Edebiyatımızın Nobel ödüllü çağdaş yazarlarından Orhan Pamuk’un 2008 tarihli Masumiyet Müzesi adlı romanı, dev dijital yayın platformlarından birisi olan Amazon Prime Video tarafından dizi olarak ekranlara uyarlanıyor. Haber, Hürriyet gazetesi yazarlarından Ertuğrul Özkök’ten geldi.
Ertuğrul Özkök’ün 19 Mayıs 2020 tarihli köşe yazısında, kısa da olsa bir bölüm Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi romanından uyarlanacak dizi haberi hakkındaydı. Özkök, “Türkiye’yi çok konuşturacak bir iş adayı” olarak bahsettiği duyumunda; Amazon Prime’ın Masumiyet Müzesi romanının uyarlama hakları için görüşmelerde oldukça ilerleme kaydettiğini ifade etti.
Özkök’e göre kitabın uyarlaması ile ilgilenen tek mecra yalnızca Amazon değil. Bununla birlikte en çok ilerleme de bu dijital yayın servisi ile kaydedilmiş. Hatta, romanın erkek kahramanı Kemal Basmacı için hangi oyuncunun tercih edileceği konusu da masadaymış.
Özkök, yazısına devam ederken duyumlarından sonra kendi yakıştırmalarına da yer veriyor. Kemal Basmacı rolüne Kıvanç Tatlıtuğ’u öneriyor, bu uyarlamanın Alfonso Cuarón’un Roma filmi gibi bir prestij getireceğini öne sürüyor.
Özkök’e göre Masumiyet Müzesi yazarın “en Yeşilçam romanı” ve kitabın hikâyesi, dizi olmaya oldukça müsait. Yönetmen tahminleri için ise Ferzan Özpetek ve Çağan Irmak anılıyor.
Masumiyet Müzesi Dizi İddiaları Giderek Güçleniyor: Başrole Çağatay Ulusoy Hamlesi
Haberle ilgili elimizde Ertuğrul Özkök’ün duyumları dışında bilgiler kısıtlı. Amazon ve Netflix gibi büyük dijital yayın platformlarının çeşitli ülkelerde orijinal dizilerle izleyicinin karşısına çıktığı biliniyor.
Öte yandan Ranini.tv de haberi doğrulayanlar arasında. Buna göre proje halihazırda zaten 2 yıldır gündemdeydi. Başrol adayı ise Kıvanç Tatlıtuğ değil, Çağatay Ulusoy. Projenin arkasında ise Erik Barmack ve OGM Pictures var. Barmack ismini Netflix’teki Dark, The Rain, O Mecanismo, Sacred Games ve Quicksand gibi başarılı yapımlar ile hatırlıyoruz.
Netflix şimdiye dek toplamda üç Türkiye imzalı yapıma imza attı bile: Hakan: Muhafız (The Protector), Atiye (The Gift) ve Aşk 101 (Love 101).
Amazon Prime ise henüz ülkemizde bir projeye girişmiş değil. Hal böyle olunca dünyanın en zengin şirketlerinden birisi olan Amazon’un yeni bir pazar atılımında, Orhan Pamuk imzalı bir yapımı uyarlama ihtimali kulağa oldukça mantıklı geliyor.
Orhan Pamuk’un 1975 yılından günümüze süren bir aşk hikâyesini takip ettiği bu roman, İstanbullu zengin çocuğu Kemal ve yoksul akrabası Füsun’un macerasını konu alıyor. 592 sayfalık kitap ülkemizde ilk olarak İletişim Yayınları etiketiyle yayımlanmıştı. Kitabın hakları daha sonra, yazarın diğer eserleri ile birlikte Yapı Kredi Yayınları’na geçti.
Peki siz Amazon’un böyle bir uyarlamaya imza atacağına ihtimal veriyor musunuz? Sizce Masumiyet Müzesi yabancı bir dijital yayın platformu tarafından ekranlara taşınmalı mı? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.
* Sineklerin Tanrısı Gerçek Oldu: İşler Golding’in Anlattığı Gibi Değilmiş!
Kaynak: Hurriyet
Uyarlaması zor bir kitap. Eğer senaryonun başında Orhan Pamuk olursa, o dönemin kültürel kodları senaryoya tıpkı kitaptaki gibi geçirilebilirse güzel olabilir fakat elbette kitabın tadını asla vermeyecektir dizi.