in

Black Mirror’ın İnteraktif Filmi Davalık Oldu

Geçtiğimiz ay Netflix ekranlarında yayınlanan Black Mirror: Bandersnatch filmi telif hakkı ihlali yüzünden mahkemelik oldu.

black mirror bandersnatch
- Reklam -
- Reklam -

Geçtiğimiz yılın aralık ayında yayınlanan ve bizlere televizyonlarda alışık olmadığımız bir tecrübe sunan Black Mirror: Bandersnatch, tam da beklenildiği üzere büyük bir başarı elde etti ve Netflix‘in en çok izlenen, dolayısıyla da en çok kâr getiren yapımlarından biri oldu. Ancak görünen o ki yakın zamanda filmi içeriğiyle değil, sebep olduğu olaylarla daha çok anacağız. Çünkü Bandersnatch telif haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle mahkemeye verildi. Hem de çok yakında tanıdığımız bir firma, “Kendi Maceranı Kendin Seç” kitaplarının yayıncısı Chooseco tarafından…

Chooseco, filmin afişinde “Choose Your Own Adventure” (Kendi Maceranı Kendin Seç) sloganını kullandıkları için Netflix’i ve Black Mirror’ı dava etti. Karşılığında da yüklü bir tazminat talep ediyorlar. Durum ilk başta meyve veren ağacın taşlanmasından ibaretmiş gibi görünse de işin aslı hiç de öyle değil. Variety‘de yer alan habere göre Netflix uzun zamandır “Choose Your Own Adventure” sloganının haklarını satın almaya çalışıyormuş ama Chooseco buna yanaşmıyormuş. Uzun süren görüşmeler bir neticeye varmayınca Netflix de bu sloganı izinsiz olarak kullanıp filmin afişine yerleştirivermiş. Yani görülenin aksine dizinin başarısından pay kapma durumu yok ortada…

80’li yıllardan beri Kendi Maceranı Kendin Seç kitapları yayınlayan Chooseco, dünya çapında 265 milyon satış adedi elde etmiş. Ve kitapları bugün hâlâ dünyanın dört bir yanında satılmakta. Dolayısıyla yayınevi Netflix’ten sloganlarının izinsiz kullanımı için 25 milyon dolarlık bir tazminat istiyor.

- Reklam -

Tabii Chooseco da o kadar masum değil. Fırsat bu fırsat diyerek Bandersnatch’ın rahatsız edici etmenler içerdiğini, çocuklara uygun olmadığını ve sloganlarını kullanan filmin okur kitlelerine zarar verdiğini de belirterek tazminat bedelini arttırmaya çalışıyor. Davanın nasıl sonuçlanacağıysa şimdiden merak konusu…

- Reklam -

Black Mirror: Bandersnatch hakkındaki sürprizbozan (spoiler) içermeyen video incelememize aşağıdan göz atabilirsiniz.

YouTube video

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Tansael Tansael dedi ki:

    “Choose your own adventure” dışında bir cümle kuramamışlar mı? Çok saçma geldi Netflix’in yaptığı.

  2. Avatar for mit mit dedi ki:

    Ben de aynı şeyi düşündüm. Sanki inadına yapmışlar gibi… Herhalde sloganın insanların bilinçaltında oluşturacağı aşinalıktan faydalanmayı hedeflediler.

  3. Avatar for Kont_Olaf Kont_Olaf dedi ki:

    O değil de, Netflix’in kendisi zaten Black Mirror’ın bir bölümüne konu olacak bir teknolojiyken, Netflix’in Black Mirror çekmesi? Hem de böyle bir mekanikle?

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

george rr martin

George R.R. Martin’in Gelecekteki Tüm Projeleri

marvels spider man ust

Spider-Man Oyunundan Akılda Kalan 5 Keyifli Detay