in

Mezbaha No: 5 Dizi Film Oluyor

Kurt Vonnegut’un kült eseri Mezbaha No: 5 ekranlarımıza taşınıyor.

mezbaha no 5 ust
- Reklam -
- Reklam -

Kurt Vonngeut dendiğinde Kedi Beşiği‘nden tutun da Şampiyonların Kahvaltısı‘na dek pek çok başarılı, nevi şahsına münhasır eser geliyor insanın gözü önüne. Ama bunlardan biri var ki çoğu kişi için her zaman diğerlerinin bir adım önünde olmuştur: Mezbaha No: 5 (Slaughterhouse-Five).

Billy Pilgrim adındaki genç bir Amerikan askerinin İkinci Dünya Savaşı sırasında zaman ve mekânda kaybolduğu Mezbaha No: 5, yazarın çoğu eserinde olduğu gibi bilimkurgu, hiciv ve kara mizah öğelerinin başarılı bir karışımından oluşuyor. Yurt dışında defalarca kez sansürlenip yasaklanan eser dilimizde en son April Yayıncılık tarafından Mezbaha 5 adıyla yeniden yayımlanmıştı.

Variety‘de yer alan habere göre çekilmesi planlanan dizi film sadece Billy’nin karmakarışık hayatını değil, Vonnegut’ın kurguladığı evreni de kapsayacak ve bize kitapta yer almayan farklı sahneler de sunacak. Dizinin senaryosunu ve prodüktörlüğünü üstlenen Patrick Macmanus bu durumu şu sözlerle açıklamış:

- Reklam -

Vonnegut’ın boşa yazdığı tek bir satır bile yok. Ama kitabın içinde çok daha büyük bir dünyaya işaret eden bazı satırlar bulunuyor. Sadece dış uzaya gitmekten söz etmiyorum. Amerika’nın balkanlaştırıldığını ve hidrojen bombası saldırısına uğradığını ima ediyor. Bu hikâyeyi anlatmanın en iyi yolunun günümüzün televizyonu olduğunu düşünüyorum. Her ne kadar yaklaşık 275 sayfadan oluşsa da daha geniş bir çerçevede anlatılabilecek kadar olgun bir kurgu olduğunu düşünüyorum.

- Reklam -

Mezbaha No: 5‘in hangi kanalda yayınlanacağı şimdilik belli değil ama görüşmeler devam ediyor. Kitap daha önce 1972 yılında sinemaya uyarlanmış, Cannes Film Festivali‘nde ödüle layık görülmüş ama gişede istediği başarıyı elde edememişti. Bakalım dizi uyarlaması Billy Pilgrim’in şanssızlığını yenmeyi başarabilecek mi?

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

kara kara kapkara ust 1

Kara Kara Kapkara ve Sonsuz Dişli Öyküler

Star Wars Knights of the Old Republic

Yeni Star Wars Üçlemesi Old Republic Hakkında Olmayacak