in ,

Animasyon Dünyasının İkonik Çizgi Kahramanları Neden Çoğunlukla 4 Parmaklı?

Çizgi film karakterleri neden çoğunlukla 4 parmaklı olarak tasarlanıyor, hiç düşündünüz mü? Bunun ardında hem estetik hem de teknik nedenler yatıyor.

çizgi film karakterleri 4 parmak kullanımı
- Reklam -
- Reklam -

Çizgi film karakterleri çoğunlukla 4 parmaklı tasvir ediliyor. Öyle ki farklı tarzda ve türde pek çok kahramanı benzer el tasarımlarıyla görmek mümkün. Peki bu tercihin gerekçesi ne? İşin içinde hem teknik hem de estetik açıdan etkenler bulunuyor.

Çizgi filmin tarihi 1900’lerin başına dek gidiyor. O dönemden bugüne, teknikler önemli ölçüde gelişti. Artık teknolojinin son imkânları kullanılarak gerek duyulduğu durumlarda gerçekten ayırt etmesi neredeyse imkânsız tasarımlar yapılabiliyor. Ancak işin bir de başka boyutu var.

Mickey Mouse’tan Homer Simpson’a, SüngerBob KarePantolon’dan çeşitli Looney Tunes karakterlerine pek çok kahramanın tasvirinde yalnızca 4’er parmak kullanılıyor.

- Reklam -

Çizgi Film Karakterleri için El Tasvirleri Söz Konusu Olduğunda Estetik ve Teknik Durumlar Öne Çıkıyor

Seneler boyunca devam eden bu çizgi film geleneğinin nedenleri ise çeşitli. Biraz daha geçmişe gittiğimizde, karşımıza çıkan en popüler açıklama animasyonun yapım süreci hakkında. 5 yerine yalnızca 4 parmak çizmek sizin de kabul edebileceğiniz üzere çok daha kolay. Sanatçıların 4 parmak çizerek zaman tasarrufu yapması, animasyon stüdyolarına da daha az bütçeyle üretim yapma imkânı sağlıyor.

Karelerin tek tek elle çizildiği dönemlerde 4 parmak tercihi bu nedenle oldukça önemliydi. Fakat teknolojinin gelişmiş olmasına rağmen çizerlerin hâlâ bu üslubu devam ettiriyor olması, akıllarda soru işareti yaratıyor olabilir.

çizgi film karakterleri 4 parmak nedeni

Tercihin ardında yatan bir diğer nedense tamamen estetik tercihler. Daha yuvarlak hatlı karakterleri 5 parmaklı olarak tasvir etmek kimi zaman göze hoş gelmeyebiliyor. Ünlü medya şirketi The Walt Disney Company’nin kurucusu Walt Disney, bir defasında Mickey Mouse’un 5 parmaklı çizilmiş olsaydı ellerinin bir salkım muza benzeyeceğini aktarmıştı.

- Reklam -

Nedenlerden bir başkası ise çoğu çizgi film karakterinde öykünün hayvanlar üzerinden kurulması. Bu nedenle çizerken 5 parmağa ihtiyaç duyulmayabiliyor.

Anime Karakterlerinde Devreye Yakuza ve “Ölüm” Giriyor

Mikrofonları Uzak Doğu’ya doğru, Japon animelerine uzatınca ise alınan cevap çok daha farklı. Japoncada 4 ve ölüm kelimeleri benzer telaffuzlara (shi) sahip. Öte yandan 4 parmak meselesi, Japon mafyası Yakuza’nın kendine has geleneğini hatırlatması da tasvirlerde uzak durulmak için bir neden olarak gösteriliyor. Yakuza, bir tür ceza olarak kurbanlarının parmaklarını kesmesiyle de tanınıyor.

anime karakter

Siz bu tercihler hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Carrie-Anne Moss, John Wick Keanu Reeves

Carrie-Anne Moss, John Wick Filmlerinde Rol Almak İstediğini Açıkladı

peaky blinderse 6. sezon fragmanı

Peaky Blinders 6. Sezon Fragmanı Yayınlandı: BBC Draması Finale Hazır