in ,

Kuzey Kore, Squid Game’in Kopyasını Ülkeye Sokan Kişiyi İdam Edecek

Kuzey Kore, Squid Game dizisinin kaçak kopyasını ülkeye sokan kişiyi idam cezasına çarptırdı. İddialara göre yapımı izleyen öğrenciler de hapis cezası aldı.

Kuzey Kore, Squid Game idam cezası
- Reklam -
- Reklam -

Kuzey Kore, Squid Game dizisini kaçak yollarla Çin üzerinden ülkeye sokan bir kişiyi idam cezasına çarptırdı. İddialara göre yapımı izleyen öğrenciler de hapis cezası alacak. Yerel halkın yetkililere cezayı iptal etmeleri için rüşvet verebileceği öne sürülüyor.

190’dan fazla ülkede 210 milyon kullanıcıya hizmet veren dijital yayın platformu Netflix’te yayınlanan Squid Game, kanalın en popüler içeriği oldu. Yaklaşık iki haftada 111 milyon izleyiciye erişen dizi rekor üzerine rekor kırdı. Kısa sürede popüler kültürün baskın bir parçası hâline gelen Kalamar Oyunu, bazı baskıcı rejimlerin kontrol altına aldığı ülkelerde yayına girebilmiş değil. Kuzey Kore de bu ülkelerden birisi. Şimdi ise çarpıcı bir iddia, yapımı kaçak yollarla ülkeye sokan ve izleyen öğrencilerin başının ciddi şekilde belada olduğunu öne sürüyor.

Kuzey Kore’deki kaynakların Radio Free Asia’ya verdiği demeçte yetkililerin yedi lise öğrencisini Netflix’in hit yapımını izlerken yakalaması üzerine harekete geçtiğini öne sürüyor.

- Reklam -

Kuzey Kore, Squid Game Dizisini Ülkeye Sokan Kişiyi İdam Edecek

Dizinin kopyasını Çin üzerinden bir USB flash bellek aracılığıyla ülkeye sokan kişinin, idam mangası tarafından kurşuna dizilerek ölüm cezasına çarptırılacağı kaydediliyor.

USB belleği satın alan öğrenci ömür boyu hapis cezası alırken diziyi izleyen diğer altı kişi beş yıl ağır çalışma cezasına çarptırıldı. Öte yandan okuldaki öğretmenler ve yöneticiler de işlerinden oldu. Okul çalışanlarının uzak madenlere çalışmak üzere sürgün edildiği de belirtildi.

kuzey kore squid game netflix

Kuzey Hamgyong eyaletindeki kolluk kuvvetlerinden bir kaynak, RFA’nın Kore Servisi’ne verdiği demeçte, “Tüm bunlar geçen hafta bir lise öğrencisinin Güney Kore dizisi Squid Game’i içeren bir USB belleği satın alıp sınıf arkadaşlarıyla izlemesiyle başladı,” şeklinde konuşuyor. Kaynak, yedi öğrencinin tutuklanmasını hükümetin, “Gerici Düşünce ve Kültürü Ortadan Kaldırma” konulu yeni yasayı ilk defa reşit olmayan bireyler üzerinde kullandığını da söylüyor.

- Reklam -

Geçen sene yürürlüğe giren yasa, kapitalist ülkelerden, özellikle de Güney Kore ve ABD’den gelen medya içeriklerini izlemek, saklamak ve dağıtmak suçlarına ölüm cezası getirmesiyle dikkat çekiyor.

Rüşvet İddiası

Bir başka kaynak ise öğrencilerin zengin ebeveynlere sahip olduklarını, bu nedenle de 3.000 ABD doları rüşvet ile gençleri cezalardan kurtulacaklarına dair bir söylentiyi paylaşıyor.

Gelen haberler, şu an için yalnızca RFA’nin iddialarından ibaret. Kuzey Kore’den resmi bir açıklama yapılmış değil.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: RFA

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Kenan Kenan dedi ki:

    Dizi bitsin bi hele, öyle izlerim diyip izlemeye tenezzül etmediğim, hiç önemsemediğim bu şey için bir insanın idam edilmiş, bir gencin ise müebbet hapis cezası almış olması ne kadar da garip. Çok kötü ve garip hissediyorum şu an.
    Her geçen gün, diktatörlere karşı savaşmadıkça böyle sudan sebeplerle öleceğimizi düşünüyorum. Ne yazık…

  2. Avatar for alper alper dedi ki:

    Bu haberlerin kaynağı genelde ve her zaman RFA olduğu için çok da ciddiye almayın. RFA dan haftalık olağan Kuzey Kore haberleri…

    Gelecek haftaların RFA haberleri…

    Kim eniştesini köpeklere yedirdi.
    Kim mancınıkla aya adam yolladı.
    Kim isviçre peyniri yiyerek obez oldu
    vs vs

  3. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Halkının, daha uygar ve modern bir ülkede yaşıyor olmasını sağlamak yerine baskı kurmanın hiçbir anlamı yok. İstediği kadar anti-kapitalist, anti-emperyalist vs. olsun, ömürleri baskıyla-fişlenmeyle-korkuyla geçiren millet rejim değiştiğinde adını bile anmaz. Sonuçta o ve onun rejimi Çin’in ve Rusya’nın desteğiyle ayakta kalıyor, onlar küresel oyunda karşıyla veyahut kendi aralarında anlaşıp bunu alaşağı edip başka bir rejim çatısında başka bir oyuncuyla devam etme kararı alırlarsa ne söyleyebilecek toplumu karşısında ? vs. vs. Bence böyle, neyse o ülkenin yaşayanları karar verir her şeye, beni çok ilgilendirmiyor …

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

börü 2039 fragmanı alper çağlar bilimkurgu

Alper Çağlar’ın Bilimkurgu Dizisi BÖRÜ 2039’dan İlk Fragman

Fink - Murat Menteş - Yeni Kitap

Murat Menteş Yeni Romanı “Fink” ile Raflarda