in ,

Dede Korkut’un Kayıp 13. Destanı Bulundu: Salur Kazan’ın Ejderhayı Öldürmesi

Türkistan’da bulunan kayıp Dede Korkut nüshası her şeyi değiştiriyor. Dede Korkut Destanları artık 13 tane. “Salur Kazan’ın Ejderhayı Öldürmesi” ile tanışın!

Dede Korkut 13. Destan Salur Kazan'ın Ejderhayı Öldürmesi
- Reklam -
- Reklam -

Türk edebiyatının en önemli kaynaklarından birisi olarak kabul edilen Dede Korkut Hikâyeleri’nin yeni bir nüshası bulundu. Almanya ve Vatikan’da tutulan nüshalardan farklı olarak, bu kopyada şimdiye kadar bildiklerimize ek başka bir destan daha bulunuyor. Huzurlarınızda 13. boy Salur Kazan’ın Ejderhayı Öldürmesi!

25 Nisan 2019’da başlayan Dünya Kültür Mirası Dede Korkut Uluslararası Sempozyumu’nda haberi verilen kayıp destan, Prof. Dr. Metin Ekici tarafından paylaşıldı.

Bu zamana kadar bildiklerimiz bizlere Dede Korkut Destanları’nın 12 tane olduğunu söylüyordu. Kopyalardan birisi Vatikan, diğeri ise Almanya’nın Dresden şehrinde tutuluyor. Yapılan bu keşifle el yazmalarının sayısı 3’e çıktı.

- Reklam -

Dede Korkut Haritası

Kültürel tarihimiz için büyük önem arz eden bu gelişme Türk Dil Kurumu, Bayburt Valiliği, Bayburt Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Türkiye Milli Komisyonu iş birliği ile düzenlenen “Dünya Kültür Mirası Dede Korkut Uluslararası Sempozyumu”nda duyuruldu.

Toplamda 61 sayfalık el yazmaları, Vatikan’daki nüshadan daha eski bir zaman dilimine, 14. yüzyıla tarihleniyor.

13. Dede Korkut Destanı Türkistan Coğrafyasında Bulundu

Geçen kasım ayında bu kıymetli edebi eserin UNESCO’nun Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’ne girdiği haberini paylaşmıştık. Şimdiyse, 4. Geleneksel Dede Korkut Bilim, Kültür, Sanat ve Edebiyat Ödülleri’nin de verildiği bu sempozyumda, yeni bir nüsha ve kayıp bir destan haberi bizlerle oldu.

Kayıp nüshanın Türkistan’da bulunduğu gelen bilgiler arasında. 25 Nisan’da Bayburt Üniversitesi’nde başlayan ve 2 gün sürmesi beklenen etkinlikler Bayburt Kalesi, Dede Korkut Türbesi ve Bey Böyrek Mezarı ziyareti ile sona erecek.

15. yüzyılda yazıya geçirilen ve tam adı Kitab-ı Dedem Korkud Ala Lisan-ı Taife-i Oğuzan (Oğuzların Diliyle Dede Korkut Kitabı) olan eser, Türkçe konuşulan ülkelerin birleştirici unsuru olarak da tanımlanıyor.

- Reklam -
Dede Korkut 13. Kayıp Boy - Salur Kazan’ın Ejderhayı Öldürmesi
Prof. Dr. Metin Ekici, Dede Korkut Kitabı’nın 13. destanı Salur Kazan’ın Ejderhayı Öldürdüğü Boy’u içeren 3. nüshanın bulunduğu müjdesini veriyor. (Fotoğraf: Gürol Pehlivan)

Kitâb-ı Dedem Korkud Alâ Lisân-ı Tâife-i Oğuzân anlatılarından bu zamana kadar bildiklerimiz şu şekildeydi:

Dirse Han Oğlu Boğaç Han, Salur Kazan’ın Evinin Yağmalanması, Kam Püre Bey Oğlu Bamsı Beyrek, Kazan Bey Oğlu Uruz’un Tutsak Olması, Duha Koca Oğlu Deli Dumrul, Kanglı Koca Oğlu Kan Turalı, Kazılık Koca Oğlu Yigenek, Basat’ın Tepegözü Öldürmesi, Begil Oğlu Emre, Uşun Koca Oğlu Segrek, Dış Oğuz İsyanı ve Beyrek’in Ölümü.

Ve artık sevinçle ilave edebileceğimiz 13. destanımız Salur Kazan’ın Ejderhayı Öldürmesi de bizlerle.

Ord. Prof. Dr. M. Fuad Köprülü’nün zamanında, “Bütün Türk edebiyatını terazinin bir gözüne, Dede Korkut’u da öbür gözüne koysanız, yine Dede Korkut ağır basar,” dediği eserle ilgili günümüzde hâlâ yeni gelişmelerin yaşanıyor olması harika bir olay.

