in , ,

2019’da Dizi veya Film Olarak İzleyeceğimiz 15 Edebiyat Eseri

2019 yılı içerisinde hangi edebiyat uyarlamalarını ekranlarda ve sinemada göreceğiz, merak edenlere ilaç gibi bir liste!

watchmen good omens
- Reklam -
- Reklam -

Severek okuduğumuz kitapların sinema ve dizi uyarlama haberleri gün geçtikçe çoğalıyor. İpin ucunu kaçırmamak adına, Time‘ın hazırladığı listeyi Kayıp Rıhtım okuyucuları için 2019’da karşımıza çıkacak yapımları Türkçeleştirdik. Filmini ya da dizisini izlemeden önce kitabını okumak isteyen elini çabuk tutsun, 2019 dolu dolu geliyor.

1. Cadıların Keşfi – Deborah Harkness (Dizi)

Pegasus Yayınları
Oxford’un Bodleian Kütüphanesi’ndeki kitap raflarının arasında araştırma yapan genç akademisyen Diana Bishop, tesadüfen simyacılıkla ilgili eski bir elyazması bulur. Köklü ve seçkin bir cadı ailesinden gelen Diana’nın yaptığı bu keşif yeraltında doğaüstü bir karışıklığa sebep olarak iblis, cadı ve vampirlerin kısa sürede kütüphaneye doluşmasına yol açar. Diana, yüzyıllardır aranan bir hazine keşfetmiştir ve her şeyi yoluna koyabilecek tek kişi de yine kendisidir. Bu zorlu mücadelede en büyük destekçisi ise onu hiç yalnız bırakmayan, her türlü fedakârlığı göze alıp kendi soyunun karşısında duran meslektaşı, vampir Matthew olacaktır.

(Tanıtım Bülteninden)
Başrollerinde Matthew Goode ve Teresa Palmer’ın oynadığı Cadıların Keşfi, günümüzün fantastik bir versiyonunda, bir cadı ve vampirin arayışı ve aşk hikayesini konu alıyor. Aslen Eylül 2018’de gösterime giren Cadıların Keşfi’nin, listemizde yer alma sebebi ise uluslararası yayın yapan platformlarda yayınlanmasının ancak Ocak 2019’da gerçekleşmesi. Ruhlar Üçlemesi’nin tamamını kapsayacağı iddia edilen serinin halihazırda ikinci sezon dedikoduları internet aleminde dolaşsa da, yayın tarihine dair resmi bir açıklama henüz bulunmuyor. İlk sezonun tanıtımını ise aşağıdan izleyebilirsiniz.

- Reklam -
YouTube video

2. The Best of Enemies: Race and Redemption of New South – Osha Gray Davidson (Film)

Davidson’ın yaşanmış bir hikayeden uyarlanan kitabı, maalesef henüz dilimize kazandırılmış değil. Irkçılığa karşı direnen insan hakları savunucusu ile yerel bir Ku Klux Klan liderinin aralarında oluşan beklenmedik bağı ve 1971 yılında, Amerika’daki okullarda ırk ayrımcılığının kaldırılması hikayesini konu alıyor. Başrollerinde Taraji P. Henson ve Sam Rockwell’in bulunduğu filmin tanıtımını aşağıdan izleyebilirsiniz.

YouTube video

3. Madde 22 – Joseph Heller (Dizi)

İthaki Yayınları
Bu, II. Dünya Savaşı sırasında İtalya’da Amerikan ordusu adına görev yapan, bombardıman uçağı pilotu eşsiz Yossarian’ın hikâyesi. Hiç karşılaşmadığı binlerce kişi tarafından öldürülmek istendiği için kızgın olan Yossarian’ın asıl problemi ise askerlik görevini bitirmek için gereken uçuş sayısını her geçen gün artıran kendi ordusuyladır. Ancak Yossarian, tehlikeli görevlerden feragat etmek için herhangi bir girişimde bulunursa, fazlasıyla komik bir bürokratik kural olan Madde 22’ye takılacaktır: Eğer biri tehlikeli savaş uçuşlarını yapmaya gönüllüyse aklını kaybettiği düşünülür ama görevlere katılmak istemediğini belirten resmi bir başvuruda bulunursa delirmediği ortaya çıkar ve böylece görevine devam etmek zorunda kalır.

