in

Atiye Dizisinin Hakları Kitap Henüz Yayımlanmadan Alınmış

Netflix Türkiye’nin yeni dizisi Atiye hakkında yeni detaylar ortaya çıktı. Dizinin yapım sürecine dair bir perde arkası yolculuğu sizlerle.

Atiye
- Reklam -
- Reklam -

Netflix Türkiye’nin Hakan: Muhafız (The Protector)  sonrası ikinci yerli projesi Atiye (The Gift), 2019 sona ererken Netflix kütüphanesindeki yerini aldı. Dizi kimi izleyiciler tarafından beğenilirken yapıma dair olumsuz eleştirilere sahip olan da pek çok takipçi edindi.

Atiye 2. sezon ne zaman, sorusu henüz yanıt bulamamış olsa da diziye dair yeni bilgiler edinmeye devam ediyoruz. Özellikle Netflix ekibi, dizinin duyurulması için reklam konusunda üzerine düşen her şeyi yapıyor gibi.

Hem geleneksel medyada hem de dijitalde pek çok defa karşımıza çıkan Atiye’ye dair merak edilen kimi sorular, Hürriyet gazetesinin Kelebek ekinde Elçin Yahşi’nin söyleşisine cevap buldu.

- Reklam -

Netflix, Atiye’nin Haklarını Kitap Yayınlanmadan Önce Almış

Dizinin senaristi ve ortak yapımcısı Nuran Evren Şit, Atiye’nin uyarlandığı Dünyanın Uyanışı adlı kitabın yazarı Şengül Boybaş ile eskiden beri tanıştığını söylüyor. Romanı, henüz basılmadan okuyan Şit; eserin haklarının mutlaka alınması gerektiğini söylemiş. Kitap henüz raflara gelmeden, bir Netflix çalışması olması için projelendirilmeye başlanmış bile.

atiye beren saat netflix dizi 2020

Dizide Atiye karakterini Beren Saat ismi ise projenin en başından beri odaktaymış. Kanal, bir kadın karakterin öne çıktığı ve Türkiye’nin geleneksel dokularına erişen bir öyküde; Beren Saat’i izlemek fikrinden etkilenmiş.

Atiye Dizisine Yazarlar Odası Sistemi

Söyleşide ülkemizde pek de alışıldık olmayan Netflix’in senaryo sistemi üzerine de bazı açıklamalar var. Nuran Evren Şit, ABD’de uygulanan ancak Türkiye’ye yabancı olan yazarlar odası sistemini uyguladıklarını söylüyor.

atiye mehmet gunsur netflix dizi

Bu sisteme göre dizinin bütün yazarları, hep birlikte oturup bütün hikâyeyi konuşuyor, tartışıyor. Böylece bölümler farklı imzalarla çıksa da üslup, dil, karakter ve öykü devamlılığı konularında bütünlük sağlanabiliyor.

“Atiye Bir Göbeklitepe Belgeseli Değil”

Aynı durum yönetmenler için de geçerli. Ozan Açıktan, Gönenç Uyanık ve Ali Taner Baltacı tarafından çekilen Atiye, farklı yönetmenler tarafından çekilmesine rağmen devamlılığı yakalamış. Dizi yönetmenlerinden Ozan Açıktan, amaçlarını sinematografik olarak tutarlı bir gramer peşinde koşmak, bunu yaparken de konvansiyonel değil, öznel bir dil yakalamak olarak tanımlıyor.

Atiye Netflix

- Reklam -

Açıktan, dizinin dili konusunda ise kendisinin önceki işlerini işaret ediyor. Silsile ve Annemin Yarası’ndaki sinematografik gramer yaklaşımını daha cesur bir şekilde kullandıklarını açıklıyor.

Ozan Açıktan, izleyicilerin Atiye beklentileri hakkında da görüşlerini belirtiyor. Açıktan’a göre Göbeklitepe’nin sırrı, bu dizide ortaya çıkmayacak. Dizi, eğlenmek için izlenmeli.

150 milyon üyeye sahip olan Netflix aracılığıyla 190 ülkede aynı anda yayınlanan Atiye’nin hikâyesi nasıl devam edecek, merak konusu.

Atiye Bölüm Süreleri ile de Dikkat Çekiyor

Bölüm süreleri açısından da Türk dizilerinden çok yabancı yapımlara benzeyen Atiye, sezon finali hariç 45 dakikalık bölüm sürelerine sahip. Dizinin sezon finali ise 55 dakika.

8 bölümden oluşan Atiye, izleyicilerini 6 saatlik bir maceraya davet ediyor.

Beren Saat ve Mehmet Günsür ile birlikte dizi kadrosunda yer alan oyuncular şu şekilde: Metin Akdülger, Melisa Şenolsun, Başak Köklükaya, Civan Canova, Tim Seyfi, Meral Çetinkaya, Hazal Türesan ve Cezmi Baskın.

YouTube video

Sizin diziye dair yorumlarınız nasıl? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın.


* Atiye 1. Sezon İncelemesi

Kaynak: Hürriyet Cumartesi

Bengü Akagül

1997'de Kadıköy'de doğdum. Yeditepe Üniversitesinde Sinema bölümünden mezun oldum. Sinemanın yanına edebiyatı da koyarak sevdiğim yazarlar ile kitaplarının ön okumalarında çalıştım. Bugünlerde bir prodüksiyon şirketinde çalışıyor, ukulele çalmayı öğreniyor ve deneyimlerime yenilerini katmaya çalışıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Ozgur Ozgur dedi ki:

    Kitabı okuyan var mı? Dizi fena değil gibi kitabını okumak istiyorum :slight_smile: Önerilere açığım.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Sezene Yalçıner

Türkiye’nin Köklü Çizgi Roman Yayıncılarından Sezen Yalçıner Aramızdan Ayrıldı

joker alternatif son

Joker Filmi Alternatif Final Senaryosuyla Gündemde