in

221B Polisiye Dergi, Yeni Sayısında Agatha Christie’yi Ağırlıyor

Türkiye’nin tek polisiye kültür dergisi 221B’nin 8. sayısı, Agatha Christie dosyasıyla dikkat çekiyor.

221b dergi 8 sayi
- Reklam -
- Reklam -

221B Polisiye Dergisi Mart-Nisan tarihli 8. sayısında Doğu Ekspresi’ni ayağınıza getiriyor! Bu ayki dosyasında, Polisiye türünün “Kraliçesi” Agatha Christie‘yi selamlayan ve Christie’nin eserlerini ve yazar kimliğini tüm yönleriyle ele alan 221B Polisiye Dergisi, dosyasının yanı sıra diğer bölümlerinde de dolu dolu bir içerikle okuyucusuna kavuştu.

Kapak tasarımı Pınar Kurt tarafından yapılan derginin tanıtım bülteni ve içeriği şu şekilde:

Agatha’yı Agatha yapan, onu hem çağdaşlarından hem sonraki polisiyecilerinden ayıran kurgu gücünü, bu gücü besleyen kaynakları ve ilgi çekici detayları Tülay Güneş Kılıç’ın kaleminden okuyoruz.

- Reklam -

Bir lakabı da “ölüm düşesi” olan Christie’nin benzersiz dedektif karakterlerini üstad Erol Üyepazarcı’nın yorumuyla daha da yakından tanıyoruz.

Tarihin ve edebiyatın satır aralarında kalmış notlarla “Agatha Christie Hakkında Az Bilinen Gerçekler”, 221b 8 sayi kapakElçin Poyrazlar tarafından yazıldı.

Agatha Christie’nin “Roger Ackroyd Cinayeti”nden 72 yıl sonra Pierre Bayard’ın yazdığı “Roger Ackroyd’u Kim Öldürdü?” kitabıyla ilk kez bir polisiye romandaki cinayet dosyasının yeniden aralanması olayı, Çınla Akdere’nin yazdığı Ackroyd Paradoksu incelemesinde.

7.sayıda Sherlock koleksiyonuyla karşımıza çıkan Tunç Tayanç, bu sayıda da geçmişten bugüne Agatha Christie, Hercule Poirot ve Bayan Marple’a yer veren dünya pullarını bir araya getirdi. Kim için? Elbette 221B okurları için!

Birer Hercule Poirot postiş romanı olarak Sophie Hannah’ın Altın Kitaplar tarafından dilimize çevrilen “Monogram Cinayetleri” ve “Kapalı Tabut” romanları Hüseyin Çukur’un büyütecinde.

Sevin Okyay’ın engin birikimiyle yazdığı “Perdede, Ekranda, Sahnede Agatha” derlemesiyle Agatha Christie külliyatı yeniden aralanıyor.

Yetmedi; en iyi 10 Agatha Christie uyarlaması filmleri de açıklamalı notlarla tekrar listeledik.

Yetmez ama hayır, bitmedi: Peki yakın zamanda hangi Agatha Christie uyarlamalarını izleyeceğiz? İşte onları da Çağla Üren listeledi.

Tamamsak, dosya dışına geçelim:

- Reklam -

Rıza Kıraç, Doğan Kitap’tan çıkan son romanı “Londra’da Hoş Cinayet” üzerine Rıza Kıraç ile editörlerimizden Hüseyin Çukur’un konuğu.

Altın Çağ’ın ustalarından Phyllis Dorothy James’in efsanevi dedektifi Adam Dalgliesh kimdir, ne yer ne içer; cevabı Fulya Turhan’ın yazısında.

Bugünün ferah feza kovalamacaları bir yana, Altın Çağ polisiyelerinin alamet-i farikalarından “kapalı oda cinayetleri”ni Bekir Karaoğlu, farklı açılardan inceledi.

“Büyük oyunu bozacağız”, tamam da hangi oyun? Bizim gelenle dünyanın aklına gelenler arasındaki farkı Doruk Tatar, mühim polisiye romanlar ve incelemeleri üzerinden anlattı.

Bir usta, Hüseyin Rahmi Gürpınar ve ana akım eserlerinin gerisinde kalan polisiye romanları. Gürpınar’ı Tanut Soykan’ın yazısıyla daha iyi tanıyacağız.

Mahir Ünsal Eriş’in yazıp Ferit Güleç’in çizdiği “Edhem Bey” ve Levent Cantek’in yazıp Murat Başol’un çizdiği “Bozkır” çizgi polisiyelerinde adrenalin yine yüksek.

Polisiye ile animenin en sıkı buluşmalarından Perfect Blue, Yigilante Kocagöz’ün incelemesinde: “Yıldızlar da Kanar”

Ceyhan Usanmaz, Kuzey Fırtınası’nın sürükleyerek getirdiği ve Doğan Kitap tarafından kitapları Türkçeye çevrilen yazar Camilla Lackberg’le tanıştırıyor bizi. Emin olun pişman olmayacaksınız.

Öyküleriyle; Cenk Çalışır, Cüneyt Ülsever, Çağatay Yaşmut, Esmahan Aykol, Vassilis Danellis ve konuk okur/yazarımız Muhittin Yiğit Koçyiğit, bu sayıda arz-ı endam eden isimler.

Hercule Poirot ve 7.sayının kapağını da süsleyen Sherlock posterlerini de dergiyle beraber hediye eden 2 aylık polisiye dergi 221B’yi dergi satan gazete bayilerinde, kitapçılarda, süpermarketlerde ve online mağazalarda bulabilirsiniz. Dergiyle ilgili ayrıntılı bilgiye ve son gelişmelere ise buradan ve @221bdergi adıyla Facebook, Twitter, Instagram üzerinden ulaşabilirsiniz.

Beyza Taşdelen

1996 yılının Ekim ayında İstanbul’da doğdum. Sainte Pulchérie Fransız Lisesi’nde başladığım eğitim hayatımı Galatasaray üniversitesi Karşılaştırmalı Dilbilim bölümünde sürdürmekteyim. Fantastikle Harry Potter sayesinde tanışıp, okuma sevgisi kazanmış çocuklardanım. Aktif olarak Kayıp Rıhtım’da yer almaya ve irili ufaklı yazılar yazmaya devam ediyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

amerikan vampiri 2 ust

Amerikan Vampiri 2. Cildiyle Nihayet Bizlerle!

hayalet e dergi ust

Hayalet e-Dergi Yayın Hayatına Başladı