in

Ewan McGregor’lı Star Wars Dizisi Obi-Wan Hangi Dönemde Geçecek?

Star Wars Evreni “Usta”sına kavuşuyor! Peki, Disney+’ın Ewan McGregor’lı Obi-Wan Kenobi dizisinde hayranları neler bekliyor? Yapım hangi dönemleri konu olacak, hikâyede şimdilik neler belli?

Star Wars: Obi-Wan Kenobi
- Reklam -
- Reklam -

Galaksinin en sevilen Jedi ustalarından Obi-Wan Kenobi, yeniden Star Wars sevenlerini selamlamaya hazırlanıyor. Üstelik Kenobi’nin hikâyesi, dargın Star Wars hayranlarının gönlünü almak için Disney’in elindeki en büyük kozlardan biri olabilir.

Ewan McGregor’ın Obi-Wan Kenobi karakterine tekrar hayat vereceğinin duyulması bile Star Wars izleyicisinin heyecanlanmasına neden oldu. Dolayısıyla şimdiden, hayranların kafasında dizinin ne zaman yayınlanacağı ve hikâyesinin hangi dönemleri kapsayacağı ile ilgili pek çok soru var.

Disney ile Ewan McGregor birlikteliği şu an için resmiyete dökülmedi. Ancak aktörün daha önce vermiş olduğu demeçler Obi-Wan rolüne dönmek istediğini kanıtlar nitelikte. Alec Guinness’in Obi-Wan’ından vazgeçemeyen ve prequel üçlemeyi (The Phantom Menace; Attack of the Clones; Revenge of the Sith) başarısız bulanlar arasında bile, Mcgregor’un canlandırdığı Obi-Wan karakterinin sevildiği düşünüldüğünde, Disney’in böyle bir fırsatı kaçırmayacağını söyleyebiliriz.

- Reklam -

Disney’in Lucasfilm’i satın alması ile birlikte bir Obi-Wan filminin beyaz perdeye geleceği sürekli olarak konuşuluyordu. Fakat prequel (öncül) ve orijinal (A New Hope; The Empire Strikes Back; Return of the Jedi) üçlemeyi takip eden Disney’in yeni üçlemesi ve solo projeleri ile günden güne Star Wars evrenine olan ilginin azalması, projenin rafa kaldırılmasına neden olmuştu.

Obi Wan ewan mcgregor 2

Revenge of the Sith ve A New Hope filmleri arasında kalan dönemde, Obi-Wan’ın Tatooine’de neler yaptığına tanık olmak… Kuşkusuz bu Star Wars hayranlarının en çok beklediği gelişmelerden biri. Sürekli konuşulan ancak bir türlü gün yüzüne çıkamayan Obi-Wan projesiyle ilgili söylentilerin son dönemde artması da, Disney’in himayesindeki Lucasfilm’in Obi-Wan’ın hikâyesine kayıtsız kalamayacağını gösteriyor.

Söylentiler ise projenin filmden 6-8 bölümlük mini bir diziye döndüğünü işaret etmekte. Ancak ne şekilde olursa olsun, Obi-Wan’ın hikâyesinin bilinmeyenleri ile yüzleşmemize artık sayılı zamanlar kaldı. Ve söylentiler dahi kırgın Star Wars hayranlarını canlandırmaya yeterli olacak gibi gözüküyor.

Obi-Wan Dizisi Hangi Döneme Odaklanacak?

Son dönem diğer Disney – Star Wars projelerinin aksine Rogue One’ın başarısı, gelecek yeni Star Wars projeleri için 3. (Revenge of the Sith) ve 4. (A New Hope) filmler arasında bulunan dönemin önemini ortaya koyuyor. 3. film sonrası, yenilgiye uğramış Jedilar arasında sağ kalan Obi-Wan’ın Tatooine’da inzivaya çekilişi ve bebek Luke Skywalker’ı Owen ve Beru Lars’a teslim edişi, aslında Obi-Wan’ın hikâyesinin hangi dönemi kapsayacağının ve nelerden bahsedeceğinin çok güçlü bir kanıtı. Star Wars Rebels’in hayranlar üzerinde uyandırdığı merak da dikkate alındığında, Obi-Wan projesi için Disney’in gözünü prequel üçleme sonrasına dikeceğinin kaçınılmaz olduğu ortaya çıkıyor.

