in

Queen’s Gambit Dizisi Mahkemelik Oldu: Satranç Ustasından Netflix’e 5 Milyon Dolarlık Dava

Queen’s Gambit dizisi yalan ifadeler ve cinsiyetçi söylem iddiaları nedeniyle mahkemelik oldu. Satranç ustası Nona Gaprindaşvili’den 5 milyon dolarlık dava.

Queen's Gambit Dizisi Mahkemelik dava
- Reklam -
- Reklam -

Queen’s Gambit dizisi için Netflix’e 5 milyon dolarlık tazminat davası açıldı. Yapımda Sovyetlerin Gürcistan kökenli satranç ustası Nona Gaprindaşvili’nin hayatı hakkında yalan bilgiler ve cinsiyetçi ifadeler yer aldığı iddia edildi.

Türkçeye Vezir Gambiti adıyla kazandırılan ve Walter Tevis’in 1983 yılında yayımlanan romanından Netflix’e uyarlanan dizi; platformun en popüler işleri arasına girmeyi başarmıştı. Mini dizi formatındaki yapım toplamda 7 bölüm sürmüş ve yayınlandığı dönemde satranç seti satışlarının artmasından çevrim içi satranç sitelerinin çökmesine çeşitli alanlarda hayatı etkilemeyi başarmıştı.

Scott Frank ve Allan Scott ikilisi tarafından ekrana taşınan dizinin başrolünde Anya Taylor-Joy yer almıştı. 8 Primetime Emmys kazanmayı başaran yapım bugünlerde tatsız bir konu nedeniyle gündeme geldi.

- Reklam -

80 yaşındaki satranç ustası Nona Gaprindaşvili, dizide kendisinin anlatılış biçimindeki hatalı bilgiler ve gerçeği çarpıtan cinsiyetçi yaklaşımlar nedeniyle Netflix şirketine 5 milyon dolarlık bir dava açtı.

Netflix Dizisi Queen’s Gambit, Satranç Ustası Hakkında Cinsiyetçi ve Yalan İfadeler Kullandığı için Mahkemelik Oldu

Davaya gerekçe gösterilen replik, dizinin 7. ve final bölümü olan End Game’de geçiyor. Anya Taylor-Joy’un hayat verdiği Beth Harmon karakteri, Moskova’da bir satranç oyunundayken bir yorumcu şu ifadeleri kullanıyor:

“Onunla ilgili tek sıra dışı şey, gerçekten onun cinsiyeti ve bu bile Rusya’da karşılaşılmayan bir şey değil. Nona Gaprindaşvili var ama o kadın dünya şampiyonu ve hiç erkeklerle karşılaşmadı.”

The Queen’s Gambit Satranç

Nano Gaprindashvili bu yorumun kendi kariyerinin yanlış bir sunumu olduğunu ifade ediyor ve toplamda 25 sayfalık bir dava dilekçesiyle durumu mahkemeye taşıyor.

Habere konu olan dilekçede yer bulan ifadeler şu şekilde:

“Gaprindashvili kadın satrancının öncüsüdür ve memleketi Gürcistan’da çok sevilen bir ikondur. Olağanüstü kariyeri boyunca birçok şampiyonluk kazandı, dünyanın en iyi erkek satranç oyuncularından bazılarını yendi ve erkekler arasında uluslararası satranç büyükustası statüsünü elde eden tarihteki ilk kadın oldu.

“Gaprindashvili’nin ’erkeklerle hiç karşılaşmadığı’ iddiası, bariz bir şekilde yanlış, ayrıca son derece cinsiyetçi ve aşağılayıcı. Bu bölümün çekildiği yıl olan 1968’e kadar, aralarında Dragolyub Velimirovich, Svetozar Gligoric, Paul’un da bulunduğu o zamanın en az on Grandmaster’ı da dahil olmak üzere en az 59 erkek satranç oyuncusuna (28’i aynı anda bir oyunda) karşı yarışmıştı. Keres, Bojan Kurajica, Boris Spassky, Viswanathan Anand ve Mikhail Tal. Son üçü de kariyerleri boyunca dünya şampiyonu oldular.”

Netflix’in “Dramayı Artırmak” için Kasten Yalan Söylediği İfade Edildi

Oyuncunun hukuk firması Rufus-Isaacs Acland ise şu Netflix’in dramayı büyütmek için Gaprindashvili’yi aşağılamaktan çekinmediklerini kaydediyor:

- Reklam -

“Netflix, Gaprindashvili’nin kurgusal kahramanının Gaprindashvili de dahil olmak üzere başka hiçbir kadının yapmadığını yapmayı başarmış gibi görünmesini sağlayarak ucuz ve alaycı ’dramı büyütmek’ amacıyla Gaprindashvili’nin başarıları hakkında yüzsüzce ve kasten yalan söyledi.”

The Queen's Gambit İzlenme Rakamları Netflix

Netflix cephesinden gelen ilk açıklama ise şu şekilde oldu:

“Netflix, Gaprindashvili’ye ve şanlı kariyerine yalnızca son derece saygı duyuyor, ancak bu iddianın hiçbir değeri olmadığına inanıyoruz ve bunu şiddetle savunacağız.”

Oyuncunun Avukatlarından Sert Açıklama

Gaprindaşvili’nin avukatları ise şunları kaydediyor:

“Netflix, dünya satrancının en üst seviyelerinde erkeklerle yarışan genç bir kadını göstererek kadınlara ilham vermesi beklenen bir hikâyede, dünya sahnesinde erkeklerle aynı anda karşılaşan ve onları mağlup eden tek gerçek kadını küçük düşürdü.”

1941 yılında dünyaya gelen Nona Gaprindaşvili, Dünya Satranç Federasyonu tarafından verilen Grandmaster (Büyükusta) unvanına sahip olan ilk kadın olarak tarihe geçmişti.

Siz bu gelişmeyi nasıl yorumluyorsunuz? Dava kararı haklılık payı taşıyor mu? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: BirGün Gazetesi

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for er-han er-han dedi ki:

    İddialar doğruysa Netflix büyük ayıp etmiş. Keşke gerçek bir şahıs yerine uydurma biri üzerinden kurgu yapsalarmış.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Çizgi Roman Önerileri ve Tavsiyeleri

Çizgi Roman Okumaya Yeni Başlayanlar için 7 Öneri

anne goril yas alışkanlıkları ölü

Anne Goriller Ölü Yavrularını Yanlarında Taşıyarak Yas Tutuyor