in ,

Astro Boy Anime Yapımcısı Fred ‘Ladd’ Laderman Hayatını Kaybetti

Astro Boy ile tanınan ve Kuzey Amerika’yı anime ile tanıştıran Fred Laderman yaşamını yitirdi. Öncü yapımcı, 94 yaşındaydı.

Astro Boy Fred Ladd
- Reklam -
- Reklam -

Astro Boy ile Kuzey Amerika’yı anime ile tanıştıran yapımcı ve yazar Fred ’Ladd’ Laderman, 94 yaşında hayatını kaybetti.

Fred Laderman, Kuzey Amerika’daki erken anime endüstrisinin en etkili ve önemli üyelerinden biriydi. Kuzey Amerika’nın ilk animesi Astro Boy’un yerelleştirilmesinden sorumluydu. Japon sanatçı Osamu Tezuka’nın mangasına dayanan anime Tetsuwan Atom’u yeniden düzenledi ve adlandırdı. Bugün tüm dünyanın Astro Boy olarak bilinen animasyon serisi de böylece ortaya çıkmış oldu.

Aynı zamanda 1964’teki Gigantor (Iron Man 28) ve 1966 çıkışlı Kimba the White Lion’ın (Jungle Emperor Leo) animelerinin arkasındaki yapımcıydı. DiC Entertainment’ın ilk İngilizce dublajı olan Sailor Moon’da da yaratıcı danışman olarak çalıştı.

- Reklam -

1927’de Ohio, Toledo’da doğan Laderman 2008’de Astro Boy and Anime Come to the Americas: An Insider’s View of the Birth of a Pop Culture Phenomenon adlı kitabı yazdı. Geek kültürünün şekillenmesine yardımcı olan ismin çalışmaları birçok kişiye ilham kaynağı oldu.

Astro Boy Yapımcısı Fred ’Ladd’ Laderman Anime Sektörünü Daha da Popüler Hale Getirdi

Astro Boy Fred Ladd Laderman Anime

Ladd’in hayatını kaybettiği bilgisini eski meslektaşı Shawne Kleckner, Anime News Network ile paylaştı. Anime yapımcısını “gerçek bir öncü” olarak tanımlayan ve Kuzey Amerika’daki anime izleyicisinin genişlemesinde oldukça yardımcı olduğunu hatırlatan Kleckner, sözlerine şu şekilde devam etti:

- Reklam -

“Yıllar boyunca bu klasik eserleri restore etmek ve yayınlamak için onunla çalışmak bir onurdu. Yeni nesil hayranlar tarafından beğenilmeye devam edildiğini görmenin ona büyük mutluluk verdiğini biliyorum. Dr. (Osamu) Tezuka ile ilk çalışması sayesinde animeyi Kuzey Amerika’ya getirdi ve Japonya’da gelişmekte olan bir endüstriyi daha da popüler hale getirdi. Onun çabaları olmasaydı, bugün yaptığımız gibi bir anime sektörünün bu kadar kolay oluşamayacağını rahatlıkla dile getirebiliriz.”

Yerel bir ölüm ilanına göre anime öncüsü Fred ’Ladd’ Laderman’ın 3 Ağustos’ta öldüğü söyleniyor. Ancak ne ölüm ilanında, ne de Anime News Network’a açıklama yapan Kleckner tarafından ölüm nedeni belirtmedi.

Ya sizler Astro Boy’u izlemiş miydiniz? Fred ’Ladd’ Laderman’ın katkıda bulunduğu yapımlardan haberdar mısınız? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Inquirer

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Tuzdan Heykel Leopoldo Lugones Dava

Babil Kitaplığı’ndan “Tuzdan Heykel”in Çevirisi için İntihal Davası

The Lord of The Rings 2. Sezon

The Lord of The Rings 2. Sezon Çalışmaları Hız Kesmiyor: Hazırlıklar İngiltere’de Devam Edecek