in

Dan Brown’dan Büyük Bağış: Yüzlerce Yıldır Saklı Kalmış 3.500 El Yazması İnternete Geliyor!

Amsterdam’da bulunan Ritman Kütüphanesi’ne Dan Brown tarafından yapılan 300 bin euro’luk bağışla yaklaşık 3.500 kadim kitap “Hermatically Open” ismi ile internete açılacak.

dan brown
- Reklam -

“Da Vinci Şifresi”nin yazarı Dan Brown ile Babil Kütüphanesi’nin yazarı Jorge Luis Borges arasında ortak olan tek nokta, gizli kalmış dinler, el yazmaları ve eserlere olan ilgileri. Fakat Latin Amerikalı yazar ve şairler tarafından en çok kabul gören isimlerden olan Borges ile gerilim yazarı Brown’ı karşılaştırılmasının tek bir sebebi var; Brown’ın Borges’in yardım severliğinden etkilenerek “Yaşayan Kitaplar Evi” olarak bilinen Ritman Kütüphanesi‘ne yaptığı 300 bin euro’luk bağış.

YouTube video

Bu bağış ile 20. yüzyıl öncesine dayanan “simya, astroloji, sihir ve teozofi” alanlarına ait yazılar Ritman Kütüphanesi tarafından dijital ortama aktarılacak. Dijitalleşmesi sağlanacak olan bu kaynaklar içerisinde; on beşinci yüzyıla ait Corpus Hermeticum, on altıncı yüzyıla ait Giordano Bruno tarafından yazılan “Spaccio de la bestia trionfante” ve kabala öğretisinde tanrının on erdemine dayanan hayat ağacının ilk basılı versiyonu yer alıyor.

- Reklam -

Brown, hayranı olduğu Ritman Kütüphanesi‘ni sık sık ziyaret etmiş, Kayıp Sembol ve Cehennem kitaplarını yazarken de kütüphane kaynaklarından yararlanmıştı. Şimdi de bunun karşılığını veriyor. Brown ile birlikte Prins Bernhard Cultuurfonds tarafından yapılan 15.000 euro’luk yardım sayesinde Ritman Kütüphanesi’nin temel koleksiyonunda yer alan yaklaşık 3.500 kadim kitap Hermetically Open ismi ile internet arşivi olarak hizmete sunulacak.

Kütüphane başlangıç olarak  projeye ait rehberi ücretsiz e-kitap olarak meraklılarına sundu. 2016 yılında kendi tanımını yayınlayan ve mistisizm, ruhçuluk (tinsellik), din, simya ve gnostizm gibi konularda yirmi binden fazla esere sahip olan kütüphane, proje kapsamında eserlerin nasıl dijitalleştirildiğini anlatan bir video yayınladı.

boekje 6 totaal

- Reklam -

Brown gibi birçok yazar bu eserlerin internete açılmasını ilham verici buluyor. Borges bu projeyi görememiş olsa da yeni nesil araştırmacıların, Alman mistik Jakob Böhme’ye ait eserlerin ilk İngilizce çevirileri gibi  kaynaklara erişmesini sağladığı için Brown’a ayrıca teşekkür etmek gerekiyor.

jacob s ill law edit

Ritman Kütüphanesi bir makalede, gizemli ve sihirli yazıma olan ilginin “Entellektüel toplumun Rönesanstan beri ezoterizm ve gizli akımlar ile bağlantılarını” vurgulayan W. J. Hanegraff gibi bilim insanlarıyla arttığını belirtmişti. Bu akımların kültürün bir parçası olduğu bilimsel veya endüstriyel dünyanın endişe etmesine gerek olmadığını vurgulanan projeyle Hıristiyan – Gizli Gnostiszm akımlarına ait kaynakları dünyaya açarak, kişisel, akademik veya başka amaçlarla çalışmak isteyen araştırmacıları bu tarihi dünyaya davet ediyor. Dijitalleşme süreci devam eden projeyi Hermetically Open’ın resmi web sayfasından takip edebilirsiniz.

Kaynak: Open Culture

Özgür Kuru

1988 Ankara doğumluyum. Jules Verne kitaplarıyla geçen gençlik yıllarım, bilimkurgu, doğa ve insanın kendini keşfetmesi gerektiğini idrak etmemle değişmeye başladı.

Profesyonel olarak bilişim sektörünün bir neferi olmakla birlikte motosiklet, bisiklet, kampçılık, olta balıkçılığı gibi hobilerle hayatımı süslemeye çalışıyorum. Stargate'e yetişememiş ve Stargate'ten sonra dizi izleyemeyen bir çeşit izleyiciyim.

Kitaptan uyarlanmış filmleri izlemeden önce mutlaka kitabını okumalıyım gibi bir toteme sahibim. Bu yüzden yıllarca ötelediğim filmler var. İzlememiş olmaktan değil fakat okumamış olmaktan, kitaplara her baktığımda pişmanlık duyduğumu da itiraf edeyim.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Apeiron Apeiron dedi ki:

    “All I know is that if it’s secret and it’s elite, it can’t be good.” The Skulls

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Tanrı Kuşlarıyla Buluşmak - Ursula K. Le Guin

Tanrı Kuşlarıyla Buluşmak: Le Guin’i Şiirleriyle Anmak

mark millar

Mark Millar ve Yeni Yetmelerle Yaşlıların Mücadelesi