(Tanıtım Bülteninden)
İlkbaharda, Hulu platformunda yayınlanacağı duyurulan serinin kadrosunda, Christopher Abbott, Kyle Chandler, Hugh Laurie ve George Clooney isimlerinin yer alacağı duyuruldu. Kitabın, bir de 1970 yapımı film uyarlaması bulunuyor.

4. Güneş de bir Yıldızdır – Nicola Yoon (Film)

Pena Yayınları
Natasha: Ben bilime ve gerçeklere inanan bir kızım. Kadere, alın yazısına, hele asla gerçekleşmeyecek hayallere inanan biri değilim. Kalabalık bir New York sokağında tatlı bir çocukla tanışıp ona âşık olacak bir kız hiç değilim. Ailemin Jamaika’ya sınır dışı edilmesine on iki saat kalmışken hem de. Ona âşık olmak hiç de bana göre değil.

Daniel: Ben her zaman iyi oğul, iyi öğrenci oldum. Ailemin beklentilerini karşılamaya çalıştım. Asla bir şair ya da hayalci olamadım. Ama onu gördüğümde tüm bunları unuttum. Natasha beni kaderin olağanüstü planları olduğuna inandırıyor, ikimiz için de.

Evren: Yaşadığımız her şey bizi tam da bu ana getirdi. Önümüzde milyonlarca gelecek var. Acaba hangisi gerçekleşecek?

(Tanıtım Bülteninden)
Zor zamanlar geçiren iki gencin aşk hikayesini konu alan kitabın uyarlaması 17 Mayıs’ta beyaz perdede gösterime girecek. Filmin başrollerinde Yara Shahidi ve Charles Melton yer alıyor.

5. The Kitchen – Ollie Masters, Ming Doyle ve Jordie Bellarie (Film)

Sons of Anarchy, Constantine ve Redlands gibi yapımlarda çalışmış farklı yazar ve çizerleri bünyesinde toplayan ve Vertigo tarafından yayınlanan The Kitchen çizgi romanın Türkçesi henüz bulunmuyor. Eşleri hapse giren üç ev kadınının işleri kendi ellerine alarak New York çeteleri arasında yükselmesini konu alan çizgi romandan uyarlanan film için beklentiler yüksek. Başrollerinde Elisabeth Moss, Tiffany Haddish ve Melissa McCarthy’nin yer aldığı yapım 20 Eylül’de gösterime girecek.

6. Neredesin Bernadette? – Marie Semple (Film)

Yabancı Yayınevi
Bernadette… kayıp bir anne.

Bernadette’in kocası Elgie… bir Microsoft dehası.

Bee… onların 15 yaşındaki kızı.

Bir Çocuk, Bir Anne Ve Bir Baba

Yeterli mi aile olmaya?

(Tanıtım Bülteninden)
Antartikaya yapacakları aile gezisinin öncesinde kaybolan Bernadette ve genç kızının onu arayışını konu alan kitaptan uyarlanan film 9 Ağustosta gösterime girecek. Cate Blanchett, Judy Greer, Kristen Wiig ve Billy Crudup isimlerini kadrosuna dahil eden filmin tanıtım videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.

YouTube video

7. Penceredeki Kadın – A. J. Finn (Film)

Pena Yayınları
New York’taki evinde yalnız yaşayan Anna Fox kendini tamamen evine kapatmıştır. Asla dışarı çıkmaz. Tüm günü içerek (bazen çok), eski filmleri seyrederek, eski zamanları anarak geçirir. Bir de komşularını röntgenleyerek.

Bir gün tam evinin karşısına Russell’lar taşınır. Bir baba, bir anne ve bir oğuldan oluşan muhteşem bir ailedir. Ama Anna, bir gece penceresinden onların evini gözlerken görmemesi gereken bir şey görür. İşte bundan sonra tüm dünyası altüst olur. Tüm sırları önüne dökülür.

Gerçek nedir? Hayal olan nedir? Kim tehlikededir? İpler kimin elindedir? Bu sürükleyici psikolojik romanda hiç kimse ve hiçbir şey göründüğü gibi değil.

(Tanıtım Bülteninden)
Psikolojik gerilim türündeki romandan uyarlanan film, 4 Ekimde izleyiciler ile buluşacak. Başrollerinde ise Amy Adams, Gary Oldman ve Julianne Moore yer alıyor.

