in ,

LOST Dizisi Hakkında Az Bilinen 21 Detay

Lost dizisi hakkında konuşulacak yeni detaylar hâlâ mevcut. İşte bir dönemin kültür hayatına damga vurmuş ikonik yapım hakkında ilginç bilgiler!

Lost Dizisi liste
- Reklam -
- Reklam -

LOST dizisi, dünya üzerinde en çok ses getiren yapımların başında geliyor. Kendisi sadece bir dizi değil, aynı zamanda bir kuşağın izleme alışkanlıklarını şekillendiren kült bir yapım. Üzerinden yıllar geçse dahi tekrar tekrar izlenebilir ve hakkında yine bazı detaylar bulunabilir. Bu yazımızda dizinin perde arkasına göz atacağız.

Yapım, o zamanlarda Alias dizisinin başında bulunan J.J. Abrams’ın katkılarıyla bu günlere kadar getirildi. Son sezonu büyük bir kitle tarafından sevilmemiş olsa ve hatta dalga geçilse de, günümüze kadar gelebilmeyi ve kült olmayı başarabilmiş o ender yapımlardan birisi. 2004 yılında yayına girdiğinde bir nesli televizyon ve bilgisayar ekranına bağlamayı başarmıştı.

Şunu da belirtmek gerek ki LOST, J.J. Abrams’ın kariyerindeki en büyük dayanak noktalarından birisidir. Gelin şimdi bu yapımın perde arkasında gerçekleşen çeşitli olaylara göz atalım.

- Reklam -

Lost Dizisi Hakkında Perde Arkasında Kalmış Detaylar

Lost Dizisi Liste

1. 2003 yılında ailesiyle Hawaii’ye tatile gittiği sırada televizyonda Cast Away filmini izleyen Lloyd Braun’un aklında bu ilginç fikir parlayıvermiş. Braun en başından beri dizinin isminin “Lost” olmasını istiyormuş.

2. Dizinin sunumu yapıldığında toplantı odası derin bir sessizliğe gömülmüş ama ABC’nin drama geliştirme bölümünün başındaki isim olan Tom Sherman, bu fikirden hoşlanmış ve tecrübesiz yazar Jeffrey Lieber’ı senarist olarak işe almış. Yazdığı ilk taslakta Lieber, dizinin ismini Nowhere olarak değiştirmiş. Bu taslak Braun’un beklentilerini karşılamayınca Lieber görevden alınmış. Bunun üzerine Braun hâlâ Alias üzerinde çalışmakta olan J.J. Abrams’la iletişime geçmiş. Her şeye rağmen Lieber’ın ismi dizinin yaratıcıları arasında yer almış.

3. J.J. Abrams çok meşgul olduğu için yayıncı kuruluş Damon Lindelof adında genç bir yazarı işe almış. Lindelof’un en büyük isteği Alias dizisi üzerinde çalışmakmış.

4. Damon Lindelof’un Abrams’a sunduğu ilk taslakların arasında kazazedelerin ormanın içerisinde gizli bir ambar ağzı bulması ve ilk sezon boyunca onu açmaya çalışmaları da varmış.

5. Abrams, Jack rolünde Michael Keaton’ın oynamasını istemiş. İlk planlara göre Jack karakterinin pilot bölümün ortalarında ölmesi gerekiyormuş. O zamanlar ABC’nin başında yer alan Steve McPherson’ın, Jack’i öldürmenin izleyicilerin diziye olan güvenini zedeleyeceğini söylemesi üzerine plan değişmiş ve Keaton diziden ayrılmış. Elbette oyuncunun maaşını uzun bölümler boyunca ödeyecek olmak zor gelmiş olabilir.

6. Jack’in ölümü yerine Oceanic 815’ın yardımcı pilotunun ölmesine karar verilmiş. Bu rolü oynayan kişi aynı zamanda Alias ve Felicity dizilerinde de oynayan, Abrams’ın anaokulundan arkadaşı olan Greg Grunberg’miş.

