Cem Yılmaz, başrolünde yer aldığı ve yönetmenliğini üstlendiği Erşan Kuneri dizisi nedeniyle davalık oldu. Bağımlılığa ve Sigaraya Hayır Derneği, ünlü oyuncunun Netflix Türkiye dizisinde izleyicileri alkole ve sigaraya özendirdiği gerekçesiyle suç duyurunda bulundu.
13 Mayıs 2022’de Netflix Türkiye’deki yerini alan ve ilk olarak 2004’te vizyona giren G.O.R.A. filminde gözüken aynı adlı karaktere odaklanan Erşan Kuneri dizisi, iyi bir izleyici kitlesine erişti. Eleştirmenlerden ve izleyicilerden karışık eleştiriler alan ve toplamda 8 bölümden oluşan dizi, 2. sezonunu da geçen temmuz ayında garantiledi.
1970’li yılların sonu ve 1980’lerde başında geçen dizinin başrollerinde Cem Yılmaz’la birlikte Zafer Algöz, Ezgi Mola, Çağlar Çorumlu, Uraz Kaygılaroğlu, Merve Dizdar, Nilperi Şahinkaya ve Bülent Şakrak gibi isimler yer alıyordu. Şimdi, dizideki bir bölüme de konu olan olay gerçek oldu ve Cem Yılmaz’a, insanları dizide sigaraya ve alkole özendiriyor gerekçesiyle dava açıldı.
Bağımlılığa ve Sigaraya Hayır Derneği adına konuşan Başkan Dr. Şahan Can Şahan, Yılmaz’ı neden dava ettikleriyle ilgili olarak konuştu ve amaçlarının çocukları ve gençleri korumak olduğunu, bu hak arayışında bağımlılığa yönlendiren her türlü yapıyla mücadele ettiklerini dile getirdi.
Bağımlılığa ve Sigaraya Hayır Derneği Başkanı: “Cem Yılmaz, Erşan Kuneri Dizisi ile Sigara ve Alkol Kartelleriyle Gizli Anlaşma Yapmış Olabilir”
Dernek adına konuşan Dr. Şahan Can Şahan şunları söyledi:
“Dünya nüfusu sıralamasında 18. sırada olduğumuz halde, sigara içenlerin sayısına baktığımızda 8. sıradayız. Bu kesinlikle uygun bir durum değil ve azaltılmalı. Yüzde 30’a yakın sigara içme oranı var. Sigara reklamı yasak ama gizli reklam dediğimiz bir uygulama var. Bu konuda da özellikle ünlüleri kullanıyorlar. Toplum buna göz yummamalı.
“Biz bu anlamda çocuklarımız, gençlerimiz için hak arayışındayız. Dava açtık Cem Yılmaz’a. Daha önce kurucu başkanımız rahmetli Orhan Kural hocamızla birlikte açtığımız davalarda marka belli değil, haksız rekabete girmez gibi tamamen alakasız cevaplar verildi. Bu defa böyle bir şeyi asla kabul etmiyoruz. Bir özendirme var. En önemli başlama nedenlerinden birisi özentidir. Bir insanın bir konuda bu kadar ısrarla tüm filmlere hoş gösterecek şekilde sigara sahnelerini koyması doğru değildir. Bu ancak bir maddi menfaat temin etmekle olur.”
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan suç duyurusu dilekçesinde, Erşan Kuneri’nin hemen hemen her sahnesinde alkol ve sigarayı özendirici unsurların açıkça yer aldığı ifade edilmiş ve daha da önemlisi bu konudaki kartellerle gizli anlaşmaların yapıldığı gibi ifadeler yer alıyor:
“Şüphelinin, içerik platformunda yayımlanan ’Erşan Kuneri’ adlı dizisinde hemen hemen her sahnesinde alkol ve sigarayı özendirici eylemlerde bulunduğu açık olup, sigara ve alkol kartellerinden gizli anlaşmalarla menfaat temin ettiği düşünülmektedir.”
Yapılan suç duyurusuyla ilgili Cem Yılmaz ve Netflix Türkiye’den henüz bir açıklama gelmedi.
Cem Yılmaz’a açılan dava hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.
Cem Yılmaz’ın başına sık sık gelen bir olay sanırım bu
Bu yapımda da eşeğin kulağına su kaçırmış ama her sahnede, her oyuncu, her figüran mı sigara ve alkol kullanır. En alakasız sahnelerde bile kullanılıyor. Muhtemelen gayri resmi reklamlarını yapıyor.
Çok ilginç benim beklediğim yerden gelmedi ceza. Çok ağır göndermeler var ama işte eğitim seviyesi toplum kadar rtük de çakamıyor.
Misal Kuneri flim logosu baya baya vajina şeklindeki zaten ortaya çıkışı erotik kuşakla birlikte. Ama Rtük o kadar aptal bir kurum ki sadece rakı, şarap sigara ve küfür… Misal rakıyı pet şişede iç muhtemelen flimde sansur yemez.
O dönemde, bu tarz yaşam süren oyuncuların halini bire bir yansıtmaya gayret etmiş. İstemeyen açmaz - izlemez, kimseye zorla izletilmiyor ya. ‘Her türlü şeyden mutlaka bir şeyler çıkarmaya çalışan’ insan tiplerinden de gına geldi bana. Bana şöyle geliyor bu tip ‘her şeye duyarlı yaklaşıyormuş gibi’ davranan tipler sanki; “kendi düşüncelerimizi ‘toplumsal baskı’ adı altında çakozlanmadan herkese kabul ettirelim, kendi dandik düşüncelerimizi böyle böyle kimse bir şey demeden toplum çapında yaygınlaştırıp yavaş yavaş topluma kendi şeklimizi verelim …” Niyetleri gerçekte böyle olmasa dahi, artık böyle düşünmeye başlıyorum ben de. Tabii herkes benim gibi düşünmeyebilir bu çok normal, ama ota çöpe her şeye duyar kasan tiplerden bayağı bıkkınlık geldi bana …
Rtük’ün konuyla nasıl bir bağı var? Haber metnine göre; Bağımlılığa ve Sigaraya Hayır Derneği konu ile ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunmuş.