in ,

Dune Serisi’nin Sinema ve Televizyon Hakları Satın Alındı

Frank Herbert’in kült bilimkurgu serisinin haklarını ünlü yapım şirketi Legendary Entertainment satın aldı.

dune legendary
- Reklam -
- Reklam -

Hollywood bilimkurgu edebiyatının tam bir altın madeni olduğunu anlamış olacak ki her geçen gün daha fazla bilimkurgu eserinin sinemaya ve televizyona uyarlandığını ya da uyarlanmaya hazırlandığını görüyoruz. Sırada ise bu yollardan daha önce de geçmiş olan oldukça önemli bir seri var: Dune.

Dune serisinin sinemayla olan macerası eskiye dayanıyor. 70’lerde birçok kez sinemaya uyarlanmaya çalışılsa da hiçbir proje başarıyla sonuçlanmamıştı. Bu denemelerin en akılda kalanı ise 1973’te Şilili yönetmen Alejandro Jodorowsky’nin Salvador Dali, Orson Welles, H. R. Giger ve Mick Jagger gibi birçok ünlü ismi içeren projesiydi. Hatta bitirilemeyen bu film hakkında 2013’te Jodorowsky’s Dune adında bir de belgesel yayınlandı.

Sinemadaki ilk Dune uyarlaması ise bir başka efsane isim olan David Lynch’ten geldi. Başrolünde Kyle MacLachlan’ın yer aldığı 1984 tarihli bu film yayınlandığında pek de olumlu eleştiri alamamıştı. Ayrıca Dune 2000’de John Horrison’un yönettiği ve William Hurt’un başrolünde olduğu üç bölümlük bir mini-seri olarak televizyona da uyarlandı.

- Reklam -

Peki bu sefer bizi ne bekliyor? Legendary’nin planlarının neler olduğunu henüz bilmesek de benim beklentim son zamanlarda moda olduğu üzere bir sinema zincirine dönüştürülmesi. Daha önce Ridley Scott ve Denis Villeneuve gibi önemli yönetmenler Dune’u sinemaya uyarlamak istediklerini dile getirmişlerdi. Legendary ve Herbert ailesi arasında yapılan anlaşmaya göre olası televizyon ve sinema projelerinin yapımcı koltuğunda Thomas Tull, Mary Parent ve Cale Boyter olacak, Byron Merritt ve Kim Herbert‘in yanı sıra Frank Herbert’in Dune evreninde geçen çeşitli romanları da kaleme alan yazar oğlu Brian Herbert ise idari yapımcı olarak destek verecekler.

- Reklam -

Nasıl bir yapımla karşılaşacağımızı zamanla göreceğiz.

Burak Mermer

1993’te Sivas'ta doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu, ODTÜ Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları'nda yüksek lisans öğrencisi. Edebiyatı, sinemayı ve bilgisayar oyunlarını çok sever. Hayatın anlamının Radiohead şarkılarında gizli olduğuna inanmakta, başka dünyalara duyduğu tutku sayesinde yaşamayı sürdürmektedir.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

cadilar bayrami ust kr

Seçkide Seksen Dokuzuncu Ay

ursula k le guin

Bir Tükenmiş Le Guin Eseri Daha Yeniden Bizlerle: “Başlama Yeri”