak dikkatimizi en çok çeken nokta ise adaptasyonu gerçekleştiren yönetmenler ve filmin yıldızları oldu. Oysa gölgelerin arasında çizgi romanlarda ilk defa o karakteri yaratan, herkesten daha canlı olarak tasvir eden bir yazar ve bu düşünceleri beyaz kâğıtlara aktaran çizerler vardı. Frank Miller’ın Batman hikâyeleri olmasaydı, Walt Simonson Marvel bünyesinde çıkan Yıldırım Tanrısı Thor’u yazmasaydı belki de sevdiğimiz filmler hiçbir zaman gerçek olamayacaktı. Peki sektörde bu kadar kritik öneme sahip kişiler eserleri filmlere uyarlanırken gereken karşılığı alabiliyorlar mı?

Captain America’nın en sevilen hikâyelerinden birisi olan Winter Soldier’ın yaratıcısı Steve Epting ve Ed Braubaker’in açıklamalarına göre bu sorunun cevabı hayır. Marvel’ın büyük gişe başarısı elde eden filmlerinden olan ve Sebastian Stan tarafından başarılı bir şekilde canlandırılmış Bucky Barnes karakterinin yaratıcısı ikili The Guardian’a yaptıkları açıklamada şunları söylediler:

- Reklam -

“Steve ve benim Kış Askeri karakterinin hikâyesini yaratmamızdan sonra Marvel’ın bize verdiği karşılık sadece bir iki yerde geçirdiği basit bir teşekkürden ibaret ve inanın bununla yaşamak her yıl gittikçe daha zor bir hale geliyor.”

winter soldier marvel

Çizgi roman sektöründe bir eserin yazılması genellikle yazarların ve çizerlerin o iş için para ödenerek eseri ortaya çıkarması esasına dayanıyor. Fakat Marvel ve DC bazı popüler yazarların sadece kendi firmalarıyla çalışmasını sağlamak adına bazı ‘promosyonlarda’ bulunduğunu söylemek mümkün. Eğer ortaya çıkarılan karakter filmlere veya dizilere uyarlanırsa, ekibe kazançların belirli bir miktarı verilebiliyor. Hatta bu durum bazı yazar ve çizerlerin yıllar önce yarattıkları bazı karakterlerden hala para kazanmasını sağlayabiliyor. DC’nin hâlihazırda anlaşmalarda kullandığı belirli bir metin olsa da The Guardian’ın iddiasına göre Marvel’ın böylesi bir anlaşmayı oldukça gizli tuttuğu hatta şirket içindeki birçok yazarın bile bu anlaşmadan haberi olmadığı açıklandı.

Marvel Çizgi Roman Sanatçısı: “Elinize Beş Bin Dolar ve Bir Teşekkür Notu Sıkıştırıp Sizi Gönderiyorlar”

Adının açıklanmasını istemeyen bir Marvel yazarı yaptığı röportajda şunları söyledi:

- Reklam -

“Yarattığım bir karakter üzerine çok çok kötü bir anlaşma getirdiler. Ama ya bu anlaşmayı kabul edecektim ya da hiçbir şey olmayacaktı. Ancak bunun üzerine bana kötü bir teşekkür notu ve sanki ‘paranı da al, artık sana ihtiyacımız yok!” dercesine konulmuş beş bin dolarlık bir çek vardı. Fakat o sırada karakterim üzerinden çekilen film şirkete milyon dolarlar kazandırmıştı.”

Braubaker, Steve Epting ile birlikte Marvel’ın en sevilen karakterlerinden biri olan Captain America serisini yarattıkları yeni karakter Bucky Barnes ile yeniden yukarılara taşımışlardı. Fakat yıllar sonra kendi çizgi romanlarından uyarlanan Marvel’ın Captain America: The Winter Soldier galasına katılmak istediklerinde isimlerini listede bulamamışlardı. İkilinin galaya girmesi ancak filmde Bucky Barnes rolünü oynayan Sebastian Stan sayesinde mümkün olmuştu.

Her ne kadar Marvel ve DC’nin süper kahramanları firmalarına oldukça büyük miktarlar kazandırmayı başarsa da, sahnenin arkasındaki gerçek kahramanlar oldukça komik miktarlara çalışmak zorunda kalıyorlar.

Sizin büyük firmaların bu politikası hakkındaki düşünceleriniz neler? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Paris’te Bir Kurtadam - Guy Endore

Kurtadam Edebiyatının Öncülerinden “Paris’te Bir Kurtadam” Türkçe Raflarında

kaçak yıldız samanyolu

Kaçak Yıldız Samanyolu’nda Kargaşa Yaratıyor: Güneş’ten 4 Kat Daha Hızlı!