in

Neil Gaiman’dan Gormenghast Dizisi Geliyor!

Gotik fantazyanın öncülerinden biri olan “Gormenghast” serisi, Neil Gaiman ve Akiva Goldsman tarafından televizyon ekranlarına taşınıyor.

neil gaiman Gormenghast Dizisi
- Reklam -
- Reklam -

Gormenghast serisini mutlaka duymuşsunuzdur. Mervyn Peake‘in yazmış olduğu gotik fantazi türündeki serinin beş kitabı bulunuyor: Titus Groan, Gormenghast, Titus Alone, Titus Awakes ve Boy in Darkness. İlk üç kitabı Türkçeye Dost Körpe tarafından, İthaki Yayınları aracılığıyla çevrilen bu seriyi anlamak için bizzat çevirmeninin sözlerine kulak verelim:

“Kolaylık olsun diye bu üçlemeyi gotik yazın olarak nitelendirebiliriz; ya da tüm eleştirmenlerin hemfikir olduğu gibi, gelmiş geçmiş en iyi fantastik yapıtlar arasında olduğunu söyleyebiliriz. Mervyn Peake’in fantastik edebiyatın tahtına oturmada, Tolkien dışındaki tek aday olduğunu iddia edebiliriz. Ama tıpkı ona adını veren şato gibi devasa, uçsuz bucaksız, keşfedilmemiş labirentlerle dolu bu yapıtın her sayfasına damgasını vuran özgünlük bizi bu kolaycılığa kaçmanın hazzından mahrum bırakacaktır.”

Ve şimdi seri hakkında övgüleri bir kenara bırakıp asıl konumuza gelelim. Deadlinenın haberine göre Neil Gaiman ve yapımcı Akiva Goldsman (Akıl Oyunları, Ben Efsaneyim), bu roman serisini FremantleMedia için bir televizyon dizisine uyarlamaya başladılar.

- Reklam -

Mervyn Peake’in beş kitaplık hikâyesi Gormenghast Kalesi’nin sakinlerini konu alıyor. Pek çok kişi tarafından gotik fantazinin zirvesi olarak görülen seri detaylı tasvirleriyle muazzam, karakterleriyle karmaşık bir olay örgüsü sunarak hikâyesini okuyucuyla buluşturuyor.

BBC 2000 yılında serinin ilk iki kitabı olan Titus Groan ve Gormenghast’ı, Jonathan Rhys Meyers ve Christopher Lee’nin de oynadığı dört bölümlük bir dizi olarak uyarlamıştı. Fantastikseverlerin zevk alabileceği iş olmasının yanında, Gaiman ve Goldsman’ın isimleriyle anılan yeni proje için kesinlikle gelecek vadettiğini söyleyebiliriz.

Gormenghast Dizisi Mizah, Entrika ve Karanlık Atmosferi Bir Araya Getirecek

Gaiman’ın yapım hakkındaki açıklaması şöyle:

“Literatürde Mervyn Peake’nin olağanüstü Gormenghast romanları gibi başka bir şey yoktur. Onlar bir sanatçı tarafından işlenmiş ve bizi kahramanları, kötüleri ve unutması imkânsız olan yaşamdan büyük insanlarla birlikte şehir büyüklüğünde bir antik kaleye götürüyor. Fantazi tarzını sevenlerin 60’lı yıllarda Yüzüklerin Efendisi ve Gormenghast kitaplarına sarılmasının bir nedeni var. Peake’in parlak vizyonunun ekrana gelmesine yardım etme şansına sahip olmak bir onurdur.”

- Reklam -

Scripted Entertainment başkanı Dante Di Loreto ise şunları ekledi:

“Hiçbir şey karanlık bir atmosferi mizah ve entrika ile Gormenghast’ın yaptığı gibi birleştiremez. Bu, şimdiye kadar yaratılmış en eksantrik ve canlı hayal edilmiş evrenlerden biridir. Neil’la ilişkimizi sürdürmek için heyecanlıyız ve proje ekibi, dizinin mizah ve trajedinin mükemmel karışımını keşfetmek için gayet ideal.”

Serinin yaratıcısı yazar Mervyn Peake’in oğlu ve Peake Estate’in yöneticisi Fabian Peake ise şöyle konuştu:

“Televizyon için yapılan Gormenghast kitaplarının uyarlamasını görmek için çok heyecanlıyız. Bu girişim, çok yönlü bir sanatçının hayal gücünü keşfetmek için eşsiz bir fırsat sunuyor.”

Peki siz kitapları okudunuz mu? Ya da Gormenghast romanlarını uyarlamak için Neil Gaiman ve Akiva Goldsman’ın bir araya geliyor olması hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bizlerle paylaşmayı unutmayın!


Titus Groan: Olağan Bir Fantazi

Emin Özçay

94 yılında hayata gözlerini açan ben, yaşamanın amacını farklı dünyaları keşfetmede buldum. Halihazırda uzatmalı üniversite öğrenciliğine devam ederken, günlük yaşamın rutininden büyülü dünyalarda geçirdiğim zamanlarla kurtulmayı başardım. Çocukluğumda bilgisayar oyunları ve çizgi dizilerle başlayan serüvenim, şu zamanki hayatımın temelini oluşurdu. Keşfettiğim dünyaların büyüsüne kapıldığımdan, bu dünyayı pek sevmiyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Agape Agape dedi ki:

    Bu haber olmasa Gormenghast serisinin aslında 5 kitaptan oluştuğunu fark etmeyecektim. Beynimden vurulmuşa döndüm. Umarım yarım kalmayacaktır. Yarım kalan seriler kadar beni üzen başka bir şey yok. Yabancı dilim de maalesef rezalet ve bu yüzden çeviri kitaplara çok bel bağlamış durumdayım. Sanırım sırf bu sebep yüzünden bir gün adam akıllı oturup ingilizce öğreneceğim. Dizi için diyeceğim bir şey yok. Ben uyarlamalardan haz etmiyorum. Nedense hep bir tarafı eksik kalıyor.

  2. Avatar for Bagatur Bagatur dedi ki:

    Üzülmenizi gerektiren bir şey yok aslında. Seriyi Gormenghast serisi yapan ilk iki kitabı. Sonrakiler ne yazık yazarın ölümünden sonra basılmış kitaplar. Yine ne yazık ki ilk iki eserin çıtasının çok altında kaliteye sahipler.
    yani Gormenghast ruhu ilk iki kitaptan sonra solup yok oluyor. Tüm atmosferi ve karakterleriyle birlikte. Ayrıca mekan olarak da değişiyor. Eğer diğer kitapları da okursanız bunu ilk iki kitabın hatırına yaparsınız.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

uykuyayatanlar ust

Dorothee Elmiger’den “Uykuyayatanlar” Bizleri Bekliyor

stephen king mahser ust

Stephen King’in Post Apokaliptik Romanı “Mahşer” Yeniden Dizi Oluyor!