in ,

Usta Sunucu, Gazeteci ve Televizyoncu Halit Kıvanç Yaşamını Yitirdi

Halit Kıvanç aramızdan ayrıldı. Türkiye’nin en tanıdık sunucuları arasında yer alan usta isim, 97 yaşındaydı.

Halit Kıvanç Hayatını Kaybetti
- Reklam -
- Reklam -

Usta sunucu Halit Kıvanç hayatını kaybetti. Televizyon ve radyolarda sunduğu birçok spor programının yanı sıra farklı programlarla da adından söz ettiren gazeteci, 97 yaşında aramızdan ayrıldı.

Türkiye’nin popüler sunucuları kim diye sorulduğunda, akla gelen ilk isimlerden biri olan ve uzun süre boyunca hem radyo hem de televizyonda sunduğu programlarla tanınan Halit Kıvanç’ın ölüm haberini yazar ve belgesel sinemacı kimlikleriyle tanınan Ümit Kıvanç Twitter üzerinden duyurdu. Kıvanç, paylaştığı gönderide şunları söyledi:

“Halit Kıvanç’ı kaybettik. Bizimle birlikte sevenlerinin de başı sağ olsun. Cenaze 27’si perşembe, öğle namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığı içindeki camiden kalkacak, aynı mezarlığa defnedilecek.”

- Reklam -

Halit Kıvanç öldü

Halit Kıvanç’ın cenazesinin 27 Ekim Perşembe günü Zincirlikuyu Camisi’nde kılınacak öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedileceği duyuruldu.

Halit Kıvanç’ın Ölümü Sonrası Birçok Ünlü Sosyal Medya Üzerinden Başsağlığı Mesajı Paylaştı

18 Şubat 1925’te İstanbul’da doğan Halit Kıvanç, Orta öğretimini Pertevniyal Lisesi’nde, yüksek öğrenimini ise İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. Milliyet, Tercüman, Hürriyet ve Güneş başta olmak üzere çeşitli gazete ve dergilerde yazar ve yönetici olarak görev aldı. 1953’te Alp Zirek ve Halit Talayer ile birlikte Türkiye’nin ilk günlük spor gazetesi Türkiye Spor’u çıkararak oldukça önemli bir işe imza attı.

BBC gibi uluslararası kurumlarda da çalışan Kıvanç, ülkemizde radyo ve özellikle de televizyonculuğun gelişmesinde en önemli aktörlerden biriydi. O tanıdık sesi ve sunduğu spor programları da dahil olmak üzere yaptığı işlerle her zaman adını duyurmayı başardı. Görev aldığı “ilk”lerin arasında olimpiyatlar ve büyük uluslararası karşılaşmalarda sunucu olarak görev almak, FIFA Dünya Kupası’nı televizyondan sunan ilk Türk spiker olmak ve 10 FIFA Dünya Kupası finalini radyo ve televizyonda nakleden isim olarak kayıtlara geçti.

- Reklam -

Halit Kıvanç vefat etti

Özellikle sadece TRT’nin var olduğu dönemlerde daha aktif olarak rol alan isim, sonrasında farklı kurumlarla da birçok projeye imza attı. Kitap yazarlığı da yapan isim için hükûmet ve muhalefet partilerinin önde gelen isimleri de olmak üzere birçok ünlü ve tanıdık yüzden başsağlığı mesajları yağdı.

Kıvanç ayrıca, Galyalı Asteriks’in Maceraları çizgi romanlarının Türkiye’deki ilk lisanslı yayınlarının çevirmenliğini de üstlenmişti.

Sizler de Halit Kıvanç hakkındaki duygu ve düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for ktekil ktekil dedi ki:

    Mesleğinin gerçek bir efsanesiydi. Türkiye’de spiker denilince Halit Kıvanç’ın adı akla gelirdi. Ayrıca Türkiye’de “Dünya Kupası” denince akla ilk düşen isimlerden de biriydi. Türkiye’nin ilk günlük spor gazetesini çıkararak, tarihe geçmiş bir kişi aynı zamanda…

    Hukuk Fakültesi mezunu olduğunu, şimdi sizin haberiniz sayesinde öğrendim. Hukuk tahsili gören birisi olarak, gazeteciliğe, televizyonculuğa yönelmesi ilginç bir kader olmuş.

  2. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Allah rahmet eylesin.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

miniclip tarayıcı oyun kapandı

Bir Döneme Damga Vuran Tarayıcı Oyun Sitesi Miniclip Fişi Çekti: Tüm Klasik Oyunlar Platformdan Kaldırıldı

Ant-Man and the Wasp: Quantumania fragmanı

Ant-Man’in Üçüncü Filmi “Quantumania”nın İlk Fragmanı Yayınlandı