in

Outer Limits 55 Yaşında

“Tüm Zamanların En Büyük 100 Yapımı” listesinde yer alan, Stephen King’in favori dizilerinden “Outer Limits” yarım yüzyılı devirdi.

the outer limits
- Reklam -
- Reklam -

Outer Limits, 16 Eylül 1963’te, yani bize aynı zamanda Doctor Who’yu da bahşeden o harika senede, ABC kanalında her pazartesi, Doğu Avrupa saatiyle 19.30’da yayınlanmaya başlanan bir Amerikan dizisidir. Günümüze kadar da çeşitli yıllarda çeşitli yeniliklerle tekrar tekrar önümüze gelmiştir.

Dizinin ilk televizyon serisi 1963-1965 yılları arasında yayınlandıktan sonra Showtime ve Syfy kanallarında olarak tekrar 1995 yılında yayınlanmıştır. Bu ikinci televizyon serisi ise 2002 yılına kadar sürmüştür. Dizi “The Zanti Misfits’” adlı bölümüyle 1997 yılında “Tüm Zamanların En Büyük 100 Yapımı” listesine de girmiştir.

1963 Yapımı Outer Limits

16 Eylül 1963’de yayımlanmaya başlayan Outer Limits, hem korku hem de bilimkurgu öğelerini birlikte içinde barındıran bir televizyon serisiydi. Dizinin aslında belli bir kurgusu ve sabit bir konusu yoktur. Her bölümde seyirciye farklı bir gerçeklik gösterilir. Bir nevi günümüzdeki Black Mirror gibidir. Bu bakımdan kendi dönemi içerisinde Alacakaranlık Kuşağı serisiyle de karşılaştırılmış, hatta kimi eleştirmenler tarafından daha iyi olduğu bile iddia edilmiştir. Dizinin yönetmenliğini Leslie Stevens yaparken anlatıcının sesini ise Vic Perrin üstlenmiştir.

- Reklam -

Dizide kullanılan canavar modellerinden bazıları daha sonra dönemin bir diğer ünlü bilimkurgu dizisinde, yani Kaptan Kirk ve Bay Spock’lı Uzay Yolu‘nda da boy göstermiştir. Ayrıca dizinin senaristleri arasında ünlü yazar Harlan Ellison da yer almaktadır. Hatta yazdığı bölümlerden biri Terminator filmine ilham vermiş, Ellison’ın James Cameron’a dava açmasına sebep olmuştur.

Ancak 1963’de başlayan dizi maalesef uzun ömürlü olamamıştır. Sadece 2 sezon süren dizi daha sonra 16 Ocak 1965’de son yayınını yaparak final yapmıştır. Serinin DVD’lerinin ilki ise 2002 yılından başlayarak 2008’e kadar çıkarılmıştır.

1995 Yapımı Outer Limits

Dizi asıl ününü 1995 yapımı bu serisiyle yapmıştır. 7 sene süren ve 1995-2002 yılları arasında yayınlanan dizi büyük beğeni toplamış ve 90’lı yılların Alacakaranlık Kuşağı olarak tanımlanmıştır. Çeşitli başrolleri ve zengin kadrosuyla ilk serinin korku, bilimkurgu, gotik bilimkurgu tarzından ödün vermeden devam eden dizinin arka plan sesini bu kez Kevin Conway üstlenmiştir.

- Reklam -

İkinci televizyon serisi Syfy kanalında, 26 Mart 1995’de yayınlanmış ve 18 Ocak 2002’ye kadar da devam etmiştir. Serinin DVD’leri ise 2010 yılına kadar çıkmaya devam etmiştir. Son olarak 2013 yılında yedinci ve son sezonu DVD olarak tekrar piyasaya sürülmüştür. Dizinin yönetmenliğini ise her bölümde farklı kişiler üstlenmiştir.

Bu yapım ayrıca ülkemizde de yayınlanmış, 1995 yılında Show TV’nin Gece Kuşağı’nda da gösterilmiştir. Ama daha sonrasında tekrar yayınlayan olmadı maalesef.

Dizi için 2 ayrı yapımdan sonra bir de sinema filmi düşünülüyordu. 2010 yılında dizinin sinema filmi olarak beyazperdeye uyarlanması fikri ortaya atıldı ve bunun için 2018 yılı gösterildi. Ancak şu ana kadar bu konuda başka bir adım atılmadı. Dizinin sinema filmi hakları MGM’de bulunuyor.

Eğer hâlâ izlemediyseniz ve bu tarz yapımlardan hoşlanıyorsanız kendisine bir şans verin deriz.

Emrecan Doğan

13 Ağustos 1996’da İstanbul’da doğdum. Halen Medeniyet Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı okuyorum. Daha önce Kayıp Rıhtım forumunda ve Aylık Öykü Seçkisi içerisinde yer aldım. Gölge E-Dergi, Bilimkurgu Kulübü, Genç Yazı ve Pejmürde Dergisi bünyesinde gerçekleştirilen Ortak Hikâye projesi gibi elektronik platformlarda ve basılı olarak da Adı Yok dergisinin 75. sayısında yazılarım yayımlandı. Yaklaşık olarak 12 yaşımdan beri yazıyorum. | İletişim: [email protected]

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

polisiye yazarı cinayet

Amerikalı Cinayet Romanı Yazarı Kocasını Öldürmekten Tutuklandı

yu hua kanini satan adam cekilis

Çekiliş: Yu Hua’dan “Kanını Satan Adam”