in

Mülksüzler Dizi Oluyor: Ursula K. Le Guin’in Kült Bilimkurgu Romanı Ekrana Geliyor

Mülksüzler dizi uyarlaması yolda. Ursula K. Le Guin’in kült bilimkurgu romanı The Dispossessed ekrana uyarlanacak.

mülksüzler dizi ursula k le guin
- Reklam -

Mülksüzler dizi oluyor. Ursula K. Le Guin imzalı kült bilimkurgu romanı televizyona uyarlanıyor. İşin başında 1212 Entertainment ve Anonymous Content var.

Orijinal adı The Dispossessed olan ve ilk defa 1974 yılında yayımlanan kitap dilimize Metis Yayınları tarafından Levent Mollamustafaoğlu imzasıyla ve Mülksüzler adıyla kazandırılmıştı. Hugo ve Nebula gibi prestijli ödüllerin sahibi olan eser, birbirlerinden yüz yıllar içerisinde korku ve güvensizlik duygularıyla uzaklaşan Anarres ve Urras adlı ikiz gezegenlerdeki paralel hikâyeleri konu alıyor.

Anarres kolonisi zaman içerisinde, savaşan ulusların, ciddi yoksullukların ve muazzam zenginliğin uygarlığı Urras’tan izole ediliyor. Anarres’teki bir fizikçi, zaman ve mekânın sınırları hakkında bir teori geliştiriyor. Bu teori sayesinde uzay ve mekân algıları tümden değişiyor. Bu değişim, her iki gezegende de radikal dönüşümlere neden olabilir. Hatta bu gezegenlerin evrendeki konumlarını bile değiştirebilir. Ancak öncesinde teorinin kanıtlanması lazım. Bu nedenle dahi fizikçinin Urras’a seyahat etmesi ve bu iki uygarlık arasındaki anlaşmazlıkları çözüme kavuşturması gerekiyor.

- Reklam -

Mülksüzler Dizi Uyarlaması Hakkında Bilinenler Kısıtlı

Şu an için dizinin yayıncı platformu, senaristleri, yönetmenleri ya da oyuncuları gibi detaylar belli değil.

1212 Entertainment’tan Joshua Long ve Roberto Grande, uyarlama hakkında şunları kaydediyor:

“Mülksüzler, Ursula K. Le Guin’in bütün kitapları arasında günümüzle içgüdüsel bir yakınlık kurmayı başarıyor. Mülksüzler, şu an içinde yaşadığımız dünyayla çok doğru bir şekilde eşleşiyor. Bilimkurgu türü üzerinde bu denli büyük etki yapmış çok az eser var ve bu kitabı yeni bir ortama uyarlama görevinin bizlere emanet edilmesinden dolayı gurur duyuyoruz.”

Anonymous Content’ten David Levine ise şu yorumda bulunuyor:

“Mülksüzler, toplumumuzdaki güncel bölünmenin iyi hazırlanmış bir araştırmasını sunuyor. Bunu da suçlama, küçümseme ya da yargılama olmaksızın; aynı anda hem ciddi düşünmeye hem de kaçmaya sevk ederek yapıyor.”

Mülksüzler dizisi hakkında umut veren bir detay ise Le Guin’in oğlu Theo Downes-Le Guin’in de projenin içinde olması. Theo geliştirme sürecini yakından takip ederek annesinin mirasına sahip çıkacak.

- Reklam -

mülksüzler dizi ursula k. le guin

Mülksüzler 50 Yıl Sonra Bile Hâlâ Güncelliğini Koruyor

Theo Downes-Le Guin uyarlama haberi hakkında şöyle konuşuyor:

“Yayımlanmasından neredeyse yarım yüzyıl sonra Mülksüzler, kendimizi sıkıştırdığımız kalıpları nasıl değiştirebileceğimiz hakkında güncel öneriler sunmaya devam ediyor.

“Annemin sözlerinin ve fikirlerinin her zamankinden daha geniş bir kitleye ulaşmasına yardımcı olabilmek için 1212 Entertainment ve Anonymous Content ile birlikte çalışmaktan mutluluk duyuyorum.”

Son olarak yazarın bir diğer klasiği olan Yerdeniz serisinin de ekrana uyarlanacağını öğrenmiştik. Öte yandan bilimkurgunun diğer devlerinden Isaac Asimov imzasını taşıyan Foundation ve Frank Herbert’ün kaleminden çıkan Dune uyarlamaları da şu sıralar gündemi hayli meşgul ediyor. Anlaşılan kült bilimkurgu eserlerinin sinema ve televizyondaki yolculuğu tüm hızıyla devam edecek.

Siz bu uyarlama haberini nasıl karşıladınız? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Variety

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

7 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for GKS GKS dedi ki:

    Yeter kuruttunuz tüm edebiyatı ya… Son birkaç senede yapılan katliamın hesabını tutamıyorum artık.

  2. Avatar for Blackheart Blackheart dedi ki:

    Katledilme sırası Mülksüzler’e geldi sanırım.

  3. Avatar for Ishamael Ishamael dedi ki:

    Bence bu güzel bir haber. Kötü yapmazlarsa eğer ben katliam olarak düşünmem.

  4. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Eğer kaliteli yapılırsa tadından yenmez ama olasılıklar gayet düşük.

  5. Avatar for Kvot Kvot dedi ki:

    Fantastik ve bilim kurgu edebiyatındaki her iyi eseri alıp onu film ve dizi haline getirme furyasından çok hoşlanmıyorum. Çünkü amaç eseri iyi bir şekilde televizyona yansıtmak değil,minimum maliyetle maksimum kazancı almak oluyor genellikle. Bu yüzden de ortaya çıkan şey saçma sapan, asıl eserle alakası olmayan şeyler oluyor. Ve şu vakte kadar izlediğim uyarlamaları yapan kişilerin çoğu aptal kişiler. Eseri değiştirip,değiştirdikleri yerlere iyi bir materyal koyamıyorlar.Bu yüzden bu uyarlama için pek heyecanlı değilim.Bu uyarlamanın da kötü olma ihtimali iyi olma ihtimalinden daha fazla.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2 cevap daha var.

Squid Game ceviri hatalari

Squid Game Çeviri Hataları Nedeniyle Mesajını Iskalıyor mu?

Akınrobotics İnsansı Robotu Mini Ada

Akınrobotics’in İnsansı Robotu Mini Ada Satışa Çıktı: Fiyatlar Dikkat Çekiyor