Galaktik İmparatorluk tarafından galaksinin hainleri konumuna düşürülen Jedilardan sağ kalanlar, çareyi sürgüne gitmekte bulmuştu. 3. film sonunda Yoda ile fikir alışverişinde bulunduğunu gördüğümüz Obi-Wan ise, Luke Skywalker’ı karanlık tarafa yenik düşerek Darth Vader’a evrilen Anakin Skywalker’dan uzak tutabilmek için Tatooine’ın yolunu tuttu.

Obi Wan ewan mcgregor 5

Prequel ve orijinal üçleme arasında kalan ve Obi-Wan’ın hikâyesi ile ilgili en dikkat çekici ana ise Rebels’ta tanıklık ettik. Ezeli düşmanı Obi-Wan’ın Tatooine’da bulunduğunu öğrenen Darth Maul, onu yok edebileceğini düşündüğü son bir savaşa çekerek Obi-Wan’ın Jedi kimliğinin tekrar ortaya çıkışına neden olmuştu. Düelloyu kaybeden Maul’un, Obi-Wan’ın seçilmiş kişi ile ilgili bir görev için Tatooine’da olduğunu bildiğine de şahit olduk.

Jedi kimliğini gizlemek için ışın kılıcından uzak duran ve Ben Kenobi ismini kullanan Obi-Wan’ın, Tatooine’da saklanarak yaşamına devam ettiğini orijinal üçlemeden biliyoruz. Başlangıçta Tatooine’da insanlar ile birlikte yaşamaya çalışan Obi-Wan, Maul ile karşılaştığı anda Jedi güçlerine başvurmak zorunda kalır. Bu karşılaşmada olduğu gibi, Jedi kimliğini ortaya çıkaracak farklı olaylarla yüzleşmek zorunda kalacağının farkına vararak keşiş hayatını benimser.

İnziva Hayatı ve Luke’un Eğitimi

Güçlerini açık bir şekilde kullanmaması gerektiğini düşünen Obi-Wan, Jundland Arazisi’nde yaşama kararı alır. 4. filmde bu arazide Tuskan Akıncılarından genç Luke’u kurtardığı da yine bildiğimiz bir durum. Luke’u sürekli takip etmesi, haberi olmaksızın ona uzaktan da olsa yardım etmesi, Obi-Wan ile Owen Lars’ın arasını bozar. Ancak Obi-Wan’ın Owen Lars’ı Wookie ödül avcısı Krrsantan tehlikesinden kurtarması, Obi-Wan’ın Luke’un üzerindeki etkisinin devam etmesine yardımcı olur.

- Reklam -

Obi Wan ewan mcgregor 3

Özellikle ustası Qui-Gon Jinn ile bağlantı kurarak güce karışmayı ve “Force Ghost” olarak varlığını sürdürmeyi öğrenmesi, Obi-Wan’ın ustalık yolunda gelişimine devam ettiğinin sağlam bir kanıtı. Ayrıca, inziva döneminde güç ile olan kuvvetli ilişkisi, Luke’un eğitiminde Obi-Wan’ın tam bir usta Jedi olarak hareket etmesini de sağlar.

Obi-Wan’ın Yıllar İçerisindeki Değişimine Tanıklık Edebiliriz

Disney+ platformu Obi-Wan’ı seyirci karşısına tekrar taşırken, projenin de hikâye anlamında ciddi bir serbestliğe sahip olacağı öngörülebilir. 3. ve 4. film arasında 19 yıllık uzun bir zaman diliminin bulunması ve Obi-Wan’ın hikâyesinin film olarak değil de, 6-8 bölümlük mini bir dizi olarak seyirciyle buluşacak olması, karakterin farklı zaman dilimleriyle karşılacaşağımız anlamına geliyor.

