in

John Rhys-Davies’ten Yüzüklerin Efendisi Dizisine Sert Eleştiri: “Tolkien Mezarında Ters Dönmüştür”

Yüzüklerin Efendisi üçlemesinde Gimli’yi canlandıran ünlü aktör yeni dizi projesine hiç ama hiç sıcak bakmıyor.

gimli
- Reklam -

Peter Jackson’ın 2001-2003 yılları arasında gösterime giren ünlü Yüzüklerin Efendisi üçlemesinde Gloin oğlu Gimli‘yi canlandıran ünlü aktör John Rhys-Davies, Amazon ve Warner Bros. ikilisinin Orta-Dünya külliyatını kullanarak yeni bir dizi çekmek istemesini ağır bir dille eleştirdi.

Gimli‘nin yanı sıra Indiana Jones serisindeki Sallah karakteri ve çeşitli oyunlardaki rolleriyle de akıllara kazınan 73 yaşındaki aktör, Den Of Geek‘e verdiği röportajda böyle bir diziye gerek olmadığını savundu ve yapımcıları açgözlülükle suçladı:

“Eh, bunu yapabilecek kadar paraları olduğunu biliyoruz. Neden Yüzüklerin Efendisi temalı bir TV dizisine ihtiyacımız olduğunu anlayamıyorum. Buna hayret ediyorum. Ama bu işe kalkışanların son derece ahlaksız ve paragöz kimseler olduklarına eminim. Çevirimiçi kumarlardan ve bunun gibi şeylerden milyonlarca dolar kazanıyorlar, bu tam bir rezalet. Zavallı Tolkien mezarında ters dönmüş olsa gerek.”

- Reklam -

Röportajı gerçekleştiren muhabir, Peter Jackson’ın üçlemesinin bugün bile hâlâ muhteşem göründüğünü, üçlemeyi sevenler için büyük önem taşıdıklarını ve modernleştirilmeye ya da yeniden çekilmeye ihtiyaçları olmadığını belirterek bir nevi serinin hayranlarının ortak görüşünü dile getirmiş. John Rhys-Davies de ona hak verdiğini belirtmiş.

“Evet ama asıl mesele de zaten bu. Niyetleri daha iyisini yapmak değil, daha çok para kazanmak. Hepsi bu. Eğer bundan daha çok para kazanacaklarını düşünüyorlarsa o  zaman yapacaklardır.”

- Reklam -

John Rhys-Davies, daha sonra film stüdyolarının Yüzüklerin Efendisi gibi daha önce defalarca kez ve başarıyla işlenmiş serileri tekrar tekrar ele almak yerine yeni fikirlere yönelmeleri gerektiğini söylemiş. Fantastik edebiyat dünyasında hem Tolkien’in elflerini ve cücelerini taklit eden farklı eserler olduğunu hem de son zamanlarda kendi fantastik evrenlerini yaratan pek çok başarılı yeni yazar bulunduğunu sözlerine ekleyen aktör, ünlü yazarın açtığı yolda ilerleyen eserlere yönelmenin J.R.R. Tolkien’i onurlandırmak için çok daha iyi bir yol olduğunu belirtmiş. Eh, bu son dediğine kim karşı çıkabilir ki?

Görünüşe göre Yüzüklerin Efendisi dizisi daha çok tartışmalara yol açacak.

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

Bir Yorum

Yorum Yap
  1. Adam haklı arkadaş. Le Guin’in yerdeniz’i gibi bir fantastik bir evren ve konu varken niye aynı şeyleri tekrar çekersin ki?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fantastik canavarlar 2

Fantastik Canavarlar 2’nin Adı Açıklandı: “Grindelwald’ın Suçları”

vakif ust

Asimov’un Vakıf Serisi Nihayet Yeniden Bizlerle!