Dede Korkut Hikâyeleri’nin İsimleri | Sıralı Güncel Liste

  1. Dirse Han Oğlu Boğaç Han
  2. Salur Kazan’ın Evi Yağmalanması
  3. Kam Büre Bey Oğlu Bamsı Beyrek
  4. Kazan Bey Oğlu Uruz’un Tutsak Olması
  5. Duha Koca Oğlu Deli Dumrul
  6. Kanlı Koca Oğlu Kanturalı
  7. Kazılık Koca Oğlu Yegenek
  8. Basat’ın Tepegöz’ü Öldürmesi
  9. Begin Oğlu Emren
  10. Uşun Koca Oğlu Segrek
  11. Salur Kazanın Tutsak Olup Oğlu Uruz’un Çıkarması
  12. İç Oğuz’a Taş Oğuz Asi Olup Beyrek Öldüğü
  13. Salur Kazan’ın Yedi Başlı Ejderhayı Öldürmesi

Bu büyük hadiseyi sizlerle buluşturmaktan mutluluk duyduk. Salur Kazan’ın Ejderhayı Öldürdüğü Boy’u da içeren 3. nüshaya dair son detayları ve 13. destanın içeriğini öğrendikçe sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Ayrıca yeri gelmişken Kayıp Rıhtım Aylık Öykü Seçkisi’nin 6. Yıl Özel Sayısında andığımız özel temayı da yeniden hatırlatalım istedik. O temada 12 destan, 12 yazar tarafından yeniden anlatılmıştı. Galiba artık 13. destan için de özel bir çalışma yapmak gerekecek. Ne dersiniz?

GÜNCELLEME: 13. DESTAN HAKKINDA BİLDİĞİMİZ HER ŞEY İÇİN TIKLAYIN!
GÜNCELLEME: KAYIP DESTAN ÖZEL BİR BASKIYLA GELECEK

Kapak görseli: Kültür ve Yaşam

Onur Selamet

1993 İstanbul. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü mezunu. Çeşitli kısa ve orta metraj film projelerinde yer aldı. Öyküleri kimi dergi ve fanzinlerde yayımlandı. 2013'ten beri üç arkadaşıyla birlikte Marşandiz Fanzin'in makinistliğini yapmaya devam ediyor. İlk öykü kitabı "Ölü Dalgıcın Sonbaharı" ise Eylül 2018'de yayımlandı.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for infinibleu infinibleu dedi ki:

    Güzel bir gelişme, umarım Kaşgarlı Mahmud’un kayıp kitabı da bulunur bir gün.

  2. Avatar for galeme galeme dedi ki:

    Salur Kazan’ın bu destansı mücadelesini okuma şansımız olacak mı peki?

  3. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    Yapın ama bizi almayın. Bari bu sefer bizi alın yahu :smiley: :buyucu:

    Muharrem Ergin kitabın 24 hikayeden oluşmuş olabileceğini söylüyordu. Yıllar onu haklı çıkardı, keşke kendisi de görseydi.

  4. Avatar for kitapkurduizmir kitapkurduizmir dedi ki:

    Güzel bir haber…
    Bu vesileyle belirtmek ,isterim ki;
    Dünyanın en eski ve “tarih yazmış” milletlerinden biri olarak, sahip olduğumuz muazzam mit, efsane, destan, masal birikimimizi görmezden gelip -daha dünkü- batılı milletlerin derme çatma karanlık çağ uydurmalarını ayıla-bayıla seyrediyoruz, çocuklarımıza da seyrettiriyoruz.
    Asıl niyeti büyük ölçüde “subliminal” mesaj vermek olan bu tip kitap ve filmleri seyreden çocuk ve gençlerimiz kendi tarihine ve kültürüne ne kadar sahip çıkabilir.
    Aklı başında becerikli, teknik donanımı yüksek film şirketleri tarihi cevherimizi ortaya eli yüzü düzgün bir şekilde koyabilecek projeler geliştiremez mi.
    Sadece destanlarımızdan bile onlarca harikulade film çıkar.
    Zamanında medya bu kadar gelişmemiş iken, Karaoğlan’lar,Tarkan’lar,Tolga’lar becerikli ressam-çizgi romancıların elinde efsane olmadı mı…Biz onlarla büyüdük!
    Dede Korkut, Oğuzluk’tur, Türklük tür. Umarım bu konudaki araştırmalar Türk ilim adamları tarafından sürdürülür ve bu tarihi belgeleri de Vatikanda Berlinde değil, Korkut Dede’nin anayurdunda muhafaza edebiliriz.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

otomatik portakal devam

Anthony Burgess’in Arşivinde “Otomatik Portakal”ın Devamı Bulundu!

Yabancı - Stephen King

Stephen King’in “Yabancı” Adlı Yeni Romanı Türkçe Olarak Bizlerle