in ,

MUBI ve Cine5 Dahil 5 Yayıncıya RTÜK İhtarı: Lisans Alınmazsa Erişim Engeli Geliyor

MUBI ve Cine5 dahil toplamda 5 yayın platformu, 72 saat içinde RTÜK’ten lisans almazsa kanallara erişim engeli getirilecek.

Spotify Erişim Engeli Rtük
- Reklam -
- Reklam -

1 Ağustos 2019 tarihinde Resmi Gazete’de duyurulan yönetmenlikle birlikte dijital yayın platformlarının lisans alması zorunlu hale getirilmişti. Netflix, Blutv, puhutv gibi kanallar lisans almak ve bazı düzenlemelere gitmek durumunda kaldı. Şimdi ise RTÜK’ten MUBI, Cine5, Sinop Yıldız TV, Aras Tv ve Kanal 58 kanallarına ihtar geldi.

MUBI, Cine5, Sinop Yıldız TV, Aras Tv ve Kanal 58 eğer 72 saat içerisinde lisans başvurusunda bulunmazsa mecraları erişim engeline takılacak.

Meclisten geçen yasa geçen yaz yürürlüğe girmiş ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, dijital ortamlardaki yayınları denetleme yetkisine sahip olmuştu. RTÜK de buradan çıkarak Netflix ve BluTv dahil 600’den fazla şirketin lisansını çıkarttı ve bundan 60 milyon TL’den fazla gelir elde etti.

- Reklam -

MUBI

RTÜK’ün internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamaya göre hâlâ lisans almamış olan bazı platformlar var. Kurul bu 5 platforma lisans alabilmeleri için 3 günlük bir süre tanıdı. Bu zaman dilimi içerisinde mecralar eğer lisans almazsa erişime kapatılacak.

RTÜK, MUBI ve Cine5 Dahil 5 Platforma İhtarda Bulundu

https://cine5tv.com, http://sinopyildiz.tv, http://www.arastv.net/v1/, http://www.kanal58.com.tr ve https://mubi.com/tr web siteleri için RTÜK’ün yayınladığı açıklama aşağıdaki gibi.
Açıklama

Yukarıda belirtilen internet sitelerinin;

Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmeliğin “İnternet ortamından yayın lisansı almadan yapılan yayın hizmetleri” başlıklı 10 uncu maddesi kapsamında;

- Reklam -

İnternet ortamından yürütülen yayıncılık faaliyetine ilişkin olarak yayın lisansı başvurusunda bulunabileceği, başvuru talebini içeren dilekçesi ve eki taahhütname ile birlikte üç aya tekabül eden yayın lisans ücretini peşin olarak ödemesi halinde üç ay süresince yayınlarına devam edebileceği,

Belirtilen süre içerisinde internet ortamından yayın lisansı verilmesi işlemlerinin tamamlanmaması ve bu süre için de hesaplanacak yayın lisansı ücretini peşin olarak ödemesi halinde ilave üç ay daha yayın hizmetlerini sunabileceği,

Başvuru talebini içeren dilekçesiyle birlikte taahhütnameyi sunmaz ve üç aya tekabül eden yayın lisans ücretini peşin olarak ödemez veya yayın hizmetlerine bu duyuruyu müteakiben yetmiş iki saat içerisinde son vermez ise Üst Kurul tarafından 6112 sayılı Kanunun 29/A maddesinin ikinci fıkrası uyarınca sulh ceza hâkiminden söz konusu yayınla ilgili olarak içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi talebinde bulunulacağı ve ayrıca aynı Kanunun 33 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulacağı,

İhtar olunur.
Buna karşın bahsi geçen platformların nasıl bir adım atacağı şimdilik belli değil. Lisanslama ücretinin 100 bin TL olarak açıklandığını hatırlatalım.

Peki siz RTÜK’ün dijital yayın mecralarına dair yaklaşımını nasıl buluyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Netflix Türkiye, RTÜK Talebiyle Designated Survivor’ı Sansürledi

Kaynak: rtuk.gov.tr

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Lost Dizisi Liste

Lost 3. Sezon ile Final Yapabilirdi: Yıllar Sonra Gelen İtiraf

Ninja Kaplumbağalar Animasyon Filmi

Ninja Kaplumbağalar Animasyon Filmi Geliyor