in

Hasan Can Kaya’dan Konuşanlar’a Ceza Kesen RTÜK Hakkında İlk Açıklama: “İftira ve Karalama Kampanyası”

Hasan Can Kaya, Exxen’de yayınlanan “Konuşanlar” programına ceza kesen RTÜK hakkında ilk kez konuştu. Ünlü komedyen, söylenenleri bir iftira ve karalama kampanyası olarak değerlendirdi.

Acun Ilıcalı Hasan Can Kaya RTÜK Konuşanlar Exxen
- Reklam -
- Reklam -

Hasan Can Kaya, geçen haftalarda RTÜK tarafından hakkında inceleme başlatılan ve ceza kesilen programı hakkında ilk kez açıklama yaptı. Ünlü komedyen, kendisi üzerinden izleyicilerini eleştirdikleri için üzüldüğünü, yoksa diğer söylenen şeylerin umurunda olmadığını açıkladı.

İlk olarak YouTube üzerinden yayın hayatına başlayan ve kısa sürede milyonlarca izleyiciye ulaşan Konuşanlar programı, daha sonrasında Acun Ilıcalı’nın sahibi olduğu Exxen adlı dijital yayın servisinde yayınlanmaya başladı. Exxen’de de diğer tüm içeriklerden daha fazla izleyici çekmeyi başaran yapım, ücretli bir servise geçmiş olmasına rağmen popülerliğini korumayı başardı. Ancak programda yaşanan ve sosyal medyaya da sıçrayan “aşırı argo kullanımı” RTÜK’ün müdahalesi ile son buldu.

RTÜK’ün başkanı konumundaki Ebubekir Şahin, sosyal medya hesabı üzerinden bir paylaşım yaparak, Türk aile yapısına ve ahlâkına uygun olmayan diyalogların geçtiği Konuşanlar programı için Exxen’i defalarca uyardıklarını ancak gerekli tedbirlerin alınmadığını gördüklerini söyledi. “Üst Kurul toplantısında karara bağlanmak üzere söz konusu programa ilişkin inceleme başlatılmıştır,” diyerek sözlerini sonlandırdı. Daha sonra Exxen’e Konuşanlar programı ile ilgili idari para cezası kesildiği belirtildi.

- Reklam -

Hasan Can Kaya İlk Defa Konuştu: “Yaptığımız Lise Ortamındaki Samimi Arkadaş Atmosferini Programa Taşımak”

Tüm bu süreç boyunca konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmayan programın sahibi Hasan Can Kaya, sonunda konuştu. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kaya, seyirciye küfrediliyormuş gibi bir algı yaratıldığını ancak bunu söyleyenlerin programı hiçbir şekilde izlemediğini belirtti.

“Bilmeyen şöyle zannediyor: sanki biz seyirciye küfür edebiliyormuşuz gibi bir algı var. Böyle bir şey olabilir mi?! Türk halkına kim küfredebilir, küfür ederek kim güldürebilir? Bu bir iftiradır, karalama kampanyasıdır. Bizim yaptığımız lise ortamındaki samimi arkadaş atmosferini programa taşımak. Ve insanlar arkadaşlarıyla argo şakalaşır. Hangi biriniz arkadaşlarınızla argo şakalaşmıyorsunuz? Ben de arkadaşlarımla argo şakalaşıyorum. Dolayısıyla burada öyle bir şey var. Kendiyle barışık insanlar kendiyle dalga geçer. Küfürle güldürüyor diyen adamlar hayatında kimseyi güldürmemiştir.”

Hasan Can Kaya RTÜK Konuşanlar Exxen

Sosyal medyayı asıl karıştıran konuya da değinen Hasan Can Kaya, programı izlemeyen kişilerin sadece kısa bir kesitten yola çıkarak tüm programı haksız yere eleştirdiğini söyledi. Yapıcı eleştirilerin her zaman başlarının üzerinde yeri olduğunu belirten komedyen, trollerin yorumlarını da umursamadıklarını belirtti.

Hasan Can Kaya: “Konuşanlar ile İlgili Bu Müdahaleyi Bekliyorduk”

“Oradaki seyirci arkadaşımız da çok genç. Babası beni övüyormuş ama küfür ederek övüyormuş. Komiğine gitmiş anlattı bana. Ben de egzajere ettim onu. O zaman tabağı boş gönderme ben de babana böyle böyle dedim. Biz güldük, seyirci güldü. İzleyen milyonlar güldü. Ama programı izlemeyen nefret dolu bir güruh, konuyu bilmeyen bir sürü kişi eleştirdi. Ama önemli değil. Bizim için iyi niyetle yapılan her şeyin başımızın üstüne yeri var. Eleştiri de dahil. Biz eleştirilemez değiliz. Trolleri saymıyorum ama yapıcı eleştirilerin başımızın üzerinde yeri var. Biz bundan çok etkilenmedik. Biz Exxen’e geçtikten sonra tarzımızdan taviz verseydik, ki zaten arkadaşlar mizah, dili bozma yeridir. Tırnak içinde söylüyorum serseri bir dil kullanılır. Herkese yağ çekerek bir mizah ortamı oluşturamazsınız. Hayatında kimseyle şakalaşmamış insanlar bunu iddia ederler. Bu işin bedeli bu büyük kitlelere oynayan bir komedi insanıysan sansürü eninde sonunda yiyecektik. Bilmeyenler bir şey gelmiyor başınıza diye şaşırıyordu.”

- Reklam -

“Türkiye’de Komedi Yapanlar Sansürlenmeye Mahkumdur”

RTÜK, Konuşanlar Hasan Can Kaya İnceleme

Mizahın birleştirici bir dil kullandığını ve Konuşanlar’ın da bunun en güzel örneklerinden biri olduğunu belirten Kaya, programda herkesin birlikte güldüğünü söyledi. Programdaki ortam için lisedeki en arka sırasındaki dörtlü benzetmesini yapan komedyen, seyircisinin akıl ve ruh sağlığı en olgun kesim olabileceğini, kendiyle barışık insanların kendiyle dalga geçtiğini ve son olarak küfürle güldürüyor diyenlerin hayatında kimseyi güldürmediğini belirtti.

“Ülkemizde komediyle ilgili büyük kitlelere hitap eden herkes ya sansüre uğramıştır ya sık sık eleştirilmiştir. Bizden önceki komedyenlerde bile, rahmetli Kemal Sunal’a dahi, ki çok edepli bir dil kullanmasına rağmen sırf ’eşoleşek’ dediği için biplenmiştir. Rahmetli Seyfi Dursunoğlu, doğaçlama komedinin duayenidir ve 10 yıl televizyonlardan yasaklandı. Dolayısıyla bu işin bedeli bu.”

Kaya’nın programına herhangi bir geri adım atmadan aynı ofansif mizahla devam etmesi bekleniyor.

Hasan Can Kaya’nın açıklamalarını sizler nasıl buldunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Birgün

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Çin Yapay Güneş

Çin Yapay Güneş Üretti: Güneş’ten 5 Kat Daha Yüksek Sıcaklığa Ulaştı

Evliya Çelebi Seyahatnâmesi Günümüz Türkçesiyle Raflarda

Evliya Çelebi Seyahatnâmesi Günümüz Türkçesiyle Yeniden Raflarda