in

SabitFikir’in Ağustos Teması: Japon Edebiyatında “Korkutma” Sanatı

SabitFikir’in Ağustos 2016 tarihli 66. sayısı için hazırladığı dosyada Japon edebiyatında “Korkutma” sanatı var!

sabitfikir 66
- Reklam -

Uzak Doğu’nun hikâyelerine olan ilginin dönemselliği çoğumuzun kafasını karıştırmıştır. Esra Gökçe Şahin’in SabitFikir’in yeni sayısında hazırladığı dosya tam da bununla alakalı. Koci Suzuki’nin Halka’sı bir an olsun aklımızdan çıkmazken tüm bu hikayelerin arkası neden bıçak gibi kesiliverdi?

“Korku unsurları içeren sanat, tiyatro ve edebiyat, yılın en sıcak günlerinde Tokyo
metrosunda ve şehir trenlerindeki posterlerde iştah açıcı formlarda tasvir edilirler; özenle soyulup tabaklara dizilmiş salatalık ve buz kabuklarıyla bezeli karpuz dilimleri gibi yaz aylarıyla özdeşleşmiş tadımlık ferahlıklar vaat ederler.”

SabitFikir klasiklerinden Kararsız Okur köşesinde Türkçeleşmiş çağdaş Japon edebiyatının peşine düşülürken, diğer yandan Japoncada yazılmış korku-gerilim öykülerine uzanılıyor.  Oylum Yılmaz’ın hazırladığı bu köşeyi Öykü Seçkisi’nden de hatırladığımız  Sedat Girgin resimliyor.

- Reklam -

Söyleşi bölümünde ise Japoncadan çeviri yapabilen nadir çevirmenlerimizden Esin Esen var!

Derginin basın bülteni ise şöyle:

Sinema sayfalarında F. Cihan Akkartal, şimdiye kadar yönetmen kimliğiyle tanıdığımız David Cronenberg’in yeni yayımlanan romanını –filmlerinin çerçevesinden bakarak- mercek altına alıyor. Dünyadan’da da Mert Tanaydın, “çeviri-doğmuş” edebiyata işaret ediyor. ÇizgiRoman sayfalarında Levent Cantek’in incelediği çalışma ise, Fırat Yaşa’nın Göbeklitepe’yi merkeze aldığı çizgi romanı Tepe

SabitFikir’in bu sayısında ayrıca Nathaniel Hawthorne, Massimo Carlotto, Dave Eggers, Sarah Waters, Rachel Cusk, Paula McLain, Henry James, Monika Maron, Cemil Kavukçu, Linda Coggin ve Cees Nooteboom’un eserlerini güvenilir eleştirmenler Irmak Zileli, A. Ömer Türkeş, Aydın Baran Gürpınar, Oylum Yılmaz, Melisa Kesmez, Ece Karaağaç, Ali Bulunmaz, Nazan Maksudyan, Burcu Bayer, Burcu Arman ve Hayati Roman yorumluyor.

- Reklam -

H. Burak Kuyaş, hazırladığı NesneKitap sayfasında bu ay, klasik eserlerin olan ve olmayan özel baskılarından söz ediyor. Yankı Enki ise, John Wyndham’ın bilimkurgu romanlarından yola çıkarak “uygarlığın arızaları”nı irdeliyor. Ceyhan Usanmaz da, Türkiye Bilişim Derneği’nin geleneksel olarak düzenlediği bilimkurgu öyküleri yarışmasından doğan kitaplara değiniyor.

KuşBakışı ise bu ay Hıfzı Topuz’u ağırlıyor. Yazarın çalışma masasının fotoğrafına, halen üzerinde çalışmakta olduğu kitabından tadımlık bir alıntı da eşlik ediyor.

SabitFikir’in kapak illüstrasyonu Akif Kaynar’a ait. Ancak çizimler bununla sınırlı değil; iç sayfalarda dikkatli gözler, çok sayıda yetenekli ve genç çizerle de karşılaşıyor.

SabitFikir’i tüm D&R’lardan ve İdefix’ten edinebilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

haftanin kitabi tuhaf seyler oluyor

Haftanın Kitabı #49 – Tuhaf Şeyler Oluyor

got illustrated

Game of Thrones Yirminci Yıl Özel Baskısına Kavuşuyor!