in ,

Netflix, 2020’de 4 Milyondan Fazla Abone Kaybedebilir

Netflix, yeni ve dişli rakiplerin yayına başlamasıyla 2020 yılı içerisinde yalnızca Amerika’da 4 milyondan fazla abone kaybedebilir.

Netflix Abone Kayıp
- Reklam -

Çevrimiçi yayın platformu anlamında dünya lideri olan Netflix için 2020 yılı pek de güzel geçeceğe benzemiyor. Kanal, şimdiye kadar bu alanda dünya çapında neredeyse tekel olarak sürdürdüğü yayıncılığı yeni ve dişli firmalarla paylaşmak zorunda kalacak.

Kanal üzerinde bu sıralar büyük bir baskı var. Netflix için en büyük sıkıntı, kendisinden sonra yayına başlayan tüm rakiplerinin daha düşük fiyat politikasıyla yola çıkması. Bu, pek çok kişinin farklı platformlara kaymasını sağlayacak ve Netflix’in büyümesini etkileyecek. Hatta bazı mecralar daha şimdiden “Netflix katilleri” olarak adlandırılıyor.

Netflix bugüne kadar abone sayısını korumada fazla sıkıntı yaşamadı. Bu yılın ikinci çeyreğinde hafif bir düşüş yaşasa da üçüncü çeyrekte rakamları toparladı ve büyüme hızında normal bir seyre döndü. Eylül ayında Netflix dünya çapında 160 milyona yakın abonesi olduğunu açıklamıştı. Bu abonelerin 60 milyonu ABD’de yaşıyor ve rakamın önümüzdeki yıl 4 milyon kadar düşeceği tahmin ediliyor.

- Reklam -

Netflix

Konuyla ilgili son tahminler Needham & Company’den Laura Martin’in açıklamalarıyla ortaya çıktı. Martin, Bloomberg kanalında yaptığı açıklamada; Netflix’in temel sorununun, Disney+ ve Apple TV+ gibi daha yeni hizmetler ile fiyat konusunda rekabet edememesi olduğunu söyledi.

Örneğin, Disney+ şu anda Amerika’da ayda 6,99 dolar, Apple TV+ ise daha ucuz ve ayda 4,99 dolar olarak fiyatlandırılıyor. Bu, Netflix’in 8,99 dolardan başlayan fiyatlandırmasına kıyasla oldukça düşük rakamlar anlamına geliyor. Üstelik platformun giriş seviyesi değil de üst seviye planlar kullanması için ücret artıyor. Bazı Netflix aboneleri şu anda ayda 15,99 $ ödüyor.

Martin, şirketin Disney+, Apple TV ve yaklaşmakta olan NBC Peacock servisiyle doğrudan rekabet etmek için 5 ila 7 dolar arasında ideal bir fiyatla daha ucuz bir paket çıkarması durumunda abone sayısındaki düşüşü önleyebileceğini öne sürüyor. NBC, Peacock için fiyatlandırmayı henüz açıklamadı. Ancak onun da Netflix’in Temel planından daha ucuza gelmesi bekleniyor.

netflix turkiye son aciklama

Reklam İçeren Bir Netflix Geliyor Olabilir

Netflix’in bu durumda reklam içeren yeni bir plan seçeneği sunabileceği düşünülüyor. Reklamsız ve reklam destekli ikili strateji, Netflix’in piyasa değerini korumasını sağlayacak. Aynı zamanda yeni ve daha düşük ücretli diğer firmaların planlarıyla da rekabet edebilir hale gelecek.

- Reklam -

Fakat burada asıl sorun, Netflix’e böyle bir seçeneğin gelmesinin dahi kullanıcılarını kızdıracağı yönünde. Çünkü Netflix kullanıcıları kanalda herhangi bir reklam görmek istemiyor. Üstelik bu şirketin kendi yapımlarını kapsayan reklamları da içeriyor. “Reklamları olan bir Netflix” söylentileri geçmişte birçok defa ortaya çıkmış ve Netflix böyle bir şeyin olmadığı konusunda söylentileri kesmek için her defasında açıklama yapmak zorunda kalmıştı.

Netflix

Netflix’in, içerisinde reklam içeren bir paketi yakın zamanda sunacağı bilgisi muhtemel gibi duruyor. Ancak buradaki sorun halihazırda Netflix kullanan kesimi bu plana geçirmek yönünde olacak. Çünkü kullanıcılar çok daha ucuz ve reklamsız çözümler sunan platformlar dururken, yıllardır hizmet aldıkları bir platforma biraz daha az ödeyip reklam istemek izlemeyecekler. İngiltere’de yapılan 2019 tarihli bir çalışma Netflix’in, hizmete reklamlar eklendiğinde abonelerinin %57 kadarını kaybedebileceğini ve bunun riskli bir hamle olduğunu söylemişti. Bu da kanalın bu tarz bir hizmeti sunmasının önünde büyük bir engel olacak gibi duruyor.

Peki ya siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Amazon Prime, Disney+, AppleTV+ gibi yayıncılar ülkemize daha uygun bir fiyata geldiği takdirde mevcut Netfkix aboneliklerinizden vazgeçip diğer platfomlara bir şans verir misiniz?

Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.


* Netflix Türkiye ve RTÜK’ten Ebeveyn Kontrolü Açıklamaları

Kaynak: Screen Rant

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

5 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for ohyespatates ohyespatates dedi ki:

    Hepsi Türkiye’ye geldiğinde ay, ay abonelik almayı düşünüyorum. Spotify, Netflix, PS Plus falan derken hayatımız abonelik ücretleri vermekle geçiyor.

  2. Avatar for Seroo Seroo dedi ki:

    İlla torrente geri dön diyorlar.

  3. Avatar for GkiraraJ GkiraraJ dedi ki:

    Netflixte özellikle takip ettiğim izlediğim veya sevdiğim bir dizi yok. Aksine netflixte anime izliyorum resmen. Turkanimeden tek farkı reklam olmaması ve kaldığı yerden devam etmesi idi ama artık çoğu sitede kaldığı yerden devam eden video oynatıcıları ve adblock diye bir gerçek var. Fazla anime olmadığını da sayarsak video oynatıcılarının donmama sorunu olmaması ve sevdigim bazı yapımlara maddi destek amaçlı izlemem dışında bir artısı kalmıyor açıkçası. Ve bunlarda netflix orjinalyapımları olmadığı için disney+ üzerinde filan bulabilirsem netflix bırakır oraya-oralara giderim yani. Aksi halde ise beraber kullanırım sanırım. Onun dışında bu ay ki witcher gibi özellikle istediğim nadir şeyler için ise yine abonelik alırdım, alırım.

  4. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Disney Türkiye’ye gelmeyecek diye okumuştum. Ne kadar doğru bilmiyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

disney marvel sinematik evreni Avengers

Avengers: Endgame Kadar Epik Bir Marvel Filmi Geliyor

The Matrix 4

The Matrix 4 Vizyon Tarihi Açıklandı