in , ,

Çizginin Kahramanları En İyi Belgesel Ödülünü Aldı

Yerli çizgi romancılarımızı anlatan “Çizginin Kahramanları” belgeseli, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından En İyi Belgesel ödülüne layık görüldü.

cizginin kahramanlari ust
- Reklam -
- Reklam -

TRT Belgesel geçtiğimiz aylarda Türkiye’deki yerli çizgi roman olgusunu anlatan üç bölümlük bir belgesel yayınlamıştı. Çizginin Kahramanları adlı bu belgeselin yapım ve yönetmenliğini Ali Horzumlu üstlenmiş; içeriğini ise yerli çizgi roman için hayatlarını vermiş bir çok kişi oluşturmuştu. Ortaya çıkan iş ile Türkiye’de örnek yapımlar arasında olan bu belgesel Türkiye Gazeteciler Cemiyetince verilen En İyi Belgesel ödülüne layık görüldü.

“Altın Çağa Giriş”, “Mizahın Yükselişi” ve “Dijital Çağın Etkisi” başlıklarıyla yayınlanan Çizginin Kahramanları Belgeseli ülkemizdeki çizgi roman endüstrisinin yüzyılı aşkındır devam eden gelişimini ve değişimini konu alıyordu.

Ödülü Facebook üzerinden duyuran ve kutlayan Levent Cantek (Belgeselin senaryo yazarı) belgeselin yayınlanmasından kısa bir süre sonra vefat eden Yener Çakmak‘ı da anmayı unutmadı. Yener Çakmak konu çizgi roman ve türevleri olduğundan adeta bir ayaklı kütüphane idi. Çocukluğunda başlamış sinema ve çizgi roman tutkusu ölene kadar birazcık bile azalmamıştı. Tutkusu araştırmacı ruhu o kadar fazlaydı ki çoğu yazarı ve çizeri kendisinden bile iyi tanıdığı söyleniyordu. Hatta zaman zaman yazılar yazdığı Tersninja sitesinden Ege Görgün, Yener Çakmak‘ı anlattığı yazısında “Çizgi romancıları, afiş ve kitap kapağı ressamlarını kendilerinden bile iyi tanır. Bazı çizerlerin kendi işlerini hatırlamayıp ona sorduğuna sık sık şahit olunur,” demiştir. İşte bu yüzdendir, o öldüğünde çok şey kaybettik.

- Reklam -

Çizginin Kahramanları ödül almış olalı biraz zaman geçse de kendilerini kutluyoruz. Belgeseli izlemek isterseniz  kendisine kanalın resmi Youtube hesabı üzerinden ulaşmak mümkün. Zaman zaman yaptığı sosyolojik çıkarımlarla sadece çizgi roman okurlarının değil, herkesin izlemesi gereken bu belgeseli kaçırmamanızı öneririz.

- Reklam -

cizginin kahramanlari

Burak İpek

Özellikle bilimkurguya ve çizgi romanlara bayılır. Çizgi romanlara girişi Dylan Dog, bilimkurguya aşkı ise Dune serisi ile başladı. 7 yaşından beri bilgisayarla ve elektronik aletlerle iç içe yaşamayı seçerek göbeğini büyüttü. Düşüncelerini başkalarıyla tartışmak adına Kayıp Rıhtım’da yazılar yazıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

aliens

Alien ve Çizgi Romanın Göbeğinden Çıkışı

ruzgarin adi ust

Rüzgarın Adı’nın 10. Yıl Baskısı Görücüye Çıktı