in

Türkiye’nin En Köklü Edebiyat Dergisi Varlık Artık D&R’larda Yok

Yaşar Nabi Nayır tarafından 1933 yılında kurulan ve edebiyatımızın en uzun soluklu dergisi olan Varlık, ciddi bir dağıtım kriziyle baş başa. Dergi artık D&R mağazalarında yer alamayacak.

varlik dergisi turkuvaz
- Reklam -
- Reklam -

Tam 86 yıldır yayın hayatına kesintisiz devam eden ülkemizin en uzun soluklu edebiyat neşriyatı Varlık Dergisi’nden üzücü bir haber var.

“Okurlarımıza duyuru: Varlık dergisi Ağustos 2019 tarihinden itibaren D&R’larda bulunamayacak.” başlığıyla duyurulan olay, ülkemiz yayın dünyasına dair endişelerimizin artmasına neden oldu.

Duyuruda halihazırda çalışmakta oldukları Dünya Dağıtım’ın mali sorunlar nedeniyle ödeme yapmakta güçlük çektiğini, bunun tek alternatifi olan Turkuaz Dağıtım’ın taleplerini ise karşılamalarının mümkün olmadığını belirttiler.

- Reklam -

Varlık Dergisi’nin blog sayfasından yapılan açıklama şöyle:

Varlık Ağustos ayından itibaren D&R’larda bulunamayacak. Bu kitabevi zinciri; dergi söz konusu olduğunda yayınevleriyle doğrudan çalışmıyor, sadece iki dağıtım şirketinden dergi almayı kabul ediyor. Bir süredir çalıştığımız Dünya Dağıtım mali açıdan zor durumda olduğundan bize ödeme yapamıyor, diğer seçenek Turkuvaz Dağıtım’ın maddi taleplerini ise −Türkiye’de bir edebiyat dergisi için çok ağır olduğundan− biz karşılayamıyoruz.

- Reklam -

Edebiyat dergilerinin dağıtım sorunu yeni değil elbette ama belli başlı şehirler dışındaki okura ulaşmak hiç bu kadar zorlaşmamıştı, tekelleşmenin verdiği zarar büyük. Daha çok bağımsız kitabeviyle işbirliği yapmak istiyoruz. Varlık’ı raflarında bulundurmak isteyen kitabevleri çalıştığımız dağıtımcı, vb. konularda bilgi almak için bize yazabilir veya telefonla ulaşabilirler. Hem dergimizi edinmek hem de 86 yıllık dijital arşivimize erişmek isteyenler ise varlikonline.com adresinden Varlık’a abone olabilirler.

Teşekkürler, selamlar.
Yay-Sat’ın kapanması, D&R’ın el değiştirmesi derken yayım ve basım konusunda ülkemiz ciddi bir tekelleşmeye gitmişti. Şimdiyse en köklü edebiyat dergilerimizin, “Okura ulaşmak hiç bu kadar zor olmamıştı,” dediğine şahitlik ediyoruz.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Ülkemizde yayıncılık nereye gidecek gibi duruyor? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.


* e-Dergilere Sorduk: Çevrimiçi Dergiciliğin Dünü, Bugünü, Yarını

* Yayınevlerine Sorduk: “Ne Olacak Bu Ekonominin Hâli?”

* Gazete ve Dergi Tirajlarında Büyük Düşüş Sürüyor

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Merkezlere yakın kitapevleri vb. de olur gider alırız. :metal:

  2. Avatar for Faust Faust dedi ki:

    Tekelleşme… Tek elleşme… Tek…

    Müthiş yararlarını (!) her geçen gün bir kez daha idrak ediyoruz…

  3. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    “Ülkem için korkuyorum.”

    Sanki Varlık dergisi iki paragraf boyunca “Aydın Doğan bizi ne hallere düşürdün?” diyor. :cry:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Stranger Things

İlk Resmi Stranger Things Romanı “Şüpheci Zihinler” Türkçede

Avengers: Endgame

Avengers: Endgame Filminden Kesilen Iron Man Sahnesi ve Gamora Sürprizi