in ,

Diyanet: He-Man, Bugs Bunny, Temel Reis Gibi Çizgi Filmler Çocukları Şiddete Yöneltiyor

Diyanet’in Aile Dergisi: “He-Man, Ninja Kaplumbağalar, Bugs Bunny, Temel Reis gibi çizgi filmler çocukların şiddeti kabul edilebilir görmelerine neden oluyor.”

Temel Reis
- Reklam -
- Reklam -

Diyanet’in aylık Aile Dergisi’nde çizgi filmler üzerine tatsız açıklamalara yer verildi. Aralarında He-Man, Bugs Bunny, Temel Reis (Popeye) gibi klasik yapımların da bulunduğu eserlerin uygunsuzluğu üzerine konuşuldu.

Bazı çizgi filmler için “dini ve milli duygulara aykırı olduğu” belirtilirken saatlerce çizgi film izleyen çocuklara dair vurgular yapıldı.

Buna göre, saatlerce çizgi film izleyen çocuklarda, riskli davranışlara yöneltme, fiziksel gelişimi kısıtlama, yanlış benslenmeye yol açma gibi birtakım sorunların ortaya çıkacağı savunuldu. Bazı çizgi filmlerin de çocukları “şiddete yönelttiği”nin altı çizildi.

- Reklam -

Çocukları şiddete yönelten çizgi filmler arasında ise He-Man, Voltran, Ninja Kaplumbağalar, Bugs Bunny sıralanırken, bir dönemin efsanevi çizgi filmi “Temel Reis” de bu kapsamda değerlendirildi.

Bu çizgi filmlerde, “kötüyü yenmek için her yolun mübah olduğu” duygusunun çocukları şiddete yönelttiği öne sürülenler arasındaydı.

Ali Ekber Ertürk’ün haberine göre yine, bazı çizgi filmlerin de “dini ve milli duygulara aykırı olduğu” belirtildi, ancak bu bölümde çizgi film ismi sıralanmadı.

- Reklam -

he man

Diyanet Aile Dergisi’nde kaleme alınan o makaledeki ifadeler şu şekilde:
“He-man, Voltran, Bugs Bunny, Ninja Kaplumbağalar, Temel Reis…

Çocukluğumuzun çizgi filmlerine dönüp baktığımızda birçok çizgi filmin ekseninde şiddetin durduğunu görmekteyiz.

Ana karakterin şiddet eylemi sonrası ödüllendirilen bir konumda olması, çocuğun şiddeti kabul edilebilir görmesine yol açmaktadır.”
Son derece tuhaf bu açıklamalar hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın.


* “Keşke Geri Dönse” Dediğimiz Çizgi Filmler

Kaynak: BirGün

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

18 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for syl syl dedi ki:

    Eh, açıklamalara tuhaf diyemeyeceğim. Evet hepimiz bu çizgi filmleri izleyerek büyüdük ve belki hepimiz kendimizi normal görüyoruz ama ben söylenilenlere katılıyorum. Küçük kardeşlerim var ve benim büyüdüğüm çizgi filmlerle büyüsünler istediğim için temel reis izletmişliğim var mesela ama işk bir kaç dakikadan sonra kendi elimle kapattım, çünkü gerçekten uygun değildi. Ya da Bugs Bunny, en sevdiğimiz çizgi filmlerden olmasına rağmen kardeşlerime izletmiyorum.

  2. Avatar for Tarbetu Tarbetu dedi ki:

    Temel Reis’i düşününce aslında gayet özendirici bir içeriği var. Mesela hatırladığım bir bölümde sevdiği kız yüz vermiyor, ıspanağı atıp sevgilisini dövünce kızı geri alıyor. Artık yorum size kalmış. Ha diyanete gelene kadar bahsetmesi gereken onca kaynak var o ayrı.

  3. Avatar for Montana Montana dedi ki:

    Ben10 yöneltmiyor mu? Kolundaki pazardan alınmış çocuk saatiyle uzaylıya dönüşüp değişik yaratıklarla dövüşüyor, savaşıyor, çatışıyor.

    Gumball denen çizgi dizi yöneltmiyor mu? Bir bölümünde hayalet olan arkadaşı Gumball’ın içine giriyor ve etrafa o kadar zarar veriyor ki…

    Johhny Bravo yöneltmiyor mu? Kadın elbiseleri giyerek dolaşan bir adam çok mu güzel örnek oluyor çocuklara. Kız görünce kendinden geçen, ne yapacağını şaşıran bir karakteri izlemek çocuklarda nasıl bir duygu açığa çıkarır ki?

  4. Avatar for erdo erdo dedi ki:

    He-Man bundan 30 yıl önce yayındaydı. Sanırım diyanet biraz geriden geliyor. 20 yıl sonra da Pokemon ile ilgili açıklamalar bekliyoruz kendilerinden.
    Benim çocukluğum sadece He-Man izleyerek geçti. Şimdi ayda en az 4 kitap bitiriyorum. Kimseye de zararım yok.

  5. Avatar for Montana Montana dedi ki:

    Ben şu yaşımda hala Happy Tree Friends izlerim. Benim de kimseye zararım olmadı. Sayın Diyanet İşleri’miz Happy Tree Friends’i görse çizgi film izlemeyi yasaklayabilir.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

13 cevap daha var.

Star Trek: Picard

Star Trek: Picard Dizisine Yeni Kitaplar da Eşlik Edecek

He-Man

He-Man Anime Serisi Olarak Netflix’e Geliyor!