8. Saka Kuşu – Donna Tartt (Film)

Pegasus Yayınları
İlgisiz bir babanın ve hayatını ona adayan bir annenin oğlu olan on üç yaşındaki Theodore Decker bir patlamanın ardından mucize eseri hayatta kalır. Ancak New York gibi koca bir şehirde kimsesiz bir çocuk olarak felaketin ardından hayatta kalmak yeni bir felaketin içine düşmek gibi olur onun için. Bu yangın yerini andıran hayatın içinde ona annesini hatırlatan tek bir şeye tutunur Theo: küçük, sarı bir kuş; bir saka…

Büyüdükçe zenginlerin tablolarla dolu odalarında ve çalıştığı antikacının tozlu koridorlarında hayatın çok daha farklı yönlerini keşfeder genç adam. Aşkı bulur ama tılsım gibi yanından ayırmadığı Saka Kuşu tablosu kadar kırılgan ve ürkektir bu aşk. Ve onun kadar yakın ama bir o kadar da uzak…

Saka Kuşu ruhani bir yolculuk gibi. Oradan oraya sürüklenen bir hayatın, kaybın, ölümün, takıntının, bağımlılığın, aşkın, kaderin ve kadersizliğin romanı. Tablonun içinden bakan o küçük kuş, size evreni, iyiyi, kötüyü, güzeli, benliğin ve zaman kavramının derinliklerinde yatan sırrı sorgulatacak kadar güçlü ve tüneğine zincirlenmiş olmasına rağmen alabildiğine özgür.

- Reklam -

(Tanıtım Bülteninden)
Pulitzer ödüllü romandan uyarlanan film 11 Ekim’de gösterime girecek. Oyuncu kadrosunda ise Ansel Elgort, Sarah Paulson, Nicole Kidman, Finn Wolfhard ve Luke Wilson gibi deneyimli isimlerin yer alıyor.

9. Küçük Kadınlar – Louisa May Alcott (Film)

Zamana meydan okuyan bu klasik eserin pek çok uyarlaması bulunuyor aslında. Ve pek çok yayınevi tarafından dilimize çevrilen versiyonları. Dört kız kardeşin ilk gençlikten kadınlığa adım atmaları, aile bağları temalarını işleyen Küçük Kadınlar, bu sene içerisinde bir kez daha beyaz perdede karşımıza çıkacak. Saoirse Ronan, Timothée Chalamet, Florence Pugh, Emma Watson, Meryl Streep, Laura Dern ve Eliza Scanlen gibi ünlü oyunculara sahip kadrosu oldukça iddialı.

10. Nasıl Kadın Olunur? – Caitlin Moran (Film)

Yabancı Yayınevi
Simone de Beauvoir, “Kadın doğulmaz; kadın olunur” demişti; hepsi bu olsa iyi…

Nasıl Kadın Olunur?, benim kadın olmayı yanlış anladığım onca zamanın öyküsünü anlatıyor. Evet, eski moda feminist “yükselen bilinçlilik” hâlâ büyük değer taşıyor. Ama ne zaman ki konu kürtaj, kozmetik mucizeleri, doğum, annelik, seks, aşk, iş, kadın düşmanlığı, korku ya da kendi teninin altında nasıl hissettiğine gelse, kadınlar, çok ama çok sarhoş olmadıkça birbirlerine genellikle doğruyu söylemez.

(Tanıtım Bülteninden)
1990’ların İngilteresinde, on altı yaşındaki bir genç kızın kadınlığa olan yolculuğunu anlatan kitap, aslen Caitlin Moran’ın kendi hayatından esinlenerek yazdığı bir roman ile otobiyografi karışımı. Sıkıcı hayatını geride bırakıp, Londra’da müzik eleştirmeni olmayı kendine hedef edinen Johanna’nın, yetişkinliğin uyuşturucu, alkol ve seks ile yoğrulmuş dünyasına adım atmasını anlatıyor. Johanna rolünde Beanie Feldstein’in göreceğimiz filmin çıkış tarihi henüz belli değil.

11. Watchmen – Alan Moore ve David Gibbons (Dizi)

İthaki Yayınları
Kim Gözleyecek Gözcüleri?

Seksenli yılların ortasında Alan Moore ve Dave Gibbons, çizgi roman tarihini kökten değiştiren ve popüler kültürün çizgi roman algısını yeni baştan yazan eşsiz bir eser yarattılar: Watchmen Sıklıkla çizgi romanların ciddiye alınmasını sağlayan ilk eser olduğu söylenen Watchmen, süper kahramanların çok yönlülüğünü, psikolojik karakter derinliğini olabilecek en gerçekçi biçimde yansıtan yegâne eser.

