in

Dijital Yayın Servisleri İlk Defa İzlenme Oranlarında Geleneksel Medyayı Geride Bıraktı

Netflix, Disney Plus ve HBO Max gibi dijital yayın servisleri, izlenme oranlarında ilk defa geleneksel medyayı geride bırakmayı başardılar.

Dijital Yayın Servisleri İlk Defa İzlenme Oranlarında Geleneksel Medyayı Geride Bıraktı
- Reklam -
- Reklam -

Dijital yayın servisleri, geleneksel medyayı izlenme rakamları anlamında ilk defa geride bıraktı. Netflix, Disney Plus ve HBO Max gibi akış hizmetleri için tarihi bir dönüm noktası olan Temmuz 2022 istatistikleri, dünya genelinde izleyicilerin izleme alışkanlıklarının da değiştiğinin en büyük göstergesi.

Akış platformları çoğalmaya başladıkça, televizyon izleme alışkanlıklarını da kısa sürede büyük ölçüde değiştirmeyi başardı. Eskiden hangi gün, hangi saate ne izlenecekse ona göre program yapılır ve geleneksel medyanın sunduğu şekle izleyicilerin bağlı kalması gerekirdi. Ancak son 6-7 yılda bu durum kökten değişti. Artık birçok izleyici yapımları akış platformundan, istediği cihazdan, istediği saatte ve hatta istediği hızda izleme imkânına erişiyor. Geleneksel medya da, bünyesinde yayınladığı dizilerin ve programların birçoğunu kısa süre sonra bağlı oldukları dijital platforma ya da YouTube’a yüklüyorlar.

Dijitalin son 10 yıldaki önlenemez yükselişi her ne kadar izlenme alışkanlıklarını farklı bir noktaya getirmiş olsa da, toplam istatistiklerde geleneksel medya her zaman birinci sırayı almayı başarıyordu. Ta ki şimdiye kadar.

- Reklam -

Dijital Yayın Servisleri Geleneksel Medyayı Yüzdelik Dilimde Geride Bıraktı

Dijital Yayın Servisleri istatistik

Nielsen’in son raporuna göre, geçen ay televizyonda kablolu yayın veya uydu yayından daha fazla dijital yayın platformları izlendi. İzleyici ölçüm şirketi, akış hizmetlerinin insanların izleme alışkanlıklarının en büyük bölümünü oluşturduğunun ilk kez olduğunu açıkladı.

Rapor, Netflix, YouTube ve Hulu gibi hizmetlerin insanların izlenme süresinin yüzde 34.8’ini, kablonun ise yüzde 34.4’ünü oluşturduğunu söylüyor. Uydu kanalları ise izlenme oranlarında yüzde 21.6’da kaldı. Bir arada bakıldığında geleneksel yayın hâlâ daha çok izleyici alıyormuş gibi görünse de, pastanın en büyük dilimi artık dijital yayın servislerine ait.

- Reklam -

Geçen ayın istatistiklerinde akış hizmetlerinin daha iyi bir izlenme oranına sahip olmasındaki asıl nedenin, yılın bu zamanında çok fazla spor yayını olmaması olduğunu söyleniyor. Yılın ilerleyen dönemlerinde basketbol ve futbol gibi sporlar sezona başladığında durum böyle olmayacak olsa da, akış hizmetleri yavaş yavaş spor gösterim haklarını da elde ediyor. Apple, Amazon ve Disney bu konuda bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Örneğin ülkemizde de Acun Ilıcalı’nın sahip olduğu Exxen, UEFA maçlarının yayın haklarını satın almıştı. Elbette tüm bunların yanında hâlâ pahalı olan spor aboneliklerinin dijitaldeki mevcut aboneliklere nasıl entegre edileceği sorusu kesin bir cevaba sahip değil.

Dijital yayın platformlarının geldiği bu son nokta konusunda sizler neler düşünüyorsunuz? Sizce 5 ya da 10 yıl sonra bizi nasıl bir dönem bekliyor? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Verge

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Gece Bekçileri: Diskdünya #29 / Terry Pratchett

Terry Pratchett’ın Devrimlerin Tarihine Saygı Duruşunda Bulunduğu Diskdünya Romanı “Gece Bekçileri” Çıktı

mars hayatta kalma ilk bitki yonca

İnsanlığın Mars’ta Hayatta Kalabilmesi için Yetiştirmesi Gereken İlk Bitki Tespit Edildi