in

George R.R. Martin, Game of Thrones’taki Kadın Temsili Eleştirilerini Yanıtladı: “Tarihten İlham Alıyorum”

Game of Thrones dizisindeki ‘kadın eksikliği’ eleştirilerine serinin yazarı George R.R. Martin’den cevap geldi.

game of thrones kadın temsili - george r.r. martin cevap
- Reklam -
- Reklam -

Game of Thrones evreninde kadın karakterlerin temsil eksikliği hakkındaki eleştirilere, serinin yazarı George R.R. Martin’den yanıt geldi. San Diego Comic-Con etkinliğinde soruları yanıtlayan Amerikalı yazar, ilhamının gerçek hayat olduğunu işaret etti.

Şu sıralar izleyicileri bir kez daha Taht Oyunları’nın fantastik dünyasına davet edecek olan House of the Dragon dizisi ile gündemde olan George R.R. Martin, geçen haftaki etkinlikte bazı soruları cevapladı.

House of the Dragon dizisi, Game of Thrones’ta yaşananlardan yaklaşık 200 yıl öncesini konu alıyor. Yapımda Matt Smith, Olivia Cooke ve Rhys Ifans gibi oyuncular yer alıyor ve dizi Targaryen Hanedanı’nın hikâyesini konu alıyor.

- Reklam -

George R.R. Martin, Game of Thrones Dizisi için Tarihten İlham Alıyor

George R.R. Martin, Entertainment Weekly’ye yaptığı açıklamada Demir Taht’ta neden bir kadının olmadığına şu şekilde açıklık getirdi:

“Tarihten ilham alıyorum. Tarihteki bu öğeleri alıp onları en üst seviyeye dek geliştiriyorum.

“Game of Thrones, birçok kişinin fark ettiği gibi Güller Savaşı’na dayanıyor. House of the Dragon ise tarihte Anarşi olarak adlandırılan daha eski bir dönemi kaynak alıyor.”

Anarşi dönemi, İngiltere Kralı Stephen zamanında (1135-1154) çıkan iç savaş ve istikrarsız hükümet dönemine karşılık geliyor.

game of thrones kadın temsili - george r.r. martin

Martin ayrıca Westeros’taki kadın temsiline dair şunları kaydetti:

“Westeros’un gerçek hayattan ve tarih dediğimiz şeyden daha fazla kadın karşıtı ya da kadın düşmanı olduğunu düşünmüyorum.”

- Reklam -

Emilia Clarke Dizinin Kadın Temsilini Savunmuştu

2011 – 2019 yılları arasında süren Game of Thrones dizisi, yayınlandığı dönemde kadınları ele alış şekli nedeniyle birçok defa cinsiyetçilikle suçlanmıştı. Yapımda Daenerys Targaryen’e hayat veren Emilia Clarke, 2016 yılında dizinin kadınlara yönelik yaklaşımını savunmuştu.

Clarke, Entertainment Weekly’ye şunları kaydetmişti:

“Çok fazla tartışma var. Ama yine de Game of Thrones’un güzel yanı da bu. Kadınların pek çok farklı gelişim aşamasında tasvir edilmesi. Cinsel obje olarak tasvir edilen kadınlar var, hakları hiç bulunmayan kadınlar var, sadece bir erkeğin kraliçesi olan kadınlar ve bir de kelimenin tam anlamıyla durdurulamaz, hayal edebileceğinizden çok daha güçlü kadınlar var.

“Bu sebeple insanların Taht Oyunları’ndan anti-feminist yorumlar çıkardığını duymak beni üzüyor. Bu dizide bunu yapamazsınız. Kadınların başına gelen olayları gösteriyor ve nihayetinde kadınların sadece eşit değil, aynı zamanda çok güçlü olduklarını da ortaya koyuyor.”

House of the Dragon dizisi 22 Ağustos 2022 tarihi itibarıyla HBO ve HBO Max üzerinden yayına başlayacak. Yeni Game of Thrones dizisinin Türkiye’de hangi kanalda resmi olarak yayınlanacağı henüz belli değil.

Siz Martin’in açıklamaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Askeladd Askeladd dedi ki:

    Çok katı olmak istemem, ancak dibine kadar dark fantasy, Orta Çağ Avrupası bir işte de kadının yerini sorgulamazsın. Gerçi Buz ve Ateşin Şarkısı serisi artık pop kültür olmuş bir şey normal karşılıyorum. Ancak yazarın da dediği gibi yani, yanlış adres kardeş, yanlış.

  2. Avatar for swarf swarf dedi ki:

    Sjw’ler yine iş başında. Martin yüz verse bunlar zenci Targaryen de isterler.

    @Askeladd Asoiaf dark fantasy değil, orta çağ tarihi ve şiddetle donatılmış low fantasy.

    Dark fantasy’e örnek olarak Souls oyunları ve Berserk mangasının evreni verilebilir.

  3. Avatar for Howl Howl dedi ki:

    Bu oldu galiba.

  4. Avatar for swarf swarf dedi ki:

    Gerçekmiş. :exploding_head:

    E yuh ama.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Sin Edebiyat #33 - son sayı

Sin Edebiyat Dergisi 33. Sayısı ile Yayın Hayatını Noktalıyor

Avengers The Kang Dynasty yönetmeni Destin Daniel Cretton

Yeni Avengers Filmi “The Kang Dynasty”nin Yönetmeni Belli Oldu