Amerikalı süper kahramanların varlığının bile tarihe farklı bir yön verdiği bir dünyada, Amerika Vietnam Savaşı’nı kazanmıştır, Nixon hâlâ başkandır ve Soğuk Savaş devam etmektedir. Watchmen bir cinayet öyküsü olarak başlasa da kısa sürede tüm gezegeni ilgilendiren bir komplonun izleri ortaya çıkar. Nihayetinde, tekrar bir araya gelmiş bu kahramanlar -Rorscach, Gece Kuşu, İpek Hayalet, Dr. Manhattan ve Ozymandias-s inançlarının sınırlarını zorlamak ve iyi ile kötünün çizgisinin nereye çizileceğini kendilerine sormak zorunda kalacaklardır.

(Tanıtım Bülteninden)
Çizgi roman severler tarafından kült bir eser olarak kabul edilen Watchmen’e ait bir önceki sinema uyarlaması karışık yorumlar almıştı. Bir kesim gereğinden fazla uzun olduğunu iddia ederken, bir başka kesim ise yeterince uzun olmadığını savunur. HBO kanalı tarafından yayınlanacak olan dizi sevenler tarafından nasıl karşılanacak henüz bilinmez ancak, heyecanla beklendiği tartışılamaz.

12. Kıyamet Gösterisi – Terry Pratchett ve Neil Gaiman (Dizi)

İthaki Yayınları
1655 yılında yazılmış ve şimdiye kadarki en doğru kehanet kitabı olan Cadı Agnes Çatlak’ın Dakîk ve Kat’î Kehanetleri’ne göre, cumartesi günü dünyanın sonu. Önümüzdeki Cumartesi. Akşam yemeğinden hemen önce.

İyilik ve Kötülük orduları toplanıyorlar. Her şey Büyük Plan’a uygun ilerliyor gibi. Yalnız ufak bir pürüz var. Birazcık müşkülpesent bir melek ile sefahat düşkünü bir iblis yaklaşan bu coşku dolu anın gelişini hiç de iple çekmiyorlar. Ha unutmadan, birileri Deccal’ı yanlış yere göndermişe benziyor.

(Tanıtım Bülteninden)
Doctor Who ile gönüllerde yer etmiş David Tennant’ın başrolü Michael Sheen ile paylaşacağı Kıyamet Gösterisi, Amazon’un Amazon Prime isimli özel yayın kanalında yer alacak. Henüz çıkış tarihi belli olmayan seri, şimdiden iki yazarın da hayranlarının dört gözle beklediği bir yapım haline geldi. Aşağıdan izleyebileceğiniz tanıtım filmi de bekleyişi arttırdı.

https://youtu.be/2ZSXlNRRoGU

13. The Last Thing He Wanted – Joan Didion (Film)

Didion’un, Mavi Geceler ve O Yılın Büyüsü isimli kitapları dilimize çevrilmiş olsa da, The Last Thing He Wanted’a henüz kavuşamadık. İşinden ayrılan bir gazetecinin, silah kaçakçılığına uzanan hikayesini anlatacak olan filmin, çıkış tarihi ve kadrosunun detayları ise henüz belirli değil.

14. Ufak Yangınlar – Celeste Ng (Dizi)

Yabancı Yayınevi
“Shaker Heights’taki herkes o yaz bunu konuşuyordu: Richardsonların en küçük çocuğu Isabelle, sonunda kafayı yemiş ve evi yakmıştı.”

Shaker Heights’ta yollardan, evlerin rengine kadar her şey en ince detayına kadar planlıydı. Kimse de bu ruhu, kurallara uymayı ilke edinmiş Elena Richardson’dan daha iyi yansıtamazdı.

Kızı Pearl’ü kendi başına büyüten Mia Warren sanatçıydı ve Shaker Heights’a yeni taşınmışlardı. Kısa süre içinde Richardsonların dört çocuğu da güvenli ve düzenli hayatlarından kopacak, hayatlarını ve kendilerini sorgulamaya başlayacaklardı.

Ancak hem Shaker Heights’ı bölen hem de Mia ile Bayan Richardson’ı iki farklı cephe almaya zorlayan bir dava patlak verince Bayan Richardson, Mia’nın geçmişini gün yüzüne çıkarmaya karar verecek, bunu takıntısı haline getirecek ve kendi ailesi ile Mia’nınkini parçalama tehlikesiyle karşı karşıya gelecekti.

