in ,

Netflix’in Yeni Araştırması Türk Yapımlarına ve Türkiye’ye Olan İlginin Artışını Gözler Önüne Seriyor

Netflix tarafından yapılan yeni bir araştırma Dünyanın Türk yapımlarına ve Türkiye’ye olan ilgisinin nasıl arttığını gösteriyor.

Netflix Araştırması Türk Yapımlarına İlginin Arttığını Gösterdi
- Reklam -
- Reklam -

Netflix tarafından yapılan Kültürel Yakınlık Araştırması adlı araştırma sonuçlarına göre Dünyanın Türkiye’ye olan ilgisi katlanarak artıyor. Dijital yayın devinin toplam 7 ülkede gerçekleştirdiği araştırma, Türk yapımlarını izleyen kişilerin Türkiye’yi ziyaret etme isteğinin 2.6 kat, Türkçe öğrenme isteğinin ise 4.6 kat arttığını ortaya çıkardı.

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de dijital yayın servisleri arasında lider konumda bulunan Netflix, 2022 yılı içerisinde yaşadığı tüm olumsuzluklara rağmen birinci sırada yer almaya devam ediyor. Dünya çapında çokça ses getiren dizi ve filmlerin yanı sıra, bölge bazlı yaptığı işlerle de adından söz ettiren servis, 2016’dan bu yana Türkiye’de de hizmet veriyor.

Türkiye özelinde bugüne dek 30’un üzerinde film ve diziye imza atan Netflix, tüm bu orijinal yapımları 190 ülkeye taşıyarak geleneksel medyadan ayrılıyor. Her ne kadar bilindik kanallar da yaptıkları dizileri yurt dışında farklı kanallara satsa da, hiçbiri Netflix kadar hızlı ve etkin bir şekilde bunu gerçekleştiremiyor. Dijital yayın devi de, söz konusu yapımların dünyanın farklı bölgelerinde yarattığı etkiyi ölçmek adına geniş bir kitleyi kapsayan kamuoyu araştırması gerçekleştirdi.

- Reklam -

Bu yıl içinde ikinci defa gerçekleştirilen ‘Netflix Kültürel Yakınlık Araştırması’na ABD, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, İspanya, Suudi Arabistan ve Şili’den toplamda 13 bin kişi katıldı.

İşte Netflix Araştırması ile Türk Yapımlarına ve Türkiye’ye Dair Artan İlginin Sonuçları

Netflix Araştırması: Türk Yapımlarına İlgi Artıyor Şahmaran

Uluslararası bağımsız araştırma kuruluşu Basis Research tarafından gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre söz konusu ülkelerde yer alan izleyiciler, Türk yapımlarına oldukça ilgili. Üyeler, sadece dizi ve filmleri izlemekle kalmıyor aynı zamanda Türk kültürünü de merak etmeye başlıyorlar. Böylece turist olarak Türkiye’yi ziyaret hacmi büyüyor ve aynı zamanda Türkçe dilini öğrenmek isteyenlerin sayısı da artıyor.

İşte maddeler halinde sonuçlar:

  • Netflix üyeleri, Netflix üyesi olmayan kişilere kıyasla Türk yapımlarını 1.5 kat daha fazla izliyor. Başka bir deyişle Netflix, yerli yapımları daha görünür kılarak Türk kültürünün yeni coğrafyalara ulaştırılmasına aracı oluyor.
  • Netflix’teki Türk dizi ve filmleri izleyen kişilerin Türkiye’yi turist olarak ziyaret etme isteği, izlemeyenlere göre 2.6 kat daha fazla. Dünya genelinde turistik ilgisi en çok artan üç ülke ise sırasıyla Brezilya, ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri.
  • Dizi ve filmler, Türkçe’ye duyulan ilgiyi de arttırıyor. Netflix’teki Türk yapımlarını izleyen kişiler arasında “Türkçe öğrenmek istiyorum” diyenlerin oranı, izlemeyenlere göre 4.6 kat daha fazla. Türkçe’ye ilginin en çok arttığı ülke ise ABD.
  • Netflix’teki yerli yapımları izleyenler arasında “Türk kültürüne ilgi duyuyorum” diyenlerin oranı, izlemeyenlerden yüzde 29 daha yüksek. Benzer şekilde Türk mutfağına ilgi yüzde 29, Türk tarihine ilgi yüzde 27, Türk edebiyatına ilgi ise yüzde 22 oranında artıyor.
  • Netflix’teki Türk yapımlarını izleyenlerin Türk insanıyla tanışma, iş yapma isteği yüzde 27 oranında artıyor. “Türk yapımlarını izledikten sonra Türkiye’de üretilen ürün ve hizmetleri satın alma isteğim arttı” diyenlerin oranı ise yüzde 17.
  • Araştırma, kreatif sektöre ilginin de katlanarak arttığını gösteriyor. Türk yapımlarını izleyen kişilerin Türk yönetmenlere ilgisi 4.6 kat, oyunculara ilgisi 4.9 kat artarken; oyuncuları sosyal medyada takip etme oranı tam 5.2 katına çıkıyor.

Netflix Araştırması: Türk Yapımlarına İlgi Artıyor Zeytin Ağacı

- Reklam -

Netflix Türkiye Orijinalleri Birçok Ülkede Top 10 Listesine Giriyor

Tüm bu ilginin karşılığı olarak Netflix Türkiye tarafından hazırlanan dizi ve filmler de birçok ülkede en çok izlenen yapımlar arasına girmeyi başardı. Örneğin 2022 yılında 45 ülkede ‘Top 10 Dizi’ listelerine giren Zeytin Ağacı ve 35 ülkede aynı başarıyı tekrarlayan Yakamoz S-245 bu yapımlar arasında yer alıyor. Filmlerde ise yine bu yıl yayınlanan Sen Yaşamaya Bak 76 ülkede, Aşk Taktikleri ise 70 ülkede ‘Top 10 Film’ listelerinde yer aldı.

Dijital yayın servisinin 2023 takvimi de oldukça kalabalık. Yayınlanacak yapımlar arasında başrollerinde Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz’in yer aldığı ŞahmaranPerihan Mağden’in aynı adlı romanından uyarlanan Biz Kimden Kaçıyorduk AnneÇağan Irmak’ın yaratıcısı olduğu ve yönetmenliğini üstlendiği Yaratılan gibi çok sayıda ilgi çekici yapım bulunuyor.

Ayzek ile Bir Gece cem yılmaz netflix

Dizilerde olduğu gibi film tarafında da birçok yapım izleyicileri bekliyor. Nejat İşler’in başrolünü üstlendiği İyi Adamın 10 GünüBeren Saat ve Kıvanç Tatlıtuğ’u yıllar sonra tekrar bir araya getiren Last Call For Istanbul ve Cem Yılmaz’ın yazıp yönettiği ve başrolünde yer aldığı Ayzek ile Bir Geceise, 2023 yılı içerisinde çıkacak olan Türkiye orijinalleri arasında yer alıyor.

Netflix Türkiye orijinallerinin Dünya genelinde başka ne gibi olumlu sonuçlar verdiğini düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Knock at the Cabin yeni fragman

M. Night Shyamalan İmzalı Gerilim Filmi “Knock at the Cabin”den Yeni Fragman

Aborjin Mağara Sanapi Vandalizm

Aborjinlere Ait 30.000 Yıllık Kaya Sanatı Tahrip Edildi