in , ,

Orta Dünya’nın Hakları Satıldı: Tolkien Uyarlamaları Artık Embracer Group’a Emanet

Middle-earth Enterprises şirketi Embracer Group’a satıldı. J.R.R. Tolkien’in eserlerinin uyarlama hakları el değiştirdi.

Middle-earth Enterprises orta dünya hakları
- Reklam -
- Reklam -

Middle-earth Enterprises, video oyun şirketi Embracer Group tarafından satın alındı. J.R.R. Tolkien tarafından yaratılan Orta Dünya’nın bütün uyarlama akları, artık yeni bir şirketin eline geçti.

Oyun dünyasında büyük satın almalar devam ederken Embracer Group bünyesine yeni bir şirketi daha kattı. Embracer Group, J.R.R Tolkien’in Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit edebi eserlerinin fikri mülkiyet haklarını alarak yalnızca oyun değil, film ve dizi adaptasyonu imkânına da sahip olmuş oldu.

Middle-earth Enterprises, 1970’de Tolkien’in eserlerinin film, video oyun, masa oyunu ve diğer yan haklarını satın almıştı. Şirket bu hakları 1978’deki Yüzüklerin Efendisi animasyon filmi için kullanmış; ardından da haklar uzun yılar atıl durumda kalmıştı. 1990’ların sonunda ise New Line Cinema, Peter Jackson imzalı Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit filmleri için hakları yine bu şirketten kiralamıştı.

- Reklam -

Gerçekleşen satın almayla birlikte şirketin odaklanabileceği yapımlara dair bazı ipuçları da verildi. Gandalf, Aragorn, Gollum, Galadriel, Eowyn gibi ikonik karakterlere ve J.R.R. Tolkien’in eserlerinde yer alan diğer karakterlere dayanan ek filmler bahsedilen yeni uyarlama ihtimalleri arasında.

Middle-earth Enterprises Satın Alımında Fiyat Açıklanmadı

The Saul Zaentz Company’nin bir bölümü olarak yoluna devam eden Middle-earth Enterprises’ın açık artırmaya çıkışı geçen şubat ayında gündem olmuştu. Embracer Group’un ne miktarda bir parayla satın almayı gerçekleştirdiği bilinmese de, açık artırmanın 2 milyar dolar ile başladığı gelen bilgiler arasında.

Öte yandan J.R.R. Tolkien’in kitaplarının basımları hâlâ Tolkien’in mirasçılarında olacak. Middle-earth Enterprises yalnızca adaptasyon haklarını elinde bulunduruyordu.

Middle-earth Enterprises orta dünya hakları satıldı

Embracer Group bu satın alımla geniş bir fikri mülkiyet kataloğunun sahibi olmayı başardı. Yüzüklerin Efendisi üçlemesi ve Hobbit ile ilgili video oyunları, masa oyunları, markalı ürünler, tema parkları ve tiyatro oyunları şirketin eline geçen haklardan bazıları.

- Reklam -

Embracer Grup CEO’su Lars Wingefors yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Dünyanın en destansı fantazi serilerinden biri olan Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit’in Embracer ailesine katılmasından ve küresel grubumuz genelinde birliktelikler de dahil olmak üzere daha fazla içerik fırsatının kapısını açmasından gerçekten heyecan duyuyorum.”

2 Eylül’de izleyicilerle buluşacak Amazon Prime Video imzalı The Lord of the Rings: Rings of Power dizisi, Warner Bros.’un The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim animesi, Electronic Arts’ın The Lord of the Rings: Heroes of Middle-earth oyunu ve Daedalic Entertainment’ın The Lord of the Rings: Gollum oyunu, artık temelinde Embracer Group sorumluluğunda olacak.

Bünyesinde 120’den fazla stüdyo bulunan Embracer Group, Middle-earth Enterprises’ın dışında Limited Run Games ve Tripwire Interactive ile Singtrix ve Tuxedo Labs şirketlerini de eş zamanlı olarak satın aldığını duyurdu.

Yeni satın alma hakkında sizin yorumlarınız neler? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Venture Beat

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

5 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for narpal narpal dedi ki:

    Yine mi Embracer Group.

  2. Avatar for nefarrias_bredd nefarrias_bredd dedi ki:

    Bu haber biraz canımı sıktı. Bu adamlar 200 daire sahibi mirasyedi ev sahibi modunda yaklaşıyor bu telif olaylarına. Allah hepimizi korusun ne diyelim.

  3. Avatar for birisi43 birisi43 dedi ki:

    Bu firma parayı nereden buluyor böyle. Son zamanlarda buldukları her şeyi satın alıyorlar. Aldıkları haklarla birşey yapmıyorlar bildiğim kadarıyla.

  4. Avatar for murgul murgul dedi ki:

    Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi’nin film/dizi haklarını alıp ne yapacaklar ki? Yeniden bir Yüzüklerin Efendisi üçlemesi çekmek absürt olur bence.

    Silmarillion’a geçip, Feanor’un hikayesi, Gondolin’in Düşüsü gibi hikayelerin filmleri yapılmalı bence.

    Feanor’un hikayesi rahatlıkla üçleme olabilecek kapasitede bence.

    Silmarillion’un telif hakları J.R.R. Tolkien’de mi sayılıyor yoksa Christopher Tolkien de mi bilmiyorum. Eğer baba Tolkien’deyse telifin bitmesine 20 yıl kaldı. Vakıf Silmarillion’daki hikayeleri maddi gelire çevirmek ister bence.

    Fakat eğer telif Christopher Tolkien üzerindeyse muhtemelen Rings of Power’ın başarısına göre astronomik ücretlere satmak isterler Silmarillion hikayelerini.

    Özellikle Feanor’un hikayesini umarım bir gün izleyebiliriz.

  5. Avatar for Tnuviel37 Tnuviel37 dedi ki:

    Sadece Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit olarak bakma olaya. 3. Çağ ile ilgili bir çok hikaye anlatabilirler. Son savaş sonrası Gondor ve Arnor olur, Witchking’in yükselişi olur, Glorfindel’ın maceraları olur, Kuzeydeki kolcuların (Aragorn’un babası ya da dedesi üzerinden) hikayeleri olur, Gandalf’ın maceraları olur,… Bir çok hikaye üretebilirler. Tabi onlar alırken ne düşünüyordu ve ne yapacaklar bilemem.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Robert De Niro "Wise Guys" Filmi

Robert De Niro Suç Dünyasına Geri Dönüyor: Ünlü Aktör “Wise Guys” Adlı Filmde Başrol Olacak

ferrari filmi yeni michael mann

Michael Mann’in Tutku Projesi “Ferrari” Filminde Çekimler Başladı