in

İngiliz Senarist: Chernobyl Dizisinde Neden Siyahi Oyuncu Yok?

İngiliz senaryo yazarı Karla Marie Sweet, HBO’nun yeni fenomen dizisi Chernobyl’de tek bir siyahi oyuncunun olmamasına tepki gösterdi. Kendisinin bu çıkışına eleştiriler de gecikmedi.

Chernobyl
- Reklam -
- Reklam -

Sovyetler Birliği’ndeki Çernobil tesisindeki patlamayı anlatan mini HBO dizisi Chernobyl bugünlerde oldukça popüler. Game of Thrones’un büyük bir kullanıcı kitlesi tarafından hayal kırıklığı olarak görülen finaliyle birlikte yeni arayışlara giren izleyiciler, yine aynı kanalın hazırladığı bu diziye oldukça olumlu yaklaştılar.

Tabii popülerliğiyle birlikte diziye gelen eleştiri dozajı da farklı yerlere doğru kayıyor. Bunlardan birisi de İngiliz dizi senaristi Karla Marie Sweet.

IMDB tarihindeki en yüksek puanı alan TV dizisi Chernobyl’i değerlendiren Sweet, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Chernobyl

- Reklam -

“Tüm kahramanların gerçekte beyaz olduğunu anlıyorum, ama aynı zamanda Ukrayna aksanıyla konuşuyorlardı, oysa dizideki oyuncular İngiliz aksanıyla konuşuyor. Eğer buna göz yumuyorsak, neden siyahi oyuncu oynatamıyoruz?”

Yapımcıların bu davranışından dolayı hayal kırıklığı yaşadığını dile getiren senarist, yapımcıları ‘siyahi insanlar yokmuş’ gibi davranmakla suçladı.

- Reklam -

Tahmin edeceğiniz üzere genç senaristin bu yersiz paylaşımı sosyal medyada hararetli tartışmalara yol açtı.

Senaristin takipçilerden biri, “Aman tanrım! SSCB’de mi? Ciddi misin?” diye karşılık verirken bir diğeri de “Tarih hoşgörülü değil,” diye belirtti.

Bir kullanıcı da senaristin twit’ine karşılık şu cevabı verdi:
“Bu mesaj dizisinin ekran görüntüsünü kopyalacağım, çünkü böyle bir saçmalığın paylaşılabileceğine kimse inanmayacak.”
Peki ya siz bu tarz bir çıkışa ne düşünüyorsunuz? Sizce senaristin kastığı duyar gereksiz bir tepki miydi yoksa gerçekten de Chernobyl  dizisinde bilinçli olarak tercih edilmiş bir durum muydu? Yorumlarınızı forumlarımızda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Kaynak: Sputniknews

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

32 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    Çok basit.Çünkü…çaldılar! :smile:

  2. Avatar for Husey Husey dedi ki:

    Benim sesimi duymuyorlardı onun için bu söylemi kullandım hesabı olmuş TABİ Kİ senaristin. :joy::joy:

  3. Avatar for Tobizume Tobizume dedi ki:

    İyice kafayı yemiş bunlar. Bunun bir ileri versiyonu neden siyahi Nazi üyesi yok, neden Ku Klux Klan’ın siyahi üyesi yok gibi sorular olacaktır.

  4. Avatar for Leingrad Leingrad dedi ki:

    Siyahilere yıllar boyunca her türlü zulmü yapan, eşya gibi alıp satan, hayvandan bile daha değerisiz gören ırkçılar ile siyahilere yapılan bu insanlık ayıbını kendi çıkarları için kullanan, bunun üzerinden pirim ve reklam yapma peşinde koşan embesil “social justice warrior”lar arasında hiçbir fark yok.

    Irkçılardan ne kadar tiksiniyorsam bahsi geçen tweet’in sahibi olan insan artıklarındanda aynı oranda tiksiniyorum.

  5. Avatar for hunter hunter dedi ki:

    Olaya bu kadar detaylı bakmaya gerek yok bence, dizi belgesel niteliğinde olan bir yapıt. SSCB de o dönem siyahilerin nüfus olarak çok azınlıkta o da öyle bir nüfus varsa. Oyuncu seçimi, setler ve dönemi yansıtan ögeler oldukça başarılı. İşte bizim bildiğimiz HBO bu, aynı yoğunluğu WestWorld de bekliyoruz…

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

27 cevap daha var.

çizgi roman seri katiller

Çizgi Romanlarda Bahsi Geçen Seri Katiller

Alien

Ridley Scott’tan Yeni Alien Projeleri Hakkında Açıklamalar Geldi