in ,

Yıldızlar Saçıldığında: Mülteci Kampında Büyüyen İki Kardeşin Umut Dolu Hikâyesi

Yıldızlar Saçıldığında raflarda. Victoria Jameson ve Omar Mohamed imzalı çizgi roman, bir mülteci kampında büyüyen iki kardeşin umut dolu hikâyesini anlatıyor.

Yıldızlar Saçıldığında - Victoria Jamieson, Omar Mohamed
- Reklam -
- Reklam -

Yıldızlar Saçıldığında raflarda. Victoria Jameson’ın kaleme aldığı çizgi romanda Omar Mohamed kendi hayat hikâyesini gerçekçi ve vurucu bir şekilde anlatıyor. Genç Timaş etiketiyle yayınlanan eserde, mülteci kampında büyümenin ne demek olduğunu kendi de bir mülteci olan yazarın bakış açısından görüyoruz.

Hayal kırıklığı ve umudun bir arada barındığı bu ödüllü çizgi roman, çoğunlukla süper kahraman temalı eserlerden oluşan sektöre yenilikçi bir bakış açısı katıyor. Topladığı ödüller ve satış rakamlarıyla uluslararası alanda büyük ilgi görmüş başarılı bir eserin tanıtım yazısı ise şu şekilde:

Yıldızlar Saçıldığında – Victoria Jamieson, Omar Mohamed | Arka Kapak Yazısı

Bir mülteci kampında büyüyen iki kardeşin umut dolu bekleyişlerinin kalplere dokunan hikâyesi.

- Reklam -

Omar ve küçük kardeşi Hasan, hayatlarının büyük bir kısmını bir mülteci kampında geçirir. Mülteci kamplarında hayat pek de kolay değildir. Yeterli yiyecek ve içecek olmaz, ilaç ve tedavi erişimi kısıtlıdır ve günler uzun, çok uzun olur. Bütün vaktini kendisine ihtiyaç duyan küçük kardeşiyle geçiren Ömer okula gitme fırsatı yakaladığında, kendini suçlu hissetse de heyecanla hayatını değiştirecek bir yolculuğa çıkar.

Okula başlamasıyla toplumsal yapı, çevresindeki adaletsizlikler, mülteci olmanın anlamı, gerçek arkadaşlık, dayanışma ve her şartta birlik olabilmenin değeri üzerine düşünmeye de başlar. Kendisi ve kardeşi için yeni bir gelecek inşa etmeye çalışan Omar, umudunu kaybettiği anlarda bile azimle çalışmaya devam eder.

Şimdi dünyanın dört bir yanında evinden ayrı kalan mültecilerin eğitim alabilmesi için çalışan Omar, çocukken kurduğu hayali binlerce çocuk için gerçekleştirmek için var gücüyle çalışıyor.

Yıldızlar Saçıldığında, Omar Mohammed’in kendi göç hikâyesini tüm içtenliğiyle anlattığı, ödüllü yazar Victoria Jameson’un samimi kaleminde hayat bulan akıllardan çıkmayacak bir çizgi roman.

Yıldızlar Saçıldığında - Victoria Jamieson, Omar Mohamed

Yıldızlar Saçıldığında Hakkında Ne Dediler?

“Jamieson’ın karakteristik ve sevimli çizimleri, Omar’ın hikâyesini mükemmel bir şekilde tamamlıyor ve kitabı bitirdikten çok sonra bile okurların zihninden silinmeyecek sempatik karakterler bırakıyor. Bu ilgi çekici hikâye, bir kitaptan isteyebileceğiniz her şeyi ve daha fazlasını sunuyor.”
-Kirkus Starred Review

“Bu hassas ve dokunaklı hikâyeyle Jamieson ve Mohamed, insan ruhunun sebat etme gücünü ifade ediyor.”
-School Library Journal, Starred Review

“Hikâye boyunca trajedi devam etse de, Mohamed ve Jameison’ın aile sevgisine ve eğitime odaklanması, birçok mülteci klişesini yıkıyor.”
-Horn Book

“Mohamed’in yaşadığı şeyler ne yazık ki benzersiz değil fakat bu hikâye zarafet, alçakgönüllülük ve bağışlayıcılıkla anlatılıyor. Bu güzel hatıra kaçırılmamalıdır.”
-Booklist

“Bu ekip çalışmasının ürünü, adaletsiz bir dünyayı anlamaya çalışan genç okuyucular için kişisel ve dokunaklı bir başlangıç noktası.”
-Publishers Weekly

Yıldızlar Saçıldığında Alıntıları

“Nasıl bakılacağını bilirseniz, yıldızların özüne işlenmiş hikâyeler vardır. Bir yıldız gibi olun, ışığınız parlasın. Hikâyeniz parlasın. Çünkü bizi eve hikâyeler götürecek.”

“Hiçbirimiz nerede doğacağımızı ve kim olacağımızı seçemeyiz. Hayattaki bütün mücadele size verilenle elinizden gelenin en iyisini yapabilmek içindir.”

“Hiç kimse mülteci olmayı seçmez. Küçük bir çocukken Somali’den ayrılmayı ben seçmedim.”

- Reklam -

“Mülteci kampının hissettirdiği şey buydu: yüz binlerce insanın olduğu, dev bir bekleme odası. Bekle de bekle. Bekle de bekle…”

New York Times Çoksatanları arasına da giren Yıldızlar Saçıldığında, birçok ödüle aday gösterildi: National Kitap Ödülü Finalisti, Schenider Family Kitap Ödülü, YALSA Gençler için öne çıkan çizgi roman seçkisi, Walter Ödülü, Amazon 2020’nin en iyi çocuk kitabı, TIME Yılın En İyi Kitabı, School Library Journal 2020’nin En İyi Kitabı ve Kirkus 2020’nin En İyi Çocuk Kitabı.

Çizgi romanın ilk sayfalarını içeren ÖN OKUMAsına hemen aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Yıldızlar Saçıldığında iç 1

when stars are scattered

when stars are scattered çizgi roman

when stars are scattered

Çevirisini Mustafa Emrah Temel’in üstlendiği çizgi romanın editörlüğünü Tolga Yozcu, proje editörlüğünü Merve Okçu ve kapak ile iç uygulamasını Ayşegül Babalı üstleniyor. Renklendirmesi ise Iman Geddy’ye ait.

Çizgi romanın konusunu sizler nasıl buldunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Red Notice Netflix En İyi Açılış Filmi

Red Notice Netflix Tarihinin En Büyük Açılış Filmi Oldu

Halle Berry Catwoman

Halle Berry, Catwoman’ı Yeniden Canlandırmak İstiyor