in

RTÜK: “Netflix ile İlişkilerimiz İyi, Uyarılarımızı Dikkate Aldılar”

RTÜK Başkanı Şahin, Netflix ile son dönemde ilişkilerinin iyi olduğunu ve platformun kurula ait uyarıları dikkate aldığını açıkladı.

RTÜK Netflix İlişkileri Açıklama
- Reklam -
- Reklam -

Netlix, Blutv, puhutv ve benzeri dijital yayın servislerinin RTÜK denetimine bağlanması ile ilgili karar Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra; bu mecralardan bazı dikkat çeken haberler gelmeye başlamıştı. İlk gerilim ise dünyanın en büyük çevrimiçi yayın platformu olan Netflix ile yaşanmıştı. Ancak RTÜK cephesinden gelen son açıklamalar, bu gerilimin sona erdiği yönünde.

Dünya çapında 190’dan fazla ülkede 200 milyona yakın kullanıcıya hizmet sunan Netflix, Türkiye’deki yatırımlarını da bir hayli dikkate alıyor. Öyle ki platform geçen günlerde yeni dönemde Türkiye özel içeriklerini duyurdu. Listede Cem Yılmaz, Ezel Akay, Tolga Karaçelik, Taylan Biraderler ve Yılmaz Erdoğan gibi iddialı isimlerin pek çok yapımı yer alıyordu. Bu hamleyle birlikte halihazırdaki RTÜK geriliminin de sona erdiği zaten tahmin edilmişti.

Şimdi bir açıklama da RTÜK tarafından geldi. Buna göre, Netflix RTÜK’ün uyarılarını dikkate almış durumda.

- Reklam -

Netflix Türkiye’nin üçüncü yerli projesi olan Aşk 101 (Love 101) dizisinde, eşcinsel bir karakterin yer aldığı iddiası ile başlayan gerginlik; daha sonra Netflix tarafından yalanlanmıştı. Sonrasında platform, Şimdiki Aklım Olsaydı adlı diziyi tam da sete girileceği sırada iptal ederek dikkatleri bir kez daha bu gerilime çekti.

Aşk 101 - Love 101 Netflix İnceleme

Son olarak ise Minnoşlar (Cuties) adı ile izleyici ile buluşması planlanan yapıma dair tepkiler, ilgili düzenlemenin yetkilerine dair yasayı bir kez daha kamuoyuna taşıdı.

Nihayetinde Netflix ve RTÜK arasında bir uzlaşı sağlanmış gibi duruyor. Hem Netflix Türkiye’nin yeni ve iddialı projeleri hem de Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin’in yeni açıklamaları bunu kanıtlar nitelikte.

- Reklam -

RTÜK

Şahin’in açıklamalarında, Netflix ile ilgili olan kısımlar şu şekilde:

“Sorunu Çözenlere Teşekkür Bile Ediyoruz”

‘Hatayı giderin’ deyince sorunu çözenlere teşekkür bile ediyoruz. Ama iletişime kapalı, kulaklarını tıkayanlara karşı cezadan başka yaptırımımız bulunmuyor. ‘RTÜK’ü tanımam, dikkate almam’ diyenlere gereken müeyyide uygulanıyor. Meslek birlikleriyle, yayıncılarımızla, film sektörünün önemli oyuncularıyla sürekli temas halindeyiz. Medya buluşmaları toplantıları adında zincir toplantılar düzenliyoruz. Karşılıklı iyi niyet çerçevesinde pek çok sorun ya da eksiklik diyalogla gideriliyor. Bu aralar online toplantılar yapıyoruz. Yasa ihlallerini rapor aşamasına gelmeden sözlü olarak muhataplarına aktarıyoruz. Çoğu resmi süreçler yaşanmadan gideriliyor.”

