in ,

Alan Moore, Watchmen Dizisi Hakkında Konuştu: “Benim için Utanç Verici”

Alan Moore, Watchmen dizi uyarlaması hakkındaki sessizliğini bozdu. Ünlü yazar, HBO yapımını utanç verici bulduğunu açıkladı.

alan moore watchmen dizi yorum
- Reklam -
- Reklam -

Alan Moore, Watchmen dizi uyarlaması hakkında konuştu. İngiliz yazar, HBO adaptasyonun kendi eserini mahvettiğini düşünüyor.

V for Vendetta ve Batman: Killing Joke gibi kült çizgi romanlara imza atan başarılı yazar, Watchmen dizisi ile hiçbir alakası olmadığını söyledi.

Çizgi roman kültürünü tamamen değiştiren ve sonrasında gelecek bir çok esere ilham kaynağı olan Watchmen eserinin yaratıcısı Alan Moore, HBO’nun dizi uyarlamasına dair yorumlarda bulundu. Moore doğrudan isim vermese de dizi yapımcısını hedef gösterdi. Ünlü yazar dizinin yapım aşamasında yapımcılardan birinden mektup aldığını ve bu mektupta, “Sevgili Moore Bey, ben şu anda Watchmen eserini mahveden şerefsizlerden biriyim,” yazdığını açıklıyor.

- Reklam -

Konuşmasına devam eden Moore röportajın devamında şunları söyledi:

“Şimdiye kadar gördüğüm en etkileyici açılış cümlesi değildi. Mektup sonrasında ise bana nevrotik kekelemeler gibi görünen birtakım cümlelerle devam ediyordu. ‘En azından bize “Ozymandias”ı nasıl telaffuz etmemiz gerektiğini söyler misiniz?’ gibi şeyler vardı. Sonra ben de ona sert ve muhtemelen düşmancıl bir cevap vererek dedim ki, ‘Sanıyorum ki Warner Bros. ya da herhangi bir çalışanının hiçbir koşul altında benimle bir daha iletişime geçmemesi gerektiğini bildiğini sanıyordum.”

alan moore watchmen dizisi

İlk öykü kitabı Illuminations ile okurların karşısına çıkan Moore, ortaya konan dizi uyarlamasını hiçbir şekilde kabul etmediğini ekliyor. Bununla birlikte dizinin kendisinin yazdığı esere hiçbir yakınlık göstermediğini ifade ediyor.

“Bahsi geçilen işi sahiplenmediğimi söyledim. Bunun sebebi ise çizgi roman ve sinema sektörünün benim eserimle alakası olmayan, ama kamunun sanki benimmiş gibi gördüğü, bazı şeyler yarattığını görmem. Sonra ben de onlara, ‘Bakın, bu benim için utanç verici. Dizinizin en ufak bir parçası bile olmak istemiyorum. Beni bir daha rahatsız etmeyin,’ dedim.

Alan Moore: “Watchmen Dizisinin Ödül Aldığını Gördüğümde Şaşırdım”

Çizgi roman yazarı Moore’un eleştirisine rağmen 2019 yılında izleyicileri ile buluşan Watchmen dizisi HBO için büyük bir başarı olmuştu. 26 Emmy Ödülü’ne aday gösterilen dizi, aralarında En İyi Dizi ödülünün de bulunduğu 11 dalda ödülü kucaklamıştı. Moore ise dizinin başarısına şaşırdığını söyledi.

- Reklam -

“Televizyon endüstrisinin Watchmen dizisine ödül verdiğini gördüğümde, ‘Aman Tanrım, toplumun büyük bir kısmı Watchmen’i böyle bir şey mi sanıyor?’ diye düşündüm. Bu beyazların üstünlüğündeki karanlık, kötü olayları konu alan, distopik bir eser mi sandılar? Watchmen’i anlamadılar mı? Bu çizgi romanı 40 yıl önce yazdım ve sonrasında ortaya çıkardığım birçok eserden daha az karmaşık bir yapıdaydı. O zamandan beri anladıkları şey neydi? Böyle şeyleri düşündükçe bu işlerin tahmin ettiğimden daha iyi olmadığını sanıyorum. Benim için daha az şey ifade etmeye başlıyorlar.”

alan moore watchmen dizisi hakkında

Diziyi ya da kendi eserlerinden uyarlanan herhangi bir yapımı izlemeyeceğini ifade eden Alan Moore şunları kaydetti:

“Çalışmalarımın herhangi bir uyarlamasını yapmak isteyen son kişi ben olurdum. Bu büyük bir ceza ve işkence gibi olurdu.”

Alan Moore’un aynı isimli çizgi romanından uyarlanan 9 bölümlük Watchmen dizisi, yurt dışında HBO Max üzerinden izlenebiliyor.

Siz Alan Moore’un açıklamalarını nasıl buluyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Variety

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

5 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for driveinthenails driveinthenails dedi ki:

    Sırf aynı sebepten izlemedim. Üstat duruşunu daima sergiliyor. Stephen King ve onun gibi fenomen haline gelmiş birkaç fantastik yazar gibi kaypak biri değil.

  2. Avatar for Akahige Akahige dedi ki:

    Alan Moore kendi eserlerinden uyarlanan hiçbir şeyden memnun değil zaten. From Hell ve League of Extraordinary Gentleman’ın oldukça başarısız uyarlamalarından sonra çıkan yapımlardan gelecek bütün parayı reddetmiş ve paranın çizere verilmesini istemiş. Bu kararından sonra benim bildiğim 5 tane uyarlama yapılmış. V For Vendetta, Watchmen filmi, Watchmen dizisi, Constantine filmi ve Killing Joke animasyonu. Bu filmlerin hiçbirini izlemedim diyor.

  3. Avatar for EzbenderTheSword EzbenderTheSword dedi ki:

    Moore sağlam durur, onun bu yanını hep sevmişimdir.
    Mesela Gaiman’ın da sıkı hayranıyım ama uyarlamalarında, özellikle şu son Sandman işinde. Kimse sandman savunuculuğu yapmasın demesine çok kızmıştım

  4. Avatar for Lezek Lezek dedi ki:

    Gaiman zaten Moore çakması gibi bir şey. Moore, Gaiman’ın yaptığı her şeyi ondan daha da iyi yapıyor.

  5. Avatar for Nedim Nedim dedi ki:

    Moore elbette kendince haklıdır ama diziyi sevmemesi umrumda değil. Watchmen dizisi, kurgusuyla, konusuyla, oyunculuklarıyla baştan sona bir başyapıt. Nice devam ve tekrar çekimlerin battığı bir piyasada, Watchmen aldığı tüm ödülleri fazlasıyla hak ediyor. “Kim” ne derse desin.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Yeni Percy Jackson romanı

Rick Riordan’dan Yeni Percy Jackson Romanı Geliyor: “The Chalice of the Gods”

barry 4. sezon final

HBO’nun Kara Komedi Dizisi “Barry”, 4. Sezonuyla Final Yapmaya Hazırlanıyor