in

Doctor Who 12. Sezon Finali ile 44 Yıllık Sır Perdesi Aralandı

Doctor Who 12. sezon finali, yıllar öncesinin bazı sorularını yanıtladı. 44 yıllık gizemin çözülmesiyle dizi yeni bir rotaya girdi.

Doctor Who 12. Sezon Final
- Reklam -
- Reklam -

Doctor Who 12. sezonuna kadar bildiğimiz bazı gerçekler, sezon finalinin yayınlanmasıyla yeniden şekillendi. Final bölümüne dek, Doktor’un yalnızca 12 defa rejenerasyon geçirebileceği fikri hakimdi. Bu da Jodie Whittaker’ın canlandırdığı 13. Doktor’un olası ölümüyle maceranın sonlanabileceğini işaret ediyordu. Ancak şimdi işler değişti.

Doctor Who 12. sezonun ortasında, Jo Martin’in oynadığı Kaçak Doktor karakterinin ses getiren katılımıyla birtakım soru işaretleri ortaya çıktı. Ortaya atılan teoriler William Hartnell’ın ilk Doktor’unun daha da öncesi gibi binlerce yıllık bir dilimi kapsıyor. Uzun süredir yapımı takip eden hayranlar, orijinal dizinin bölümlerini kurcalamayı sürdürdü. Sonunda senarist Chris Chibnall sezon finalindeki büyük açıklamalarla cevapsız kalmış sorularımızı yanıtladı.

1976’da dört bölümlük efsanevi Doctor Who hikâyesi The Brain of Morbius yayınlanmıştı. Çıldırmış cerrah Mehendri Solon’un savaş suçlusu Zaman Lordu Morbius’un beynini ele geçirip başka canlılardan topladığı parçalarla kendisine yeni bir vücut yaratmasını konu alıyordu. Morbius garabet bir şekilde hayata döndükten sonra Tom Baker’ın oynadığı Dördüncü Doktor tarafından bir beyin yarışmasına davet edildi. Solon’un laboratuvarındaki aletlerle birbirlerinin beynine bağlanan iki Zaman Lordu gerçek manasıyla zekalarını yarıştırdı ve bağlandıkları makinenin monitörü yıllarca çözülmemiş soruların doğmasına sebep oldu.

- Reklam -

Doctor Who 12. Sezon

Doktor ve Morbius’un beyni savaşırken monitörde Doktor’un yüzü göründü. Birkaç saniye sonra yüz Jon Pertwee’nin yüzü oldu ve sonrasında da önce İkinci Doktor Patrick Troughton ardından Birinci Doktor William Hartnell’in haline büründü. Buradan sonra da tanımadığımız sekiz yüz daha ekranda gözüktü. Ardından da Morbius’un beyni kısa devre yaptı ve savaştan çekilmek zorunda kaldı.

Bu ekstra 8 yüz kimi hayrana göre Morbius’un geçmiş yüzleriydi ama o dönemin yapımcısı 1996’da verdiği bir röportajda şunları söylemişti:

“Hartnell’in ilk doktor olmadığını imâ etmeye çalışmıştım. Hatta ünlü aktörlerle irtibata geçmiştik ama kimse gönüllü olmadı, onun yerine settekilerin yüzünü kullandık.”

Doctor Who 12. Sezon Finali Bazı Soruları Yanıtladı

Sezon finaliyle birlikte, ki henüz izlemeyenler için bu kısım büyük spoiler içeriyor, Doktor’un Gallifrey’li ve dolayısıyla Zaman Lordu olmadığını öğrendik. Doktor kimsenin ne olduğunu veya nereden geldiğini bilmediği “Zamansız Çocuk” isimli bir yaratık. Zamansız Çocuk ilk yeniden doğan canlı ve pek çok hayatı var. Bu hayatlardan çoğu Zaman Lordları tarafından beyninden silindi. Bu bölümle birlikte Morbius’un gördüğü Doktor’ların, gerçekten “Doktor” olduğu ve Jo Martin’in Kaçak Doktor’unun da aynı geçmişten geldiği kesinleşti. Fakat kronoloji ve Birinci Doktor öncesindeki Doktor’ların sayısı hâlâ bilinmiyor.

- Reklam -

Doctor Who 12. Sezon

Böylece 12. sezon final bölümü Timeless Children, Doktor’un yalnızca 12 defa rejenerasyona uğrayabileceği bilgisini yalanlamış oldu. Bu da ölümsüz bir Doktor anlamına geliyor.

Şimdilik hayranların bazı soruları cevaplanmış olsa da, bu yanıtlar yeni sorular doğuruyor. Doktor Gallifreyli değilse nereli? “Zamansız Çocuk” kaç hayat yaşadı, nasıl tekrar doğdu, Gallifrey’i ve Zaman Lordları’nı o mu yarattı… gibi Doctor Who evrenini sonsuz kere genişleten ve belki de cevapları için bir 44 yıl daha bekleyeceğimiz sorular ortaya çıktı.

Dizinin 13. sezonunda Jodie Whittaker’ı 13. Doktor olarak görmeye devam edeceğiz. Bununla birlikte yapım şimdiden 14. sezon onayını bile aldı. Ancak gelecek sezonlar için henüz olası bir tarih açıklanmış değil.

Chris Chibnall’ın yazdığı ve Jodie Whittaker’ın başrolünü oynadığı ikinci sezonla ilgili siz ne düşündünüz? Son birkaç yılın sallantılı gidişatını nihayet değiştirip diziyi düze çıkartabilecek bir konuma gelindi mi? Kayıp Rıhtım Forum’da yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.


* The Magicians 5. Sezon ile Final Yapıyor

Kaynak: Radio Times

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    Heyecanımı mazur görün: Oha! :buyucu:

    Moffat Matt Smith’in son bölümünde Trenzalore kurtulurken Zaman Lordlarının Doktor’a yeni bir döngü vermesini sağlamıştı ki Capaldi bu döngünün ilk Doktoruydu. Whittaker ikinci Doktor’u oldu. Bu yüzden zaten kendisinin son olmasıyla ya da ölünce rejenere olamayacağıyla ilgili bir düşüncem yoktu ama Kaçak Doktor ve Doktor’un ilk yüzünden önce de 8 yüzü daha olması müthiş bir heyecan yarattı. Diziyi uzun zamandır takip edemiyorum ve yeni bölümünün geleceğini Youtube story’sinden öğrendim tesadüfen. 1 gün falan kalmıştı, o zaman aklıma yazıp yine izleyememiştim. Bu kadar sorunun arasında izlemek zor. O yüzden bu haber bana baştan aşağı spoiler oldu. Tek kelimeyle müthiş! Keşfedilecek çok daha fazla Doctor Who macerası var demek bu, hatta Doktor sonsuza kadar yaşayacak demek! Tabii eğer işgüzar bir yazar gelip de Chibnall’ın hikayesini reddetmezse!

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Öğretmen Dizisi Fox

Öğretmen Dizisi 1. Bölümü Yayında: Sosyal Medya İkiye Bölündü

Stranger Things Karanlık Şehir Roman

Stranger Things Romanı “Karanlık Şehir” Raflarda