in

Oldboy Mangası Türkçe Olarak Raflarda

Chan wook Park’ın kült filmine de konu olan manga “Oldboy” ilk 2 cildi ile Gerekli Şeyler çatısı altında Türkçe raflarındaki yerini alıyor.

Oldboy Manga Çizgi Roman
- Reklam -
- Reklam -

Güney Kore sinemasının en önemli yönetmenlerinden Chan wook Park’ın beyaz perdeye uyarladığı manga serisi Oldboy artık Türkçede. Gerekli ŞeylerOldboy 1-2 Cilt” başlığı ile kült filmin kaynağına iniyor.

2003 yılında sinemaya uyarlanan ve Oldeuboi olarak da anılan manga serisi toplamda 8 ciltten oluşuyor.

Bir şehir gerilimi olarak geçen manga, Garon Tsuchiya tarafından yazıldı ve Nobuaki Minegishi tarafından resimlendirildi. Japon çizgi roman sanatı olan manga türünün başarılı yapıtlarından birisi olan Oldboy, 1996’dan 1998’e kadar Futabasha dergisinde neşredildi. Ardından Dark Horse Comics tarafından Kuzey Amerika için yerelleştirildi. Bu versiyonu ise 2006 ve 2007 yılları arasında yayımlandı.

- Reklam -

Chan-wook Park’ın İntikam Üçlemesi (Vengeance Trilogy) olarak adlandırdığı film serisinin ikinci adımı olan İhtiyar Delikanlı birçok film listesinde hâlâ üst sıralarda yer alıyor. Chan-wook Park’ın üçlemesinin ilk filmi Sympathy for Mr. Vengeance – Haklı İntikam (2002), son filmi ise Sympathy for Lady Vengeance – İntikam Meleği (2005). Diğer iki filmin, manga ile bir bağlantısı yok. Yalnızca tema benzerliği var.

Oldboy

- Reklam -

2013 yılında Spike Lee (Jungle Fever, She’s Gotta Have It, Malcolm X ve Do the Right Thing) tarafından bir kere de ABD’de uyarlanan Oldboy, her ne kadar asıl uyarlaması kadar tutmasa da eserin ününü dünya çapına çıkartmayı başardı. Lee’nin uyarlamasında Josh Brolin, Elizabeth Olsen, Sharlto Copley ve Samuel L. Jackson gibi oyuncular yer alıyordu.

Oldboy 1-2 Cilt – Garon Tsuçiya | Arka KapakOldboy - Manga

Bir gün aniden kaçırılan ve on yıl boyunca hapis tutulan adam serbest bırakılır. Tam olarak kim, hangi amaçla bu işe kalkışmıştır? Doğru düzgün ipucuna bile sahip olmayan bir adamın intikam trajedisi için perdeler aralanıyor.
Manganın çevirmenliğini Alp İlkkurşun üstleniyor. 60 gram Holmen kâğıdına basılan eser 416 sayfadan oluşuyor. Kitap Mart 2020 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Peki siz kült bir sinema uyarlamasına da sahip olan bu mangaya dair neler biliyorsunuz? Daha önce okuma fırsatınız olmuş muydu? Gerekli Şeyler baskısını almayı düşünüyor musunuz?

Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilir, yeni baskıya dair değerlendirmelerde bulunabilirsiniz.


* Asterix Çizgi Romanı Corona Virüsü’nü Konuk Etmiş

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Konusu pek ilgimi çekmedi ama belki bir gün.

  2. Avatar for Ronin47 Ronin47 dedi ki:

    Seinen türünün en ilginç hikayelerinden biri olduğunu düşünüyorum. Sonu filmlerden farklı bu arada. Ben illa filmini izleyeceğim diyenlerdenseniz ise Kore yapımı olanı tercih etmenizi öneririm…

    Hikayenin asıl ilginç yanına ise haberde değinilmemiş. Ana karakter polis tarafından tutuklanmıyor. Bi gün sebepsiz yere sokak ortasından alıp götürülüyor. Gözlerini açtığında ise kendini mafya tarafından işletilen ve yerini nerdeyse kimsenin bilmediği özel bir hapishanede buluyor kendini. On sene boyunca burada tutulduktan sonra yine hiçbir sebep belirtmeden adamı salıyorlar. Ana karakter hayatının on yılına mal olan bu olayı araştırmaya başlaması ile olaylar gelişmeye başlıyor…

  3. Avatar for Kotununiyisi Kotununiyisi dedi ki:

    Ben Kore yapımı filmini çok beğenmiştim. Manga farklıysa hangisini daha çok beğendiniz?

  4. Avatar for Ronin47 Ronin47 dedi ki:

    Sonu farklı sadece, filmin sonunu daha gerçekçi buluyorum. Manga biraz absürt bi yere bağlanıyor. Ama % 95 oranında aynılar…

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Quentin Tarantino Luke Cage

Quentin Tarantino, Luke Cage Filmini Neden Çekmediğini Açıkladı

Tevfik Uyar - Kızıl Sürgün İnceleme

Kızıl Sürgün: Mars’a Seyahatin Araf’la İmtihanı