Sawyer Rolü, Josh Holloway’nin Repliğini Unutması Sonrası Değiştirilmiş

Lost sawyer josh holloway

7. Sawyer rolünü oynaması için Forest Whitaker ile anlaşılmış ama aktöre başrollerinde Michael Keaton’ın Amerika Birleşik Devletleri’nin başkanını oynadığı First Daughter filmini yönetmesi teklif edilince bu rolü bırakmış. Sawyer’ın şehirli bir dolandırıcı olması gerekiyormuş ama denemelere gelen Josh Holloway repliğini unutup, sandalyesini tekmeleyerek bağıra çağıra küfür etmeye başlayınca yazarlar onun karaktere kattığı bu sertlikten hoşlanmışlar ve Sawyer’ı güneyli bir dolandırıcı olarak yazmışlar.

8. Yoon-jin Kim ilk başlarda Kate rolü için seçmelere katılmış. O zamanlarda henüz Sun rolü yazılmamış, hatta henüz Lost’un senaryosu bile yokmuş. Yazarlar Kim’den etkilenerek Sun karakterini yaratmışlar.

9. Abrams, Jorge Garcia’yı ilk kez Curb Your Enthusiasm’ın bir bölümünde keşfetmiş ve ona rol vermeye ant içmiş. Garcia ilk olarak Sawyer rolü için denemelere katılmış çünkü o zamanlarda Hurley rolü henüz ortada yokmuş. Yazarlar Hurley karakterini Garcia’nın karakterini temel alarak oluşturmuşlar.

Hurley Jorge Garcia

10. Dominic Monaghan da Sawyer rolü için seçmelere katılmış ama Charlie olarak seçilmiş.

11. Dizinin ana oyuncularından seçmelere katılmak zorunda kalmayan tek kişi Terry O’Quinn’miş. Kendisi Abrams ile Alias dizisinde çalışmış ve FBI müdürü Kendall’ı canlandırmış.

12. İki saat süren pilot bölüm 13 milyon dolara mal olmuş.

- Reklam -

Dharama Girişimi İlk Defa Lost 2. Sezonu ile Ortaya Çıkmış

13. Sawyer’a saldıran kutup ayısı aslında bir yaban domuzu olacakmış. Kutup ayısı kararı kuşkusuz diziyi daha ilginç bir noktaya taşımış.

14. Bazı izleyiciler Dharma Girişimi’nin logosunun pilot bölümde, Walt’ın arkasındaki uçak enkazında göründüğünü düşünmüşler ama logo 2. sezona dek yaratılmamış. Bu logoyu ayrıca 2. sezonun ikinci bölümünde, Michael’ın Sawyer’ı sala geri çektiği kısımda köpekbalığının kuyruğunda görmek de mümkün.

15. Dharma Girişimi aslında Medusa Şirketi olarak adlandırılıyormuş ama beğenmemiş olacaklar ki sonradan değiştirmişler.

16. ABC’nin başkanı olan Lloyd Braun’u hatırlıyorsunuz değil mi? İşte her bölümün başında “Lost’un önceki bölümlerinde (previously on LOST)” diyen kişi onun ta kendisiymiş.

17. Dizinin baş yapımcısı Carlton Cuse ve Lindelof, Lance Reddick’in Mr. Eko rolünde oynamasını istemişler ama oyuncu The Wire dizisinde oynadığı için 4. sezona dek diziye katılamamış. Elbette ki Mr. Eko rolü başkasına verildiğinden, Charles Widmore’un gizemli adamlarından birisi olan Matthew Abaddon rolünü canlandırmış.