RTÜK Başkanı: “Netflix, Bütün Uyarılarımızı Dikkate Aldı”

“Hep söylüyorum, Sayın Cumhurbaşkanımızın öngörüsü ve Cumhurbaşkanlığı sisteminin getirisidir bu. Hangi alanda yayıncılarımızın lehine bir düzenleme eksikliği varsa hemen talimat verilmiş ve gereğinin yapılması sağlanmıştır. Bu düzenlemelerle kendilerini çok ileride gören Batılı gelişmiş ülkeler geride bırakılmıştır. Müzakereyle kırmızı çizgilerimizi anlatıyoruz. Onlar da çoğunu kabul ediyor. Netflix son dönemde bütün uyarılarımızı dikkate aldı. Örneğin yetişkin içeriklerine PIN kodu istedik yerine getirdiler. Dünyada bir ilk. Bunları görmek lazım. Haklı taleplerimizi kabul etmediklerinde elimizdeki yaptırım gücünü devreye sokuyoruz. Bilinen adıyla ‘Minnoşlar’ yayını hakkındaki kararımız… Aldığımız kararla film Türkiye kataloğundan çıkarıldı. Yine ‘sansürcü’ ilan edildik ama dünyada bu filme tepkiler çığ gibi. Yapım Amerika’da dava edildi. Biz sorumluluğumuzun gereğini yaparak dünyadaki emsallerimizin önünde karar alabildik. Başka Üst Kurullar bunu yapamadı, kulaklarını tıkadılar. Gelişmeler gösterdi ki RTÜK doğrusunu yaptı ve arkasında durmaya devam ediyoruz.”
Cuties Netflix RTÜK Kararı
Minnoşlar (Cuties)

“Netflix ile İlişkilerimiz İyi”

“Netflix ile ilişkilerimiz iyi. Son dönemde bütün uyarılarımızı dikkate aldılar. Nihayetinde ticari bir kuruluş. Türkiye’den kar ederken, regülasyon kurumuyla kötü olmak istemezler. Bizim onlardan milli ve manevi değerlerimize saygı ya da milli güvenliğe ilişkin taleplerimizin olması doğaldır. Bir kesim bunu maalesef sansür olarak algılıyor, esefle kınıyorum. Sansür, yayın öncesi denetimdir. Böyle bir denetimimiz yok. Biz, kurallar içinde hareket edin, diye telkinlerde bulunuyoruz. Bundan sonra da her platform için irtibatımız devam edecek. Nasıl ki diğer yayıncılarımızla ikili diyalogları sürdürüyorsak, isteğe bağlı yayıncılık yapan uluslararası platformlarla da görüşmeye devam edeceğiz. En basit tabirle belirtiyorum, kendilerine tavsiyelerimizin, uyarılarımızın olması normaldir.”
RTÜK, dijital platformlara dair son olarak Spotify adlı müzik uygulamasını lisans alması konusunda yaptığı uyarı ile gündeme gelmişti.Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik, dijital platformların denetlenmesinin önünü açmayı sürdürüyor.

Peki siz Şahin’in açıklamalarını nasıl yakalıyorsunuz? Sizce Netflix, ilişkilerinin iyi olması için nasıl bir yol izlemiştir? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* David Bowie Kehanetleri: “İnternet Şimdiki Zamanı Temsil Ediyor” (1999)

Kaynak: AA

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for smartestidiot smartestidiot dedi ki:

    Ülkede Netflix gibi ücret ödeyerek izlediğimiz bir platformda ne gösterildiği haricinde her şey mükemmel olduğu için çok güzel bir gelişme bu.

  2. Avatar for Pozan Pozan dedi ki:

    Netflix’in yine iyi sabrı varmış, bizi bu kadar büyük bir potansiyelde görmelerine sevindim.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Eski Hikâye - Fatma Berna Yıldırım | Haftanın Kitabı #152

Eski Hikâye – Fatma Berna Yıldırım | Haftanın Kitabı #152

Eski Dünya Seyahatnamesi - İlber Ortaylı

Eski Dünya Seyahatnamesi: İlber Ortaylı’dan Yeni Kitap