(Tanıtım Bülteninden)
2019’un ilerleyen dönemlerinde Hulu’da yayınlanacak olan Ufak Yangınlar, ufak bir kasabada iki annenin etrafında dönen olayları kapsıyor. Kerry Washington ve Reese Witherspoon başrolleri paylaştığı serinin çıkış tarihi henüz açıklanmadı.

15. Yeraltı Demiryolu – Colson Whitehead (Dizi)

Siren Yayınları
Amerikan edebiyatının en yeni yıldızı Colson Whitehead’den, yayımlanır yayımlanmaz çağdaş klasikler arasında anılan cesur ve sarsıcı bir roman: Yeraltı Demiryolu. Whitehead, Amerika’nın adeta bağırsaklarını deştiği bu romanında “rüya” ülkesinin geçmişine uzanıyor ve okurunu uzun zaman terk etmeyecek ilham verici bir mücadele öyküsü anlatıyor. Dünyada bir başına kalmış bir kadının, Cora’nın dünyaya kafa tutma öyküsü bu; öldürmeyip güçlendiren darbelerin, birer nişan gibi taşınan yara izlerinin ve zamanı gelince ya ödenen ya da ödetilen bedellerin öyküsü. Öyle bir öykü ki, çağın karanlığında pırıl pırıl parlıyor ve dört bir yanı saran kötülüğün bataklığında kaybolan ruhlara kuzey yıldızı misali yön gösteriyor.

(Tanıtım Bülteninden)
Güneye göç etmeye çalışan bir kölenin tehlikeli yolculuğunu konu alan kitap Pulitzer de dahil olmak üzere pek çok ödül toplayanlardan. Amazon Prime kanalında yayınlanacak ve on bir bölümden oluştuğu bilinen serinin yönetmen koltuğunda ise Barry Jenkins oturuyor.

Ece Gürkan

1991 yılında, Tekirdağ’da doğdum. İlk ve orta öğretimimi Tekirdağ’da tamamladıktan sonra, İstanbul Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünü, bir adli tıpçı olma umuduyla kazandım. Türkiye’de adli tıbbın, küçük yaşlardan beri televizyonda izlediğim gerçek suç programlarında gösterildiği gibi olmadığını fark etmemle birlikte, hayal kırıklığına uğrasam da zaman içerisinde kendime yeni hayaller edinmeyi öğrendim. Bilimkurgu, fantastik kurgu, masaüstü oyunlar ile bilgisayar oyunları hobilerimden önde gelenler arasında ve bunların birleşiminden ortaya çıkan yapımlar benim için kısa zamanda bir tutkuya dönüştü.

6 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    İçlerinde bir tek Watchmen’i merakla bekliyorum. Diğerlerini hiç duymadım.

  2. Avatar for Nemo Nemo dedi ki:

    Yeraltı Demiryolu bence daha çok film uyarlamasına uygun. Dizi patlayabilir.

  3. Avatar for narpal narpal dedi ki:

    Sezonlarca süren diziye uygun değil bence de ama mini dizi kıvamında güzel olabilir. Amazon kitabın hakkını verir bence.

    İçlerinde beni en çok heyecanlandıran Watchmen oldu ama kaliteli olan hiçbir diziye hayır demem.

  4. Avatar for Nemo Nemo dedi ki:

    Yaaaani… Belki bazı eklemelerle kotarırlar. Ancak diğer türlü gereksiz uzatmalara maruz kalabilir. Ayrıca kitabın “hakkını” verirler kısmında yokum ben, pek coştuğum bir eser değil. Umarım üstüne çıkarlar kitabın. Eldeki malzeme vasat.

  5. Avatar for narpal narpal dedi ki:

    Bir şaheser değil ama anakarakterin umutsuzluğunu başarılı bir şekilde okuyucuya aktardıklarını düşünüyorum.

    O dönemi anlatabilecek yüzlerce hikaye var, kolayca yeni malzeme bulunabilir. Fakat ben karakterin yaşadıklarının ön planda olması taraftarıyım, o dönemin genel hikayesinin değil.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

1 cevap daha var.

gunun gec vakitleri ust

Le Guin’in Son Şiir Kitabı “Günün Geç Vakitleri” Raflarda

Orta Dünya Büyücüleri

Orta Dünya Büyücüleri