Lost Dizisi Ekibine Katılan İlk Oyuncu Ian Somerhalder Olmuş

mr. eko

18. Bir önceki maddede de belirttiğimiz gibi Reddick meşgul olduğundan yapımcılar Mr. Eko rolü için HBO’nun drama türündeki dizisi OZ’da oynamakta olan Adewale Akinnuoye-Agbaje’ye ulaşmışlar. Mr. Eko ismi Akinnuoye-Agbaje’nin kendi hayal gücünden geliyormuş. Kendisi Eko ismini önerince karakterin aslında Omecca olan ismini değiştirmişler, böylece isim aktörün Nijerya’daki bir kabileden gelen soylarıyla da uyumlu olmuş. Aktör bir de isminin başına “Mr.” İfadesini eklemelerini istemiş. Lindelof bu konuda, “Carlton ve ben birbirimize baktık ve bunun dünyadaki en aptalca şey olduğunu düşündük ama sonradan bu ismi söyledikçe fark ettik ki bir şekilde havalı duruyordu,” demiş. Mr. Eko’nun 4 sezon boyunca dizide kalması gerekiyormuş ama Akinnuoye-Agbaje diziden ayrılmak isteyince bir sezon sonunda kontratına son verilmiş.

19. Locke’ın hayat hikâyesi sırf Terry O’Quinn çekimlerin arasında sahilde oturup iPod’undan müzik dinleyebilsin diye yaratılmış. Abrams, Lindelof’a bu karakter hakkında şöyle söylemiş: “Bu adamın bir sırrı olacak, bunu sen çöz.”

lost john locke

20. Ian Somerhalder (Boone) diziye alınan ilk oyuncuymuş. Ayrıca öldürülmesi planlanan ilk aktör de kendisiymiş.

42! O Kötü Şöhretli Sayıların Bir Ucu Otostopçu’ya Dayanıyor!

21. Carlton Cuse, o kötü şöhretli sayı dizisinin (4, 8, 15, 16, 23, 42) son basamağını bulmakta bir hayli zorlanmış. Derken Otostopçunun Galaksi Rehberi’ne de bir göndermede bulunmak için 42 sayısıyla çıkagelmiş. Bu rakam kitapta, “Hayat, evren ve her şeye dair nihai sorunun cevabı,” olarak geçiyor. Bu sayılar arasından en çok kullanılanı 23’müş. Ayrıca ilk dört sayı ABC Stüdyoları’nın logosunda yer alıyormuş.

Lost Dizisi liste


Sevilsin ya da sevilmesin, birçok kişinin hayatında izler bırakmış bir dizi Lost. Bugün bile birçok bölümüyle kendisini izletmeyi başarabilecek bir seviyede. Acısıyla ve tatlısıyla adada mahsur kalan o grubun yaşadıklarını bizlere harika bir şekilde hissettiriyor. Belki de bunun sebebi dizinin karakterlerinin gerçeğe olabildiğince yakın bir şekilde yaratılmış olmalarıdır.

Peki sizler Lost dizisi hakkında neler düşünüyorsunuz? O ünlü finali hakkında eklemek istediğiniz yorum, bilgi ve teoriler var mı? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynaklar: Mental Floss, Factinate, Buzz Feed, Screen Rant

Halil Oğulcan Karamağara

Bir sürpriz yumurtanın içinde, 1994 yılında, İstanbul'da düşmüşüm annemin karnına. Mesela ağlamamışım doğduktan sonra. Tabii sonradan arayı kapattım. Şu anda Tekirdağ, Namık Kemal Üniversitesinde İngiliz Dili ve Edebiyatı okuyor, kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Anime, dizi ve film izlemeyi çok severim. Okumayı da. Arada kendimi oyun oynamaya kaptırdığım da olmuyor değil. En çok da büyünce yazar olmak istiyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for NamelessOne NamelessOne dedi ki:

    Ellerinize ve kaleminize sağlık. :slightly_smiling_face::heart:

  2. Avatar for OgulcanKara OgulcanKara dedi ki:

    Teşekkür ederim. :slight_smile: 20 karakter. :smiley:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Zaman Kapsülü

Dünyanın En Büyük Zaman Kapsülü 6.000 Yıl Sonra Açılacağı Günü Bekliyor

Thor 5 Hakkında Detaylar - Taika Waititi

“Thor 5” Filmi Yolda Olabilir: Taika Waititi Olası Yeni Projede Çıtayı Daha Yukarı Çıkartmak İstiyor