in

Netflix, İptal Kararlarını Nasıl Aldığını Açıkladı

Netflix, orijinal dizi ve filmlerinin izlenme oranlarını nasıl takip ettiğini açıkladı. Böylece yapımlarını tam olarak neye göre iptal ettiği de ortaya çıkmış oldu.

Netflix
- Reklam -
- Reklam -

Netflix, orijinal seri ve filmlerin izlenme oranlarını nasıl izlediklerine dair daha şeffaf olmaya çalışıyor. Konu ile ilgili İngiliz hükûmetine yollanan belgede üç ifade geçiyor: Başlayanlar, izleyenler ve bitirenler.

Bu üç yeni kategori, bir yapımın iptal edilmesi konusunda Netflix’in vereceği karara yardımcı oluyor. Birleşik Krallık Parlamento komitesine gönderilen belgeye göre Netflix, yönetmen ve yapımcılarla beraber bu üç ölçüte bakarak reytingleri kontrol ediyor. Geçmiş raporlara bakılarak yapılan incelemeye göre de yapımın devam edip etmeyeceğine karar veriliyor.

Başlayanlar kategorisinde, dizinin ilk bölümünün veya filmin ilk iki dakikasını seyreden kişiler bulunuyor. Bitirenler kategorisi ise bir filmin veya bir dizinin bir sezonunun yüzde doksanını izlemiş kişilerden oluşuyor.  Netflix’in yapımcı ve yönetmenlere ilettiği iki ana veri bunlardan oluşmakta.  Üçüncü kategori ise izleyenler. Bu grupta filmin yüzde yetmişini veya dizinin bir sezonunda bir bölüm izleyenler yer alıyor.

- Reklam -

Herkesin aşina olduğu ve Netflix’in ses getiren yapımlarda kullandığı veriler üçüncü grupta yer alıyor. Hatırlarsanız Netflix, Stranger Things 3. sezonunun şimdiye dek en çok izlenen sezon olduğunu duyurmuştu. Alınan verilere göre bu sezon, yayınlanmasından sonra ilk bir ay içinde 64 milyon seyirciye ulaşmış. Bu veriler de izleyenler kategorisinde yer alan kişilerden alınmış.

Yapımların İptal veya Devam Kararı İçin İki Kriter Önemli Kabul Ediliyor

Netflix, reytinglerde verimlilik ölçütü kullanıyor. Yani, bir yapımın maliyet ve izlenme oranı ile yapımın yeni üyeliklere katkısı veya üyelik iptal etme ihtimali olan kişileri platformda tutmaya olan etkisi dikkate alınıyor. Stranger Things gibi yapımlar iki kısımda da sorun yaşamaz ve devam ederken, The OA gibi daha az kitlelere hitap eden yayınlar da iptal ediliyor.

- Reklam -

Bazı yazar ve yapımcılar ise Netflix’in açıkladığı rakamlar konusunda çok şeffaf olmadığını düşünüyor. Tuca and Bertie yaratıcısı Lisa Hanawalt kendi yapımı iptal edildiği zaman Netflix’in algoritmasını eleştirmiş, diğer yapımcıları da kendi endişelerini belirtmeleri için teşvik etmişti.

Netflix yapımcılarından CEO Reed Hastings ve içerik yöneticisi Ted Sarandos ise bu eleştirilere yanıt olarak bundan sonra daha iyi çalışacaklarını belirtiyor.

Melin Arda

1990 doğumluyum ve İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunuyum.Mitoloji başta olmak üzere edebiyat, müzik ve yabancı diller ile ilgileniyorum. Çeviri yapmak ve dizi/film seyretmek bu alanları bir araya getirdiği için oldukça keyifli geliyor. Bunları yaparak ve seyahat ederek farklı hayatları ve bakış açılarını görmeyi seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Lewis Hyde

Hilekârın Marifeti Bu Dünya Kitabı Çıktı

İsveç Akademisi

İsveç Akademisi, Peter Handke’nin Nobel’ini Savundu