in

Madde 22 Dizisi Ufukta Göründü! Başrolde George Clooney Var

Joseph Heller’ın ünlü romanı Madde 22, altı bölümlük bir mini dizi olarak televizyona uyarlanıyor.

george clooney
- Reklam -
- Reklam -

Amerikalı yazar Joseph Heller’ın 1961 yılında yazdığı ve kara mizahın en iyi örneklerinden biri sayılan Madde 22 (Catch 22) adlı kült roman Paramount tarafından altı bölümlük bir televizyon dizisine uyarlanıyor. Dizideki baş karakterlerden birini ise ünlü sinema oyuncusu George Clooney canlandıracak.

Kitap, İkinci Dünya Savaşı’nın son aylarında, İtalya civarındaki hayali bir adada Amerika Hava Kuvvetleri için bombardıman uçağı pilotluğu yapan Yossarian adlı bir askerin hikâyesini konu alır ve kahramanımızın içinde kaldığı açmazı askeri zihniyetin ve bürokrasinin saçmalıklarını ön plana çıkararak anlatır bizlere.  Hem hiç tanışmadığı binlerce kişi tarafından öldürülmek istenmesine, hem de giderek artan uçuş sayılarına öfkeli olan Yossarian bu durumdan kurtulmanın bir yolunu arar. Ancak tam bir açmazın (catch) içerisinde bulur kendisini. Tehlikeli görevlerden feragat etmek için herhangi bir girişimde bulunursa, fazlasıyla komik bir bürokratik kural olan Madde 22’ye takılacaktır: Eğer biri tehlikeli savaş uçuşlarını yapmaya gönüllüyse aklını kaybettiği düşünülür ama görevlere katılmak istemediğini belirten resmi bir başvuruda bulunursa delirmediği ortaya çıkar ve böylece görevine devam etmek zorunda kalır.

Tam bir durum komedisi olan kitap, İngilizceye “Catch 22” deyimini kazandırmıştır. Ayrıca Amerika’da tam üç kez yasaklanma talihsizliği de yaşamış ancak ölmeden önce okunması gereken kitaplar listelerinden neredeyse hiç çıkmamıştır.

- Reklam -

Variety‘de yayınlanan özel habere göre George Clooney dizide Albay Cathcart rolünü canlandıracak. Çekimlerin 2018’de başlaması planlansa da henüz dizinin diğer oyuncuları ya da hangi kanalda yayınlanacağı belli değil. Clooney en son 90’lı yıllardaki Acil Servis (E.R.) dizisinde oynamış, ondan sonraysa hep sinema filmlerinde yol almıştı. O nedenle bu yapım ünlü aktörün uzun bir aradan sonra televizyon ekranlarına ilk kez dönüşü anlamına da gelecek.

- Reklam -

Madde 22 daha önce 1970 yılında da sinemaya uyarlanmıştı. Roman ise dilimizde en son Niran Elçi çevirisiyle İthaki Yayınları aracılığıyla basılmıştı. Hâlâ okumayanlar varsa başlamak için güzel bir fırsat olabilir bu.

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

Bir Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

hicbir zamana ait olmayan adam ust

Yerli Bilimkurgu Yazarlarımızdan Olcay Şeker’den Yeni Roman

Sıcak Kafa İnceleme - Afşin Kum

Sıcak Kafa: Düşüncenin Ütopik Özgürlüğü