19 yıllık bu uzun süreç boyunca Obi-Wan’ın farklı olaylarla karşılaştığından yukarıda bahsetmeye çalıştık. Bu süreç karakterin daha önce anlatılmamış pek çok önemli anına ışık tutuyor. Anakin’i gücün karanlık tarafına kaptırmasından kendini sorumlu tutması bunlardan birisi. Shmi Skywalker’ın mezarını ziyaret edişi, ustası Qui-Gon ile bağlantıya geçerek güce karışmayı ve “Force Ghost” olarak geri dönmeyi öğrenmesi, Luke’e sahip çıkışı gibi dikkat çeken olaylar bulunmakta. Ayrıca bu dönem, daha önce aşina olunan çoğu Star Wars karakterini de tekrardan hayranlar ile buluşturmak için mükemmel bir fırsat yaratıyor.

Obi-Wan

Disney’in elinde kaçırılmayacak bir fırsat olduğu kesin. Jedi ustasının General Kenobi’den yaşlı bir keşiş olan Ben Kenobi’ye evrimine şahit olabiliriz. Bu açıdan yapım ekibinin kullanabilecekleri Star Wars evrenine ait çok fazla materyal var. Üstelik Obi-Wan’ı oynamaktan büyük keyif alan Ewan McGregor gibi bir oyuncuya da sahipler. Tüm bunlar düşünüldüğünde, hayranların ciddi bir Star Wars hikâyesine kavuşmak için heyecanlı olmaları normal karşılanabilir.

Ewan McGregor’lı Obi-Wan dizisi hakkında ileride ortaya çıkacak haberlere ulaşmak için Kayıp Rıhtım’ı takip etmeye devam edin. “May the Force be with you.

Peki siz Obi-Wan projesi hakkında neler düşünüyorsunuz? Ewan McGregor’ın usta ve bilge Jedi Obi-Wan olarak aramıza dönecek olması heyecan verici değil mi? Diziden beklentileriniz neler?

Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın!


* Star Wars Filmlerinde Olması Düşünülen Fakat Gün Yüzü Görmeyen 10 Şey

* Luke Skywalker Hakkında Ortaya Atılan Yeni Teori Her Şeyi Değiştirebilir

* Disney+ Platformuyla İlgili Yeni Bilgiler ve İlk Tanıtım Videosu

* Disney+ Ne Zaman Çıkıyor, Abonelik Ücreti Ne Kadar?

Kaynak: ScreenRant

Berkay Onbeş

1990, Aydın doğumlu. 2013 yılı Trakya Üniversitesi Mütercim Tercümanlık bölümü çıkışlı. 2018 yılı itibarıyla da Anadolu Üniversitesi Uluslararası İşletmecilik yüksek lisans mezunu. Şu an İzmir’de ikamet etmekte. Bilumum kasvete müzik, edebiyat, film, dizi ve oyun aracılığıyla savaş açtığından, gerçek dünya ile bağlantısının zaman zaman koptuğuna inanmakta. Şiir hayatının merkezi, bundandır ki kendisi de şiir yazmaya hevesli. Tüm dünya şairlerini takip edip kendi şiirine yansıtmaya çalışsa da, özellikle Rainer Maria Rilke ve Jorge Luis Borges sevdalısı. Ayrıca progresif rock grubu Tool, bunun yanı sıra “Star Wars” ve “Sandman” hayranı.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Asude Asude dedi ki:

    Umarım olur…sonunda hayallerim gerçek oluyor

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Matrix

The Matrix 4 Filminde Keanu Reeves’li “Neo” Nasıl Geri Dönecek?

RAD Oyun İnceleme

RAD: İki Kere Yok Olmuş Bir Dünyada Tepinmek