in ,

Arka Kapak Dergisi Bu Ay Agatha Christie’yi Ağırlıyor

Çıktığı ilk günden beri özellikle dosya konularıyla bizleri etkileyen Arka Kapak dergisi ağustos ayına da dolu dolu giriyor. Bu ayın dosya konusu polisiye edebiyatının kraliçesi ve tüm dünyaca sevilen bir isim olan Agatha Christie.

Arka Kapak Dergisi Agatha Christie Sayısı
- Reklam -
- Reklam -

Çağımızda bilgiye erişim fazlasıyla kolaylaştı. Herkesin yazacağı, söyleyeceği şeyler var. Bu kadar çok kitabın, derginin, sözel ve görsel ürünün içinde okumaya ve izlemeye değer şeyler bulmak da gittikçe zorlaşıyor. Arka Kapak dergisi ise eski ve klasik sanatçıların işlerini, sözlerini yayınlayarak popüler kültürle insanları etkisi altına alan bazı şark kurnazı edebiyat dergileri ve benzerleri arasından kolaylıkla sıyrılıyor.

Arka Kapak bu ay da formunda bir şekilde, dolu dolu bir dosya konusu ile bizlerle. Günümüzün değerli isimlerinden Medeni Yılmaz, Feridun Andaç, İrem Uzunhasanoğlu, Nihal Yormaz, Feyza Şener, Ümit Yaşar Özkan, Sevengül Sönmez, A. Ali Ural, Sadık Yemni ve Hasanali Yıldırım Agatha Christie‘yi derinlemesine bir şekilde inceliyorlar. Türk edebiyatının sevilen isimlerinden olan Sadık Yemni internette yayınladığı bir yazıda dosyaya katkıda bulunduğu kısımdan bir alıntıyı bizlerle paylaşmış.

Agatha Christie (1890 – 1976) en az elli kitabını okuduğum, kitaplardan uyarlanmış yirmi-otuz kadar filmini izlediğim müstesna bir yazar. Altmışlı yıllarda Cuma akşamları dokuzda başlayan radyo yayınlarında Christie’nin kitaplarından uyarlanmış temsiller de olurdu. Bunlardan biri dünya çapında tiyatroya uyarlanmış olan Fare Kapanı – Mouse Trap adlı eseriydi. Üç kuşak, bütün ailece radyonun başına oturur dedektif tarafından açıklanmadan önce katilin kim olduğunu tespit etmeye çabalardık. Türkiye’de televizyonun olmadığı zamanlardı. Sesi görüntüye tercüme etmekte pek mahirdik.
Elbette dergi sadece bu dosya konusundan oluşmuyor. Bu ayın tam içeriği şu şekilde:

- Reklam -
  • Dosya: Agatha Cristie
  • Soruşturma: Alper Canıgüz
  • Röportaj: Erol Üyepazarcı
  • Mustafa Özel: Roman, Herkesin Hikâyesi
  • Enis Batur: Gökçe Yazın
  • İbrahim Tüzer: Her Dem Taze, Her Dem Okunası: Halid Ziya Uşaklıgil
  • Sevengül Sönmez: Popüler Edebiyat Okumasının Ötesinde Polisiye Roman
  • A. Ali Ural: Şark Ekspresi’nin Katilleri
  • Feridun Andaç: Agatha Christie: Oyun İçinde Oyun Anlatıcısı
  • Hasanali Yıldırım: Polisiye: Zihni Dirilten Ölüm
  • Kaan Murat Yanık: Yukio Mişima

Bülten

arka kapak ağustosKitap ve kültür dergisi Arka Kapak, Ağustos sayısında sizleri polisiye edebiyat dosyasıyla karşılıyor. Sayısız yazar ve yönetmeni etkileyen Agatha Christie’yi konu ettiğimiz dosyamıza yazarlarımız Medeni Yılmaz, Feridun Andaç, İrem Uzunhasanoğlu, Nihal Yormaz, Feyza Şener, Ümit Yaşar Özkan, Sevengül Sönmez, A. Ali Ural, Sadık Yemni ve Hasanali Yıldırım birbirinden kıymetli yazılarıyla katkı sağladılar. Polisiye roman denilince Türkçe edebiyatta eserleriyle ilk akla gelen yazarlardan Alper Canıgüz’le yapılan keyifli röportaj siz okurlarını bekliyor. Öte yandan Türkiye polisiye roman literatürüne en hâkim isimlerden Erol Üyepazarcı ile yaptığımız röportaj okurlarını polisiye edebiyata bir adım daha yaklaştıracak zengin bilgi ve birikimi içeriyor. Yazarımız Kaan Murat Yanık dünya edebiyatını dergimize taşırken, Selçuk Küpçük de dünya müziğinin müstesna türlerinden fado müziğin hikâyesini yazdı. Sinema bölümünde ise Muhsin Ertuğrul sinemasıyla Barış Saydam Ağustos sayımızda konuğumuz oluyor.

- Reklam -

Burak İpek

Özellikle bilimkurguya ve çizgi romanlara bayılır. Çizgi romanlara girişi Dylan Dog, bilimkurguya aşkı ise Dune serisi ile başladı. 7 yaşından beri bilgisayarla ve elektronik aletlerle iç içe yaşamayı seçerek göbeğini büyüttü. Düşüncelerini başkalarıyla tartışmak adına Kayıp Rıhtım’da yazılar yazıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

orada bir yerde ust

Orada Bir Yerde: Tam Dilimin Ucunda

sebnem piskin ust

Şebnem Pişkin’den Yeni Roman: Halikarnassos Masalı