in

Netflix, Anna Karenina Uyarlaması Dahil Tüm Rus Yapımlarını İptal Etti

Netflix, Anna Karenina dizi uyarlaması dahil toplam 4 Rus yapımı projesini iptal etti. Rusya’nın Ukrayna topraklarını işgal etmesinin ardından Batı’nın yaptırım politikası devam ediyor.

Netflix, Anna Karenina ve rus dizileri iptal
- Reklam -
- Reklam -

Netflix, Anna Karenina dizi uyarlaması dahil Rus yapımı projelerinin çekimlerini durdurdu. Rusya-Ukrayna savaşı, kültür dünyasında da ciddi yaptırımları beraberinde getirdi.

Avrupa ülkeleri ve ABD, Rusya’ya çeşitli ekonomik yaptırımlar uygulamayı sürdürüyor. Öte yandan dev şirketler de bu tepkiyi sürdürmeye kararlı gibi görünüyor. Disney, Warner Bros. ve Sony’nin filmlerini Rusya’da vizyona sokmama kararının ardından bir hamle de dijital yayın devi Netflix’ten geldi.

Netflix, öncelikle Rus televizyon kanallarına platformunda yer vermeyeceğini açıkladı. Şirket, genellikle yayın yaptığı ülkenin kurallarına uygun şekilde hareket etmesiyle biliniyor. Rusya’nın yayın talebiyse akışta 20 ücretsiz Rus televizyon kanalına yer verilmesine yönelikti. Yayın devi önce bu şartı uygulamayacağını duyurdu ardından da Rus yapımı Netflix orijinallerinde çekimleri durdurdu.

- Reklam -

Netflix, Rusya Orijinal Yapımlarında Çekimleri Durdurdu

Netflix, Rusya’daki hizmetini yalnızca bir yıl önce yerelleştirdi. Henüz ülkede resmi bir çalışanları yok. İlk Netflix Rusya orijinalinin ön hazırlığı ise Mayıs 2021’de başladı. Lev Tolstoy’un Anna Karenina eserinden uyarlanması beklenen dizinin çekimleri şu anda durdurulmuş durumda.

Platformun Rusya’da 1 milyondan az abonesi olduğu tahmin ediliyor. Dolayısıyla Netflix, ülkedeki hareketlerini bir fedakarlıktan çok sembolik bir yaptırım olarak görüyor olabilir.

Netflix’in yaptırım kararından etkilenen 4 yapım bulunuyor. Projelerden birisi, çekimleri Şubat 2022’de başlayan ZATO adlı yapım. Neo-noir gizem türünde olan yapım, Sovyetler Birliği’nin çöküşünün ardından yaşanan belirsizlik etrafında şekilleniyordu. Dizinin yönetmenliği Darya Zhuk ve Stanislav Libin tarafından gerçekleştiriliyor.

Netflix, Anna Karenina rus dizi iptal

- Reklam -

Hazırlığı durdurulan bir diğer yapım Nothing Special adlı suç ve gerilim yapımı. Adı açıklanmayan Alexander Petrov’lu bir başka yapım ve Tolstoy uyarlaması Anna K da yaptırımlardan etkilenen projeler arasında.

Bununla birlikte Netflix, şu anda Masha the Bear, To the Lake ve Better Than Us gibi Rus yapımı dizi ve filmleri kütüphanesinde tutmayı sürdürüyor.

Öte yandan Avrupa Film Akademisi, 2022 Avrupa Film Ödülleri için Rus filmlerini değerlendirme dışı bırakacağını duyurdu. Cannes ve Venedik Film Festivali ise Putin rejimi taraftarı hiçbir Rus delege ya da katılımcıyı kabul etmeyeceklerini açıkladı.

Siz Batılı şirketlerin bu kararları hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Yahoo News, Indie Wire

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

18 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Askeladd Askeladd dedi ki:

    İyice suyunu(aslında başka bir şeyini de…) çıkardı bu iq fakirleri. Milano Üniversitesi de Dostoyevski derslerini yasaklama kararı almıştı, vazgeçtiler sonra. Şeye sürülecek akıl yok.

    Bu aptal siyasetçilerin aldığı kararlar hem Rus, hem Ukrayna halkını kötü etkiledi.

  2. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Ben de şu anda okuduğum Savaş ve Barış’ ı okumayı derhal bırakıyorum çünkü beyin bunu gerektirir!

  3. Avatar for Kvot Kvot dedi ki:

    Güya demokratik ve özgürlükçü batı salaklığın ve baskıcılığın kitabını yazıyor.Bazı film şirketlerinin filmleride Rusya’da gösterime girmeyecekmiş.Milano üniversitesinin skandal bir karar alması ve bu.Bir adamın yaptıkları yüzünden bütün bir halk ve o halkın kültürü ile tarihi cezalandırılıyor. Tolstoy ve Dostoyevski gibi kişiler bu uyarlamalar yapılsın veya yapılmasın,onların dersi verilsin veya verilmesin insanlık tarihinin çok önemli kişileri olmaya devam edecekler.Bu kararları alan kişiler ise ancak ne kadar iki yüzlü ve aptal olduklarını gösteriyorlar.

  4. Avatar for driveinthenails driveinthenails dedi ki:

    Ulan şerefsiz Tolstoy. Özellikle Savaş ve Barış kitabında daima savaş övgüsünde bulunur. Hak ettiğini bulmuş. Umarım hiçbir kitabı uyarlanmaz da para kazanamaz.

  5. Avatar for alper alper dedi ki:

    “Atlantik cephesi çöküyor” derken aslında olan Atlantik cephesinin aptallaşmasıymış.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

13 cevap daha var.

gardner müzesi soygunu cinayet

Polisiye Romanları Aratmadı: Müzedeki 32 Yıl Önceki Soygun, Faili Meçhul Bir Cinayetin Çözülmesiyle Aydınlanabilir

Bullet Train Fragmanı Türkçe Altyazılı

Brad Pitt’li Bullet Train Filminden Beklenen Fragman Yayınlandı