in ,

27 Bin Marvel Çizgi Romanı Okuyan Eleştirmen Şirketin Başarı Sırrını Açıkladı

Marvel çizgi romanları neden başarılı, sorusunu yanıtlamak için 27 bin çizgi roman okuyan eleştirmen “büyük sırrı” açıklıyor.

Marvel çizgi romanları neden başarılı?
- Reklam -
- Reklam -

Marvel çizgi romanları neden başarılı? Bir çizgi roman eleştirmeni bu soruyu yanıtlamak için yarım milyon sayfa çizgi roman okudu!

Marvel Comics çizgi roman sektöründeki en büyük iki isimden biri. Çizgi romanların altın çağından beri çeşitli yayınlarıyla devamlı bir şekilde okurlarıyla buluşuyor. Yayınlanan eserler, dizi ve film adaptasyonları ile Marvel külliyatı neredeyse sınırsız bir hikâyeler bütünü sunuyor.  Fakat bir Marvel okur çizgi roman dünyasının bu büyük devinin sunduğu tüm hikayeleri bitirmiş ve şirketin çizgi romanlarda kullandığı sırrı çözdüğü iddiasında.

Douglas Wolk şimdiye kadar Marvel tarafından yayımlanan 27 bin adet ya da yaklaşık yarım milyon sayfa çizgi roman okuduğunu söylüyor. New York Times, Washington Post ve çeşitli internet sitelerinde çizgi roman eleştirmenliği ve yazarlık yapan Wolk, Marvel’ın nasıl sektör devi haline geldiğini araştırıyor. Çizgi roman kültürünü devam ettiren ve süper kahraman mitolojisinin insanları neden bu denli çektiğini anlamaya çalışan yazar, Marvel özelinde böyle bir çalışmaya başladığını aktarıyor. Yeni çıkan “All of the Marvels: A Journey to the Ends of the Biggest Story Ever Told” kitabı için kurduğu kütüphanesini ise okuduğu bütün çizgi romanları içeren “halen devam eden en büyük kurgu eseri” olarak nitelendiriyor.

- Reklam -

Marvel Çizgi Romanları ve Arkasında Yatan Başarı Formülü

Wolk okuduğu çizgi romanlardan sonra Marvel’ın başarısını “karma formül” stratejisine bağlıyor. 1930’lu yıllarda iyice popüler bir hale gelen çizgi roman kültürü İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra azaldı. Suçla savaşan süper kahramanlar okur kitlesini kaybetmişti. Bu durum yazar ve çizerleri farklı tarzlarda çizgi roman üretmeye zorluyordu. Örneğin Jack Kirby ve Joe Simon, meşhur Kaptan Amerika yerine Young Romance isimli bir drama eser çıkarmışlardı. Öte yandan Steve Ditko bilimkurgu ve korku alanında eserler üretiyordu. Stan Lee ise komedi, western, orta çağ hikâyeleri gibi oldukça deneysel çizgi romanlarda çalışmaktaydı. Wolk’un iddia ettiğine göre Marvel’ın bu kadar popüler olmasının temel sebebi de buydu. Farklı tarzlardan çıkardıkları farklı eserler oldukça büyük bir kitleye hitap etmelerini sağladı.

marvel stan lee başarısı

Çizgi romanların Gümüş Çağı’nda Marvel, Wolk’un hibrit formül olarak adlandırdığı tarzda eserler üretmeye başladı. Yazar ve çizerler şimdiye kadar üzerinde çalıştıkları farklı tarzları tek bir eserde toplamaya başladılar. Özellikle bu strateji Fantastik Dörtlü eserinde kendisini daha fazla ortaya koyuyor. Grubun lideri Reed ve Sue arasındaki romantik ilişki, The Thing’in olduğu panellerde yerini belli belirsiz bir korku ögesine bırakıyor. Gezegen yiyen Galactus ise eserin kurgu kısımlarındaki boşluğu dolduruyor.

Marvel ve İşlediği Konulardaki Güncellik

Wolk’un aktardığına göre Marvel eserlerinde güncelliğini kaybetmeyen konulara değinmesi, çizgi romanların sürekli olarak okunmasının arkasında yatan bir başka neden olabilir. Konular Örümcek-Adam’ın hikâyelerinde işlenen kişi özelindeki sorumluluk, yalnızlık, güvensizlik gibi kavramlardan, X-Men eserlerinde gördüğümüz azınlık gruplara karşı gösterilen tutum ve davranışlara kadar geniş bir yelpazede işleniyor. Bu da farklı etnik kökenden insanları tek bir panelde toplayabiliyor.

- Reklam -

marvel çizgi romanları başarı sırrı

Douglas Wolk, Marvel ile birlikte devam ettiği yaklaşık altmış yıllık serüveni boyunca okuduğu yarım milyon çizgi roman sayfası ile çizgi roman kültürüne yeni bir bakış getiriyor.

Eleştirmenin tüm bu konuyu detaylıca aktardığı All of the Marvels kitabı Ekim 2021 itibarıyla raflardaki yerini aldı. Eserin Türkçe tercümesi ise şu an için bulunmuyor.

Siz Douglas Wolk’un bu çalışması hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Screen Rant

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Mel Gibson Yeni John Wick Dizisi The Continental

Mel Gibson, Yeni John Wick Dizisi “The Continental”ın Kadrosunda

Ozark 4. Sezon Fragmanı

Ozark 4. Sezon Fragmanı: Netflix’in Suç Dizisi Final Veriyor