in

221B Dergi’nin Yeni Sayısı İspanyol Polisiyesini Ağırlıyor

Yerli Polisiye dergisi 221B 14. sayısında bilhassa yedinci sanatta ruhunu bulan ve dünyaya açılan İspanyol polisiyesini mercek altına alıyor.

221b on dort ust
- Reklam -

İspanyol polisiyesinin son zamanlarda ister dizi ister film olsun birbiri ardına başarılı yapımlar sunduğunu ve beğeniyle karşılandığını duymuşsunuzdur. Profesör ve ekibinin (Le casa de papel) dünyanın en büyük soygunu için beş ay boyunca kampa girip çalıştıklarını da öyle. Peki ya profesörü oynayan Alvaro Mortenin iki ay boyunca başrol için denendiğini? Ya da başarılı aktörün, Oriol Paulo’nun yeni filminde yer aldığını? İşte bu soruları kendisi 221B dergisinin yeni sayısı için Onur Bayrakçekene verdiği röportajda cevaplıyor.

Oriol Paulo ise senaristliğini üstlendiği Julia’nın Gözleri (2010) isimli filmle dikkatleri üstüne çekmişti. Yazıp yönettiği Ceset (2012) ve Gizli Tanık (2016) filmleriyle de polisiye türü içinde hatırı sayılır bir üne kavuştu ve önümüzdeki günlerde de yeni eserini sinemalarda göreceğiz. Özlem Özdemir gerek Paulo’nun gerekse diğer İspanyol yönetmenlerin eserlerini “Seyrine Doyum Olmayan Polisiye Filmler” başlığı altında anlatıyor.

Fulya Turhan, dergiyle özdeşleşen “Dedektifler Ne Yer Ne İçer?” yazı dizisinin bu sayıda “Sherlock Holmes keman çalar. Ben ise yemek yaparım,” diyen kurgusal hafiye Pepe Carvalho’yu konuk ediyor. Barlas Omay, Antonio Altarriba’nın ödüllü “Ben, Katil” çizgi romanını “En Büyük Seri Katil, Zamandır” diyerek inceliyor. Ayrıca Ankara Üniversitesi akademisyenleri Prof. Dr. Nil Ünsal “İspanyol Yazınında Polisiye Roman ve Eduardo Mendoza” ve Arş. Gör. Melike Yazıcı Çangur “80’lerden Günümüze İspanyol Polisiye Edebiyatı” yazılarıyla sayıya katkı sağlıyorlar.221b on dort

- Reklam -

Dosya dışındaysa yine kaliteli ve keyifli konular polisiye okurlarını bekliyor. Ufuk Kaan Altın, ünlü polisiye yazarı İsveçli Arne Dahl’la bir röportaj gerçekleştiriyor. Üstat Erol Üyepazarcı hem Sherlock Holmes’un Doyle dışından yazılmış hikâyelerinden bahsediyor, hem de Gökhan Tosunun ilk romanı “Sherlock Holmes- İstanbul’dan Gelmeyen Mektup” hakkında izlenimlerini paylaşıyor. Ekin Açıkgöz, bir zamanlar gündemden düşmeyen Jean-Christophe Grange’ın vazgeçilmezi “Görünmez Tabanca” lakaplı Glock marka silahını enine boyuna inceliyor. Yigilante Kocagöz, Kathryn Bigelow’un yönetmen koltuğunda bulunduğu ve 1995 yapımlı Siberpunk türündeki “Strange Days” filmini irdeliyor. Dr. Batuhan Cantürk, İtalyan’ların belki de Tex’den sonra en çok satan fumetti serisi Dylan Dog’u “Kâbuslar Dedektifinin Olağanüstü Maceraları” başlığı altında anlatıyor. Ercan Akbay, “Seri Katil Hırsızlığı” yazısında gerçek suçların polisiye edebiyatına etkisini irdelerken konunun tarihsel gelişimine doğru yolculuk yapıyor. Serkan Murat Kırıcı, Barry Day’in “Sherlock Holmes ve Kıyamet Cinayetleri” adlı kitabını inceliyor. Tunç Tayanç, yine dergiyle özdeşleşen Pullar İzinde yazı dizisine “Leo Malet ve Nestor Burma ile Paris’in Yeni Sırları’nın Peşinde” başlığıyla katkı sağlıyor. Ceyda Kiremitçi Vasiliyev ise kaleme aldığı “Kış Çayı” adlı hikâyeyle, aynı zamanda dergide bulunan tek öykü, katılıyor. Mahir Ünsal Eriş’in yazdığı ve Ferit Güleç’in çizdiği Edhem Bey maceraları devam ediyor.

- Reklam -

Son olarak yeni sayıda iki sürpriz bulunduğunu söylemek istiyoruz. Bunlardan ilki Seyfettin Efendi’nin yaratıcısı Devrim Kunter’in yeni ve Komiser Orhan odaklı kısa bir çizgi öyküsünün yer alması oluyor. İkincisiyse bambaşka bir proje olarak karşımıza çıkıyor. Bu proje, 221B dergisi ve Bilgi Üniversitesi aracılığıyla düzenlenen “Dünyanın Polisiye Haritası” atölyesine katılıp tanışan ve farklı meslek gruplarına mensup 10 kadının diyalog metin şeklinde kitap incelemesi yapmaları oluyor. “Kitap Dedektifleri” diye adlandırdıkları yazı dizisine Ayşe Erbulakın “Cinayet Sınıfı Başkanı” adlı kitabını inceleyerek başlıyorlar.

221B’nin on dördüncü sayısına ister sanal ister fiziksel mağazalardan ulaşabilirsiniz. Keyifli okumalar.

Mustafa İzmirli

1986 Kırcaali doğumluyum. Kırcaali, İzmir, Ankara ve Bolu gibi bir yol haritam oldu. Bu yolculukta Veteriner Hekim oldum ve çalışmaya başladım. Evlendim ve şeker mi şeker kızım dünyaya geldi. Aynı zamanda bilimkurgu ve fantastik eserler arasında bitmek tükenmek bilmeyen bir yolculuğum var. Çok sevdiğim eşim ve biricik kızım Asu ile günümü gün ederken edebiyatın gel-git etkisiyle kendimi Kayıp Rıhtım'da buldum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Mustafaizmirli Mustafaizmirli dedi ki:

    Şimdi aklıma geldi, geç fark ettim, özür dilerim. Herkesin yazısından bahsederken isimlerini vermeme rağmen projede emeği geçenlerin isimlerini yazmamışım. Yazı, projelerinin ilk meyvesi oluyor; dolayısıyla isimlerini vermem gerekirdi. Proje:

    Projede bulunanlarsa Arzu Sabancı, Cansu Akdeniz, Çınla Akdere, Gözde Kömeçoğlu, Mine Şen, Neslihan Öztezcan, Pınar Demirbilek, Saliha Aslan, Şenay Dündar ve Verda Toprak oluyor. Yazım hayatlarında da başarılar dilerim.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

jessica jones

Jessica Jones 2. Sezon: Geçmişin Peşinde Gerçeklere Takılmak

bir takim haberler sitesi

Tarihin En Kapsamlı İçerik Hırsızlığına Şapka Çıkartıyoruz: Bir Takım Haberler