in

“Maske Kimsin Sen?” Programının Yayından Kaldırılacağı İddia Edildi: RTÜK Harekete Geçmişti

Maske Kimsin Sen? programının yayından kaldırılacağı iddia edildi. ‘Satanizm propagandası’ ile suçlanan yapım için RTÜK harekete geçmişti.

maske kimsin sen? yayından kaldırılıyor fox
- Reklam -
- Reklam -

Maske Kimsin Sen? programının yayından kaldırılacağı iddiaları giderek güçleniyor. Fox TV’de yayına başlayan yarışma programı hakkında RTÜK inceleme başlatmıştı.

Henüz resmi bir açıklama yapılmamış olsa da, Maske Kimsin Sen? adlı yarışma programının erken final yapacağı dile getiriliyor. Gazeteci Birsen Altuntaş’ın haberine göre program 9. bölüm ile final yapacak. Kararın ardında ise Cumhurbaşkanı imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan yeni genelge var.

2022 yılı Medyapım imzasını taşıyan ve Fox TV ekranlarında yayına başlayan yarışma programı, yılbaşı gecesi yayımlanan ilk bölümü ile büyük ses getirmişti.

- Reklam -

Güney Kore dizisi Squid Game ile maskelerin yeniden eğlence programlarında kendilerine yer bulması, bazı kesimlerde tepkiyle karşılandı. Kalamar Oyunu’nda olduğu gibi, yine bir Güney Kore yapımı olan King of Mask Singer yarışmasından uyarlanan Maske Kimsin Sen? özünde bir şarkı yarışması. Bir müzisyenin çeşitli kostümlere bürünerek performans sergilediği, jürinin ise maskenin ardındaki ismi bulmaya çalıştığı program Türkiye’de de ilgiyle karşılandı.

Maske Kimsin Sen? Programı 90’lı Yılların Tuhaf Satanizm Tartışmalarını Yeniden Gündeme Getirdi

1990’lı yıllarda FRP oynayan, rock müzik, metal müzik dinleyen, siyah kıyafetler giyen insanlara yönelik yürütülen satanizm propagandası eleştirileri 2022 yılında yeniden gündeme taşındı.

Akmar Pasajı baskınını aratmayan bu reflekste ilk adım RTÜK’ten geldi. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu, programın titizlikle inceleneceğini duyurdu.

Fox TV ise tepki olarak programın yayın akışını haftada bir günden ikiye çıkarttı.

maske kimsin sen rtük fox yayın akışı

29 Ocak 2022’de Resmi Gazete’de yayımlanan Basın ve Yayım Faaliyetleri konulu genelge ise süreci farklı bir boyuta taşıdı. Genelgenin ilgili kısmında şu ifadeler yer aldı:

“Toplumumuzun temel değerlerine aykırı unsurlar taşıdığı gözlenen ve son günlerde özellikle yabancı içeriklerin uyarlaması şeklinde ekranlara gelen televizyon programlarının toplum üzerindeki yıkıcı etkilerini bertaraf edecek adımlar ivedilikle atılacak.”

- Reklam -

Aile ve Çocuk Dostu Yapımlara Teşvik

“Aile, çocuk ve gençlerin yanlış medya içeriklerinden korunmaları ve haklarını ihlal eden uygulamalarla mücadele edilmesi hususu”na vurgu yapılan genelgede, “Birtakım semboller kullanılmak suretiyle verilmeye çalışılan mesajlarla çocuk ve gençlerin zihin dünyalarını hedef alan yapımlardan onları koruyacak, aile ve çocuk dostu yapımlar teşvik edilecek,” açıklamasına da yer verildi.

Genelgede doğrudan programın adı anılmasa da mevcut tartışmaların hemen üzerine alınan bu kararın, Maske Kimsin Sen? yarışmasına özel olarak getirildiği şeklinde yorumlandı.

maske kimsin sen? rtük

Program son olarak 30 Ocak Pazar günü 7. bölümü ile izleyicinin karşısına çıktı. İddialar ise 9. bölüm ile erken finalin yolda olduğu yönünde.

Tansel Öngel’in sunduğu, jürisinde ise Alican Yücesoy, Melis Sezen, Eda Ece ve Doğu Demirkol’un yer aldığı programın akıbetinin ne olacağı merakla bekleniyor.

Siz bu gelişmeleri nasıl yorumluyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Birsen Altuntaş

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Kehribar Kehribar dedi ki:

    Programı anlamsız bulsam da yaşanan olay çok saçma ve üzücü. Toplum baskısının güzel bir örneği. Aynı şey değil belki ama aklıma şu görüntü geliyor.
    images (64) (17)
    Bu arada program harbiden kötü ve anlamsız, hatta bir tık korkutucu. Keşke korkutucu olduğu için kaldırılsaymış. (Şaka şaka)

  2. Avatar for smartestidiot smartestidiot dedi ki:

    Ne kadar güllük gülistanlık bir ülkede yaşıyoruz da bir program yayından kaldırılsın, çok kırılgan ahlakımız bozulmasın diye savaş veriyoruz. :smiling_face_with_three_hearts: Her şey çok güzel la la la, kadına şiddet-çocuk istismarı-adaletsizlik, hiçbiri yok bu ülkede la la la, çiçekler ne kadar güzel la la la. :hugs:

  3. Avatar for Lorien_archers Lorien_archers dedi ki:

    Yani böyle yollara başvurulmasaydı bu kadar da ilgi görmezdi. Her zamanki gibi pire için yorgan yakarak toplumun büyük kesiminin dikkatini çekmeyecek şeyleri gözlerine sokuyoruz. Madem aile ve çocuk dostu yapım olması isteniyor, o zaman hemen her gün akşam haberlerinde en az 3 haber yer verilen kadın cinayeti ve şiddet olayları da yayından kaldırılsın. Yani en kötü örneği bunlar oluyordur çünkü gerçekler. Hatta kanalın biri kadının vurulduğu anlar sadece bizde diyerek vermişti bi kadın cinayeti haberini.
    Haber harici televizyon izlemediğim için diziler hakkında yorum yapamayacağım. Bu yarışmadan da bizimkiler izlediği için haberim oldu ve aman aman bir program da değil. Bizimkiler de sadece tüm saçma programların arasında bu, saçma da olsa müzik çalıyor diye izliyorlar.
    Bence buradaki esas husus farklı ve hepimiz biliyoruz sebebini. En çok izlenen haber kanalı.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

maus yasaklandi

Pulitzer Ödüllü Grafik Roman “Maus” Bazı ABD Okullarında Yasaklandı

Hem Müslüman Hem Feminist belgesel izle

Türkiye’deki Müslüman Feminist Hareketini Konu Alan “Hem Müslüman Hem Feminist” Belgeseli YouTube’da Yayında